Hlavní obsah

Dopující Bystroň v maléru jako hrom - dostal dva roky natvrdo

PLZEŇ

Dopink mu prokázali, takže disciplinární komise UEFA neměla s plzeňským fotbalistou Davidem Bystroněm slitování. Podle očekávání mu na dva roky zastavila činnost ve všech soutěžních utkáních. A to všechno proto, že před listopadovým zápasem Ligy mistrů v Bělorusku užil stoper mistrovské Viktorie zakázanou látku. Nejspíše pervitin, i když ani tentokrát plzeňský klub tuto informaci nepotvrdil. „Ponecháme na hráči samotném, zda zveřejní, o jakou látku se jednalo,“ pravil diplomaticky generální manažer Viktorie Adolf Šádek.

Foto: Petr Horník, Právo

Fotbalista Plzně David Bystroň má zastavenou činnost na dva roky.

Článek
Fotogalerie

Třicetiletý stoper mistrovské Plzně lítá v maléru jako hrom. Dva roky bez fotbalu, to je v jeho letech rána. Vzhledem k Bystroňově věku zřejmě smrtící. Dalo se však očekávat, že Kontrolní a disciplinární komise UEFA k hříšníkovi shovívavá nebude. Zvláště, když i lednová analýza B vzorku potvrdila, že užil zakázanou látku.

Pervitin? To musí potvrdit Bystroň

S největší pravděpodobností pervitin, což ovšem zatím nikdo oficiálně nepotvrdil. „Látku známe, ale necháme na Davidovi, zda se rozhodne zveřejnit, o jakou šlo,“ diplomaticky se vykroutil z přímé odpovědi generální manažer plzeňské Viktorie Adolf Šádek poté, co z Nyonu dorazil verdikt. Samozřejmě opatřený dovětkem, že dvouletý trest začal 3. ledna, kdy byly Bystroňovi pozastaveny starty ve všech soutěžních zápasech.

Usvědčený stoper od té doby s plzeňským mužstvem netrénuje. Dostal od kouče Vrby individuální plán a měl se chystat v Ostravě do doby, než z Nyonu přijde definitivní ortel. Teď ho Plzeň v rukou konečně má a bude jednat.

Plzeň vypoví hříšníkovi smlouvu

S největší pravděpodobností vypoví dopinkovému hříšníkovi smlouvu, protože užitím zakázané látky ji hrubě porušil.

„Žádná schůzka se zatím nekonala, s hráčem a zástupci jeho agentury se ovšem v nejbližších dnech sejdeme. Před prvním pohárovým zápasem se Schalke docela určitě,“ potvrdil Šádek. O případných krocích, které Viktoria podnikne, však mluvit nechtěl.

„Nejdříve chceme o našem postupu informovat Bystroně,“ pravil generální manažer klubu, podle něhož se hráč proti vynesenému trestu odvolávat nebude.

Úlet za patnáct miliónů

Bystroňův „perníkový úlet“ vyšel Plzeň už teď hodně draho. Z Mladé Boleslavi musela narychlo pro konfrontaci se Schalke i pro jarní ligu koupit za osm miliónů Procházku, navíc si musela podržet Ševinského, o něhož měla eminentní zájem Viktoria Žižkov. Tím přišla o další dva milióny. A když se k této částce připočte pět milionů, za které si Plzeň Bystroně z Levski Sofia pořídila, vyšplhá se exces odhalený po zápase základní skupiny Ligy mistrů mezi BATE Borisov a Plzní na 15 miliónů korun.

A to už není řeč o tom, že Bystroň, jehož cena byla na fotbalovém trhu odhadována na 25 miliónů korun, bude za dva roky bezcenným a neprodejným hráčem.

Plzeňskému klubu žádný trest nehrozí, i když Bystroňovi byl dopink prokázán. K sankcím by došlo jen v případě, že by komisaři usvědčili víc hráčů a klub by tudíž byl viněn z řízeného dopinku.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články