Hlavní obsah

VIDEO: Stihl nás trest, přiznal Ferguson.Trapné, že jsme jen v Evropské lize, přidal se Evra

BASILEJ/ PRAHA

Nasupený jako tisíc čertů přehazoval sir Furguson žvýkačku v puse z jedné strany na druhou a nebyl schopen slova. Jako by po závěrečném hvizdu nedokázal pochopit, co se na basilejském stadionu St. Jakob stalo. Jako by nemohl uvěřit, že poprvé od sezóny 2005/2006 a teprve potřetí za dobu jeho vlády na Old Trafford nepostoupil Manchester United ze základní skupiny Champions League. „Je to trest za domácí zápas s Basilejí. Sami jsme si vinni tím, že v nejlepším turnaji na světě budeme chybět,“ soukal ze sebe, když šok konečně rozdýchal.

Foto: Phil Noble, Reuters

Kouč Manchesteru United Alex Ferguson s maskotem, po zápase s Basilejí určitě řádil jako čert.

Článek

Ostrý kontrast při pohledu na oba kouče poté, co nizozemský sudí Kuipers  konfrontaci Basileje s Manchesterem United ukončil a největší senzace posledních let byla na světě.

„David porazil Goliáše, proto to dojetí, proto slzy v mých očích, za něž se vůbec nestydím. Nejde jen o to, že jsme nad Manchesterem 2:1 vyhráli, jde i o to, jak jsme vyhráli. Hlavně ve druhé půli jsme si počínali nesmírně odvážně, a proto jsem tolik šťastný. Z vítězství i z postupu,“ přiznával dojatý kouč Basileje Heiko Vogel, jenž převzal mužstvo v říjnu a za dva měsíce ho dovedl k postupu do jarní části Champions League. Hlavně proto, že ve dvou konfrontacích s Fergusonovými Rudými ďábly ani jednou neprohrál.

Patrice Evra z Manchesteru United (vpravo) bojuje o míč s Markusem Steinhöferem z Basileje.foto: Reuters/Arnd Wiegmann

Chyba se stala doma, uznal Ferguson

„Chybu musíme hledat v domácím zápase. Vedli jsme už 2:0, mohli klidně vyhrát o pět branek, všechno jsme měli v naší moci. Hloupostí a vlastní nedbalostí jsme ovšem výhru zahodili a za to nás stihl trest,“ hledal příčiny vyřazení Alex Ferguson, jenž v posledních třech letech dovedl svůj tým dvakrát do finále Champions League.

V letošní sezóně však zažívá ránu za ranou... Nejprve potupný šestigólový výprask v Premier League od městského konkurenta Manchesteru City na domácím hřišti, v anglické lize pětibodové manko na první příčku, vyřazení z Ligového poháru, ve středeční noci prohra v Basileji a konec v Lize mistrů.

„V posledních letech jsme měli vynikající výsledky, takže vyřazení pro nás představuje velkou ztrátu. Zaskočil náš úvod zápasu, kdy jsme hned z prvního útoku dostali gól. Prohrávat v deváté minutě a na soupeřově hřišti k tomu, to představovalo vážnou komplikaci. Chtěli jsme totiž mít kontrolu nad zápasem hned od začátku,“ přiznal Ferguson, že rychlá branka Strellera narušila jeho plány.

Zranění kapitána Vidiče, který musel těsně před přestávkou opustit hřiště na nosítkách s podezřením na zhmožděné nebo dokonce přetržené vazy, zrovna tak. Tu největší komplikaci ovšem představoval domácí tým, který hrál ve druhé půli jako o život, Manchester k očekávanému náporu nepustil a sám si naopak druhou brankou výhru a postup pojistil.

Pro domácí šílené, pro ďábly trapné

„Šílené. Neuvěřitelné. My, malý tým z malého Švýcarska jsme porazili jedno z největších mužstev světa. Věřili jsme si a bojovali až do konce, v tom byl klíč našeho úspěchu,“ nedokázal ještě dlouho po utkání gólman Basileje Yann Sommer pochopit, o jakou senzaci se jeho celek vyřazením Manchesteru United postaral.

"Trapné, jak jsme dopadli, trapné, že budeme hrát jen Evropskou ligu. Pro nás existuje pouze Champions League a nic jiného," nemohl vyřazení uvěřit obránce Manchesteru Patrice Evra. "Pořád si myslím, že je to sen, že se ráno vzbudím a kvalifikaci budeme mít teprve před sebou. Jenže bohužel nejde o sen, ale o realitu, kterou jsme si sami přivodili tím, že jsme k Champions League nepřistupovali dostatečně profesionálně od samého začátku."

Smutný trenér Manchesteru United Alex Fergusonfoto: Reuters/Christian Hartmann

„Teď budeme muset na situaci zareagovat. Už proto, že jsme v Evropské lize a budeme tudíž na jaře hrát ve čtvrtek a v neděli, což náš zápasový harmonogram narušuje,“ uvažoval Ferguson, co dál. Samo sebou, že se ocitl v palbě tvrdé kritiky.

Už před zápasem v Basileji se do něho a do mužstva pustil někdejší hráč Manchesteru Roy Keane, který Fergusonovi vyčetl, že nedával prostor a příležitost mladým hráčům a teď na to jeho tým doplácí. Ferguson mu to neodpustil a i přes zklamání z vyřazení mu jedovatou slintu vrátil. „Roy měl a má šanci ukázat se jako manažer. Je to těžká a tvrdá práce,“ připomněl nepříliš zdařilé Keanovo působení v Sunderlandu a Ipswichi.

Reklama

Související témata: