Hlavní obsah

Mourinho naštval gaye. Jejich federace teď žádá na UEFA trest

Je slavný a kontroverzní. Fotbalový trenér José Mourinho vždy věděl, jak upoutat pozornost. A to i často v negativním smyslu aniž by si to třeba sám uvědomil. Tak, jako když se před úterním zápasem Ligy mistrů s CSKA Moskva svým výrokem nevědomky dotkl citlivé komunity gayů. Ti se nyní pořádně rozhořčují a chtějí, aby kouč Realu Madrid dostal trest od fotbalové asociace UEFA.

Foto: Sergio Perez, Reuters

Trenér fotbalistů Realu Madrid José Mourinho

Článek

Co se vlastně stalo? Začalo to takřka nevinně. Fotbalový tým Realu Madrid dorazil na začátku týdne do Moskvy k osmifinálovému utkání Ligy mistrů. A jejich kouč José Mourinho vyrazil na inspekci stadionu v Lužnikách. Při procházce útrobami pak měl utrousit na adresu činovníků UEFA: "Ti buzeranti ještě neví, s jakými míči budeme hrát?" A už byl oheň na střeše.

Malér první: při jeho slovní poznámce (ve španělštině) jej zaznamenaly kamery španělského televizního kanálu Quatro. A malér druhý: Mourinho řekl, co řekl, v první den Mezinárodního týdne boje proti homofobii ve fotbale.

A na první dojem absurdní situace se komunita gayů rázem chytila. "Homofobie je ve fotbale nepřípustná od kohokoliv, natož když se jedná o jednoho z nejznámějších trenérů. Jsme hluboce rozčarováni a jako dlouholetý partner UEFA požadujeme pro Mourinha nějakou sankci," píše v prohlášení jeden z hlavních představitelů Evropské sportovní federace gayů a lesbiček Louise Englefield.

Reklama

Související témata: