Hlavní obsah

Rajtorala čeká vánoční premiéra v lázních. Z bahna nevylezu, plánuje plzeňský bek

V posledním ligovém střetnutí před konfrontací s AC Milán si plzeňský obránce František Rajtoral náležitě pozvedl sebevědomí. Na debaklu Bohemians 1905 se jedním gólem podílel a navrch ještě zařídil penaltu. A v úterý chce pomoci obrat o body italského giganta. "Nepochybujeme, že můžeme favorita obrat o body," říká sebevědomě Rajtoral.

Foto: Petr Hloušek, Právo

František Rajtoral (vlevo) při tréninku Plzně. Vpravo Petr Jiráček.

Článek

V úterý večer vás v pražském Edenu čeká loučení s Ligou mistrů při duelu s AC Milán. Soupeř nedorazil v plné síle. Je to pro vás výhoda nebo berete chování Milána i jako jistou neúctu k vašim schopnostem?

Neexistuje jednoznačná odpověď. I hráči z lavičky v klubu italského mistra mají velkou kvalitu. Když nehrají a dostanou šanci po dlouhé době, chtějí se ukázat. Jen velká jména přece tým nedělají. Ale když jde o poslední zápas v Lize mistrů, byli bychom raději, kdyby proti nám stáli hráči jako Ibrahimovic.

Právě v Miláně jste odehráli první zápas na hřišti soupeře ve skupině Ligy mistrů. Jak na souboj ze San Sira vzpomínáte?

Prohráli jsme o dva góly. První se mi vybaví hlavně hodně přísně nařízená penalta za nastřelenou ruku Čišovského a také naše dvě šance v úvodu zápasu. Kdybychom při troše štěstí skórovali, asi by domácí byli překvapení a možná by je to do dalšího průběhu poznamenalo. Ale nestalo se.

Považujete se po vítězství v Borisově již za jasného postupujícího do jarní fáze Evropské ligy?

Každý už o Plzni mluví v souvislosti s jistotou třetího místa ve skupině. Nic není definitivní. Nicméně já věřím, že ze hřiště odejdeme jako účastníci zápasů jarní fáze pohárové Evropy.

Máte za sebou pět zápasů v Lize mistrů. Jak moc se projevily na výkonech plzeňského týmu?

Musíte čelit velkému tlaku, nastupují proti vám skvělí hráči. Všechno v soutěži vás posouvá dál. Víc si dovolíte. Věci z tréninku snadněji převedete do zápasu. Člověk je sebevědomější, drzejší.

Narazili jste ve skupině na Barcelonu a AC Milán. Kdo z hráčů soupeře na vás udělal největší dojem?

Ibrahimovic. Člověk jej tolik nevnímá z fotbalové stránky. Pořád se řeší, jestli je to frajírek a co dělá mimo trávník. Ale když jsem ho viděl, co na hřišti předvádí… Jeho umění na mě dýchlo. A myslím, že na víc kluků z kabiny.

Čím vás nejvíce upoutal?

Marek Jankulovski, který v Miláně hrál, tvrdil, že Ibrahimovic je v týdnu na tréninku největší dříč. A je to vidět. V zápase připravuje šance pro spoluhráče, dává góly. Je úžasné, ba přímo neskutečné, jak je při své výšce technický, rychlý a dynamický. Vypadá jako hromotluk. Měl kopačku snad patnáctku. Ale věděl, co s míčem. Měl dva hráče na zádech, rozhlídnul se, jednou přihrál, podruhé si udělal nožičky, a pak šel sám na branku.

V generálce na loučení s Ligou mistrů jste porazili 4:1 Bohemians 1905. Vy jste jeden gól dal, navíc zařídil penaltu. Půjdete do závěrečného duelu podzimu hodně namlsaný?

Jsem moc rád, že mi poslední ligový zápas vyšel. Pro mě je složitější z pozice obránce se do gólové pozice v pokutovém území dostat. A penalta na mě byla jasná. Bez ohledu na utkání s Bohemians 1905 se na bitvu s Milánem hodně těším stejně jako všichni kluci v kabině.

Jak se cítíte fyzicky? Vyhlížíte už dovolenou jako spásu, nebo máte dost sil?

Nejsem na tom špatně. Ale podzimní fotbalový kolotoč byl dlouhý. Trénink, hotel, soustředění, zápas. Bylo i hodně cestování. Potřebujeme si odpočinout i jeden od druhého. Vážně je všeho dost. Člověk si od toho potřebuje orazit a je rád, že na chviličku vypne. Na dovolenou se těším.

Plzeň získala v průběhu podzimu třicet bodů. Jste s takovou bilancí spokojený?

Jde o reálné číslo, které už nezměníme. Nicméně v lize je podle mého soudu vše pořád hodně otevřené. V popředí je pět mužstev, stále máme naději na pohárovou Evropu. Desetibodový náskok Sparty, která je v čele, neřeším. Rozhodující budou první kola jarní části soutěže.

Věříte si na souboj s italským šampiónem? Nebudete už myšlenkami na dovolené?

Nepochybujeme, že můžeme favorita obrat o body. Pro každého z nás půjde o velký svátek. Bude vyprodáno, soupeřem AC Milán. Na dovolenou rozhodně myslet nebudeme.

Nastoupil jste do patnácti zápasů v české nejvyšší soutěži, odehrál všech jedenáct v Lize mistrů. Co s vámi taková porce utkání udělala?

Jde o velkou zkušenost do budoucna. Když hrajete pravidelně zápasy, není tolik tréninků, což má rád každý fotbalista. A když se vám jeden duel nevydaří, můžete nezdar odčinit za pár dnů a nemusíte čekat dlouho na možnost složit reparát.

Není množství zápasů zničující?

Záleží na situaci. Je rozdíl, když se člověku daří a něco se vám povede, nebo pokud jste v problémech. Vše je o hlavě. Nezastírám, že toho bylo hodně. Je potřeba si v přestávce hodně odpočinout a nabrat síly do jarních bojů.

Jak budete během zimní přestávky regenerovat?

Pojedu s přítelkyní do lázní na několik dnů, jinak budu doma v Příbrami. Minulý rok jsem byl u moře, tentokrát jsem program změnil. Nikdy jsem žádné procedury neabsolvoval. Přijedu, naložím se do bahna a nevylezu (směje se)… To trošku přeháním, vystřídám všechny procedury, ale půjde o absolutní regeneraci.

Kam přesně vyrazíte?

Do Mariánských Lázní. A moc se těším. Pojedeme na čtyři dny až těsně před Vánoci. Možná si přivezu jako dárek pod stromeček nějaké bahno (směje se)...

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články