Hlavní obsah

Dárkem už je konfrontace s rossoneri. Narozeniny jsou spíš k pláči, žertoval Vrba

Může prožít parádní osmačtyřicáté narozeniny. Tedy, pokud jeho svěřenci večerní závěrečný zápas základní skupiny Ligy mistrů s AC Milán zvládnou, třetí příčku uhájí a do jarního pokračování v Evropské lize přestoupí. Plzeňský trenér Pavel Vrba sice před utkáním skloňuje ve všech pádech bod jistoty, ale postup a životní jubileum bude moci s chutí slavit i v případě prohry. Ovšem za předpokladu, že konkurent na třetí příčku BATE Borisov nevyhraje v souběžně hraném duelu v Barceloně.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Trenér fotbalistů Plzně Pavel Vrba na tréninku před zápasem s AC Milán.

Článek

Čeká vás poslední vystoupení v Lize mistrů. V jakém rozpoložení bude váš tým proti AC Milán nastupovat?

Půjde nám o hodně, protože chceme na evropské pohárové scéně pokračovat i příští rok na jaře, což předpokládá uhrát dnes večer alespoň bod. To proto, abychom se nemuseli ohlížet na výsledek druhého utkání naší skupiny mezi Barcelonou a Borisovem.

Trenér Barcelony Guardiola sice prohlásil, že proti Borisovu nechá odpočívat nejen celou základní jedenáctku, ale i dva tři další hráče, ale i tak je jeho tým favoritem. Nebo si myslíte, že mají Bělorusové na Nou Campu šanci?

Věřím v sílu Barcelony a předpokládám, že Borisov na Nou Campu nevyhraje. My to ale budeme mít každopádně těžší než on.

Proč myslíte? Vždyť i milánští rossoneri vyrukují v obměněné sestavě a třeba švédský kanonýr Ibrahimovič zůstane podle tvrzení trenéra Allegriho jen na lavičce náhradníků...

Jenže obměna sestavy AC Milán nebude podle mých informací zdaleka tak radikální, jako tomu bude v případě Barcelony. A navíc – Milán má přece jen širší kádr než Barcelona, která je postavena na šestnácti, sedmnácti hráčích, za nimiž přicházejí v potaz už jen fotbalisté juniorky.

Bude hodně zajímavé, jak souboj na dálku mezi vaším týmem a Borisovem bude probíhat. Budete dostávat pravidelné informace, jak se střetnutí v Barceloně vyvíjí a jaký je jeho stav?

Naopak, vydal jsem zákaz jak pro lidi za našeho klubu, tak i pro hlasatele na stadionu, aby informace o skóre v Barceloně zveřejňovali.

V konfrontaci s AC Milán potřebujete minimálně bod postupové jistoty. Znamená to, že vsadíte na defenzivu a opatrný fotbal?

Samozřejmě že nebudeme otvírat obranu, protože naším cílem je postup, k němuž potřebujeme bod. Znamená to ale hrát aktivně, uplatnit rychlou přechodovou fázi, v níž je naše největší síla a na kterou máme vhodné typy hráčů, využít šance, jež se nám nabídnou.

Pořád skloňujete bod, který vám k postupu do Evropské ligy stačí. Není ale remíza málo?

Bavíme se sice o bodu, ale pochopitelně že půjdeme na hřiště s tím, že chceme vyhrát.

Zvláště teď, kdy je váš tým mnohem zkušenější a pohárovou Evropou protřelejší, než když do Ligy mistrů vstupoval. Cítíte z něho také proměnu, kterou v minulých týdnech prodělal?

Ta proměna byla patrná už v předchozím zápase Champions League v Bělorusku. Kdybychom domácí zápas s Borisovem nehráli hned na úvod skupiny, ale později, dopadl by podle mého určitě jinak. Spousta našich hráčů šla díky účinkování v Lize mistrů výkonnostně nahoru, zkušenosti získané v konfrontaci se top mužstvy kalibru Barcelony a Milána se projevily a projevují. Na klubové úrovni i v národním týmu, kam se moji svěřenci dostali.

V den zápasu s AC Milán slavíte osmačtyřicáté narozeniny. Jaký dárek byste si od hráčů přál?

Dárkem už je utkání s rossoneri, protože to je sám o sobě svátek. Ta druhá událost je spíš k pláči, protože můj věk už je strašný.

Reklama

Související témata: