Hlavní obsah

Plzeňský Bystroň obviněn z dopinku, klub požádal o analýzu druhého vzorku

PLZEŇ

Nad plzeňským fotbalistou Davidem Bystroněm se vznáší podezření z dopinku. Podle oficiálního sdělení UEFA měl být totiž po vítězném utkání plzeňské Viktorie v Minsku v pátém dějství Champions League právě u obránce českého mistra výsledek dopinkové kontroly pozitivní. Sám Bystroň užití jakýchkoli zakázaných nebo nenahlášených látek striktně odmítl, vedení Plzně proto okamžitě požádalo lékařský tým UEFA o analýzu „B“ vzorku.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Nad plzeňským Davidem Bystroněm se vznáší podezření z dopinku

Článek

Pro Plzeň trochu šok, když ze sídla UEFA ve švýcarském Nyonu dorazil oficiální dopis, ve kterém UEFA informovala o pozitivním výsledku dopinkové kontroly Davida Bystroně po utkání Champions League v Minsku s BATE Borisov. Plzeń v Bělorusku vyhrála 1:0, čímž si de facto zajistila třetí místo ve skupině a tím přestup do jarného pokračování v Evropské lize.

„Okamžitě jsme se s Bystroněm spojili, ten ale užití jakýchkoli zakázaných nebo nenahlášených látek striktně odmítl. Vzhledem k jeho bezproblémové povaze i pověsti nemáme sebemenší důvod o jeho slovech pochybovat,“ reagoval na informaci ze Švýcarska generální manažer Viktorie Plzeň Adolf Šádek.

Kodaňský Dame N'Doye bojuje ve vzduchu o míč s Davidem Bystroněm z Plzně.foto: ČTK/AP

„Dva měsíce před kontrolou v Minsku navíc Bystroň spolu s devíti spoluhráči absolvoval dopingovou kontrolu týmu komisařů UEFA přímo ve Štruncových sadech a všichni prošli bez sebemenších námitek,“ dodal Šádek. „Obratem jsme spolu s hráčem požádali zástupce lékařského týmu UEFA o analýzu B vzorku.“

O jaký nepovolený prostředek mělo v dopinkovém nálezu u Bystroně jít nesmí Plzeň sdělit, údajně se ale jedná o syntetický povzbuzující prostředek.

Plzeň se sankcí obávat nemusí

Plzeň, která inkriminované utkání v Minsku s BATE Borisov vyhrála 1:0, čímž si de facto zajistila třetí místo ve skupině Ligy mistrů a tím i přestup do jarného pokračování v Ev Eropské lize, se případných sankcí obávat nemusí.

Kdyby  totiž byly pozitivní i výsledky analýzy druhého odebraného vzorku, hrozil by trest jen Davidu Bystroňovi. Výsledek z Minsku by se neměnil, Plzeň by na evropské scéně, kde se v únoru střetne s německým Schalke 04, dál pokračovala.

Vzorky zůstaly v Minsku nezabezpečeny

V souvislosti s podezřením vznášejícím se nad Bystrněm Plzeň  upozornila na neobvyklý průběh dopingové kontroly v Minsku. „S nabranými vzorky se zacházelo po zápase naprosto nestandardně. Už třeba proto, že odběrové nádoby byly ponechány nezabezpečeny mimo kontrolu komisaře UEFA nebo zástupce klubu FC Viktorie Plzeň,“ popisoval ex post dopinkový odběr v Bělorusku tiskový mluvčí klubu Pavel Pillár.

„Základem dalšího postupu je však analýza B vzorku, která by měla proběhnout v laboratořích UEFA v první polovině ledna. Do té doby nebudeme přijímat jakékoliv závěry, sám hráč se k záležitosti nebude vyjadřovat,“ dodal informace Pillár.

Reklama

Související témata: