Hlavní obsah

Rychlá a agresivní Plzeň dala AC Milán lekci za stovky tisíc eur, píší v Itálii

Výborný výkon fotbalistů Viktorie Plzeň a překvapivá remíza 2:2 se slavným AC Milán v závěrečném kole Ligy mistrů nezůstala bez odezvy v zahraničních médiích. Plzeň fantastickým závěrem sebrala hostům vítězství. Rossoneri sice už v zápase prakticky o nic nešlo, ale podle italských médií dostali Milánští lekci, na kterou by neměli zapomenout.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Pato z AC Milán (vlevo) si kryje míč před plzeňským Petrželou

Článek

V souvislosti s AC Milán se v Itálii momentálně propírá zejména případný příchod Carlose Téveze z Manchesteru City a senzační debut šestnáctiletého Bryane Cristanteho na poslední desetiminutovku pražského duelu proti Plzni, ale italští žurnalisté zároveň nešetřili pochvalnými slovy na adresu Viktorie.

„Od začátku bylo jasné, že Češi hrají životní zápas. Byli rychlí a agresivní a těžili především z práce krajních záložníků Petržely a Pilaře, kteří dostávali defenzívu Rossoneri do potíží. Jen banální chyby útočníků ve finální fázi zabránily Plzni ve skórování. Přesto ale hráli velmi dobře a dvakrát byli hodně blízko ke vstřelení gólu,“ chválí Viktorii za první půli italský list La Gazzeta dello Sport.

„Allegriho tým měl sice v první půli více držení míče, ale Plzeň byla mnohem nebezpečnější. Ve studené Praze na hrozném hřišti rozhodně nebyl k vidění nejlepší AC Milán této sezóny. Ale přesto dlouho držel to, pro co si přijel,“ komentuje deník La Stampa.

AC zabral v samba stylu

Italská média se shodují, že o poločase musel v kabině kouč Allegri spustit nejspíš pořádnou bouřku, protože po přestávce bylo AC mnohem aktivnější a nebezpečnější a především zásluhou Pata a hrubých chyb obránce Čišovského získalo snadno vedení 2:0.

Fotbalisté Plzně mají rozhodně důvod k oslavěfoto: ČTK/Vít Šimánek

„Allegriho slova bezpochyby pořádně zvonila v uších fotbalistů, hráči se zhostili zápasu v prvních třech minutách po přestávce v samba stylu,“ pochválila La Gazzeta dello Sport brazilskou spolupráci Pata s Robinhem, kteří dvakrát totálně rozebrali rozhozenou obranu domácích.

Plzeň se z ledové sprchy z úvodu druhé půle oklepala a dál zaměstnávala obranu soupeře. A když už se zdálo, že vše dopadne očekávanou výhrou favorita, Viktoria v samotném závěru dvakrát udeřila.

„Plzeň se pořád hnala za vstřeleným gólem. Bystroň pak brankou potrestal chybu obrany a rozezpíval celý stadión. Pár minut nato pak přišlo delirium, když Ďuriš svým kopem zachránil už ztracený zápas. Pro AC Milán to je lekce, na kterou by nemělo zapomenout,“ upozorňuje La Gazzeta dello Sport.

Obránce Plzně Marián Čišovský (uprostřed) po prohraném souboji s Patem z AC Milánfoto: Právo/Petr Hloušek

Podobně pokárala favorizovaný tým i La Stampa. „Na konci zápasu celý tým zaspal od Pata až po obránce, když povolil Bystroňovi a Ďurišovi vyrovnání, které má pro Čechy cenu zlata. Pro Milán mělo zase cenu ztráty několika set tisíc eur,“ upozornil list na prohospodařené prémie za vítězství od UEFA.

V hodnocení zahraničních médií dostávají hráči českého mistra nadprůměrné známky, až na Marka Čišovského, jehož často označují za propadák zápasu.  „Střední obránce byl v prvním poločase v defenzivě velmi silný. Všechno si ale pokazil během tří minut v úvodu druhé půle, dvěma chybami, které pokaždé AC Milán potrestal gólem. Částečně ale svoji vinu odčinil, když asistoval u Ďurišova vyrovnávacího gólu,“ píše například server Goal.com, jenž udělil za utkání nejvyšší známku Patovi a Ďurišovi.

Reklama

Související témata: