Hlavní obsah

Dojatý Vrba. Z gratulace dvaceti tisíc diváků, z vyrovnávacího gólu ještě víc

PRAHA

Byl naměkko. Aby ne, když dvacet tisíc lidí ve vyprodaném Edenu po hektickém závěru povstalo a mohutným aplausem i zpěvem mu děkovalo a zároveň gratulovalo k osmačtyřicátým narozeninám. A gratulovalo vlastně i celému plzeňskému mančaftu, jenž se vzepřel osudu a uštědřeným ranám a dokázal sázkou na riziko uhrát s gigantem AC Milán remízu. „Už asi nikdy nezažiju, aby mně gratulovalo dvacet tisíc lidí, ale vyrovnávací gól mě přesto dojal víc,“ přiznával plzeňský trenér Pavel Vrba, jenž byl z remízy nevýslovně štastný.

Foto: Vladislav Galgonek, ČTK

Trenér Plzně Pavel Vrba byl po utkání s Milánem naměkko.

Článek

Jeho italský kolega Massimiliano Allegri skřípal zuby a marně se pokoušel skrývat zlobu. Výhru měli jeho rossoneri naservírovanou v Edenu na stříbrném podnosu a nakonec o ni v nastaveném čase přišli. „Rozzlobil jsem se. A hodně. Zápas jsme měli vyhraný, ale ke konci jsme nebyli dostatečně pozorní. Kdybych měl použít školní stupnici, dal bych svému mužstvu čtyřku,“ čertil se kouč milánského AC.

Zato Vrba zářil jako sluníčko. „Už v první půli jsme mohli rozhodnout, ale pokazili jsme to. Do ničeho jsme Milán nepustili, ale měli jsme zachovat větší klid v našich šancích. Jenže přišel začátek poločasu druhého a my doplatili na nekoncentrovanost a slabý důraz stoperů. Vypadalo to na osudové chyby,“ přiznával, že po minelách Čišovského a dvou bleskových k.o. se i on cítil na lavičce hodně bídně.

Vždyť před zápasem s Milánem uvažoval o tom, zda slovenského stopera po kiksech, jichž se v posledních ligových utkáních dopouštěl, má vůbec stavět a zda by nebylo lepší zůstat u sestavy z Běloruska. „Honilo se mi to hlavou, neboť uznávám, že v defenzivě není Čišovský v poslední době stoprocentní. Nakonec převážily jeho schopnosti,“ přiznával po zápase, který chyby Čišovského tolik poznamenaly.

Fotbalisté Plzně po zápase s AC Milánfoto: Právo/Petr Hloušek

Nakonec se ale jeho tým dokázal vzepřít osudu a po dvou nastřelených tyčích v hektickém závěru dokázal nemožné – vstřelil dva góly a remízu zachránil.

„Vsadili jsme všechno na riziko, dopředu jsem poslal i oba stopery, při standardkách chodil do šestnáctky Milána i brankář, neboť prohra 1:2 pro nás nic neznamenala. Vyplatilo se to, odměna v podobě remízy je pro nás veliká,“ líčil Vrba, jak hektický závěr a nastavení prožíval.

„Štěstí, jež  se od nás v předchozích zápasech Ligy mistrů odvracelo, se k nám tentokrát postavilo čelem a my si bodu samozřejmě strašně ceníme. I proto, že jsme dokázali, že nemusíme spoléhat na pomoc Barcelony a postupovou remízu jsme schopni vybojovat sami. Teď jsme v Evropské lize a i v ní budeme mít jen ty nejvyšší cíle,“ začal plánovat Vrba, který remízou s AC Milán přinesl do plzeňské pokladny dalších deset milionů.

Reklama

Související témata: