Hlavní obsah

Kadlec vstřelil gól Barceloně, Leverkusen přesto prohrál

PRAHA

Český obránce Bayeru Leverkusen Michal Kadlec se dokázal gólově prosadit proti Barceloně, jeho celku to však v úvodním osmifinále Ligy mistrů na domácím stadiónu k výhře nestačilo. Svěřenci Pepa Guardioly zvítězili 3:1. Dva góly Katalánců zařídil Sánchez, třetí přidal Messi. Ve druhém úterním utkání zvítězil před domácími diváky Lyon nad Nikósií 1:0. Jedinou branku zápasu vstřelil Lacatezze.

Foto: Frank Augstein, ČTK/AP

Michal Kadlec z Bayeru Leverkusen (vpravo) se raduje z branky do sítě Barcelony.

Článek
Fotogalerie

V Kadlecovi se po utkání dojmy hodně mísily. Z gólu měl radost, prohra jej ale mrzela. "Dát branku Barceloně a ještě v osmifinále Ligy mistrů pro mě má obrovskou cenu, není to všední věc. Kdyby mně to někdo řekl před zápasem, považoval bych ho za blázna. Škoda, že nám gól nepomohl k vítězství. Ale i tak si toho budu s odstupem vážit," řekl po utkání v německé televizi Kadlec, který si ze zápasu jako suvenýr odnesl dres nejlepšího hráče světa Messiho.

Barcelona nastoupila k utkání s vědomím, že v lize nevyhrála tři z posledních čtyř zápasů na hřištích soupeřů, ovšem na sebevědomí jí to neubralo. Od začátku si vytvářela tlak a Leverkusen spíše jen odkopával míče a na ofenzivu téměř rezignoval.

Na šanci se tak čekalo dlouho. Až čtyři minuty před pauzou odkryl Kadlec levou stranu obrany Leverkusenu s úmyslem zaútočit, ovšem němečtí hráči přišli o míč, Messi našel rozběhnutého Sáncheze a chilský útočník prostřelil brankáře Lena mezi nohama.

Do druhé půle nastoupil Leverkusen jako vyměněný a pustil se s Barcelonou do ofenzivní přetahované. Vše načal Kadlec, který si v 52. minutě počíhal na centr, ve vzdušném souboji přeskočil Sáncheze a vyrovnal. Připsal si svou první trefu v Lize mistrů a v součtu s reprezentací pátý gól v sezóně.

Jenže už za tři minuty vedla znovu Barcelona. Fábregas výtečnou kolmicí našel Sáncheze, který obešel gólmana a z úhlu trefil prázdnou branku.

Leverkusen mohl znovu vyrovnat, ale Castro trefil tyč. Konstrukce branky zastavila na druhé straně i pokus Messiho, který obešel tři obránce a lob nasměroval do tyče.

Hvězdný Argentinec se však dočkal. Dvě minuty před koncem uvolnil Daniho Alvese, ten mu míč vrátil a Messi střelou ve skluzu potvrdil výhru Barcelony. Připsal si sedmý gól v této sezoně Ligy mistrů a devatenáctý zásah ve vyřazovacích bojích soutěže, což je nový rekord. Messi překonal Raúla a Andreje Ševčenka.

V Lyonu se hrál poměrně jednoznačný zápas a bylo jen otázkou času, než domácí pokoří obranu Nikósie. Hodně aktivní byl především Alexandre Lacazette, který spolu s Michelem Bastosem výrazně provětrával obranu kyperského celku.

Jako první mohl slavit Bastos, ale jeho střelu do prázdné branky vykopla na poslední chvíli obrana. Nakonec mohl gól slavit francouzský reprezentant do 21 let Lacazette, který ve vápně předvedl kličku na střed, vypálil a s přispěním teče obránce nedal brankáři šanci zasáhnout.

APOEL už nedokázal odpovědět a bude muset dohánět manko v odvetě, která se stejně jako v souboji Leverkusen - Barcelona hraje 7. března.

Osmifinále Ligy mistrů:
Leverkusen - Barcelona 1:3on-line
Branky: 52. Kadlec - 41. a 55. Sánchez, 88. Messi. Rozhodčí: Thomson (Skot.). Diváci: 29.412.
Lyon - APOEL Nikósie 1:0on-line
Branka: 58. Lacazette. Rozhodčí: Tagliavento (It.). Diváci: 37.000.

Reklama

Související témata: