Hlavní obsah

Sparta udržela postupové naděje

LONDÝN

Fotbalisté Sparty dokázali v utkání skupiny G Ligy mistrů na stadiónu Chelsea víc, než asi sami čekali. Přestože se hlavně bránili, ukopali cennou bezbrankovou remízu a domů vezou bod. Anglický tým má postup jistý, Pražané na něj mají díky remíze Lazia s Besiktasem stále šanci.

Foto: REUTERS

Za míčem spěchají útočník Chelsea Adrian Mutu (vpravo) a Radoslav Kováč ze Sparty Praha

Článek
Fotogalerie

Domácím nakonec chyběl francouzský obránce Desailly, který se po zranění posadil jen na lavičku a kapitánskou pásku znovu oblékl anglický reprezentant Terry. Nenastoupil ani Argentinec Verón, který má potíže se zády. V základu Sparty se nečekaně objevil na levé straně zálohy Michalík, na hrotu operoval osamocený Sionko.

Kdo čekal tlak Chelsea a kanonádu, byl na omylu. Sparta nezalezla a hrála sympaticky. Průnik Crespa přes Homolu s Perglem vyřešil Blažek. Na druhé straně odpověděl střelou nad Krmaš. Přesnější ránu vyslal na Blažka Lampard, ale chyběly mu centimetry.

Rozhodčí gól Chelsea neuznal

Horkou chvilku si letenský tým prožil ve 27. min. Chelsea předvedla rychlou akci a po centru Duffa trefil Crespo hlavou břevno. Odražený míč pak chtěl dát Homola Blažkovi, tomu však propadl, Mutu přihrál Crespovi a ten dal gól. Jenže sudí ho kvůli údajnému ofsajdu neuznal a zřejmě domácí poškodil...

"Podle mě to byl regulérní gól. Nechápu, co se tam stalo. Sparta byla jedna velká pevnost, bylo těžké se dostat do šancí," uvedl domácí kouč Claudio Ranieri. Po dalším závaru pálil vedle Lampard. Bezgólový stav byl hlavně díky Blažkovi, jenž zlikvidoval pokus Cola k tyči.

Ve druhé půli Chelsea přidala

Domácí asi dostali od Ranieriho v kabině vyčiněno a druhou půli zahájili tlakem. Z levé strany se na branku řítil Mutu, přes Duffa se dostal míč ke Crespovi a ten ho patičkou poslal vedle. Po rohu Mutua pálil z dvaceti metrů Makelele a jen o kousek minul. Stadión jen zahučel, ale gólu se fanoušci nemohli dočkat.

Sparta hrála v defenzívě dobře a Chelsea se do čistých šancí dostávala těžko. Jeden z ojedinělých průniků před Cudiciniho předvedl Zelenka, který se přes dva hráče protáhl do vápna a nebezpečí zažehnal až Gallas.

Sparťanská sázka na remízu

Chelsea měla víc ze hry, nebezpečí hrozilo hlavně z levé strany přes Duffa s Colem, ale hostující tým úspěšně odolával. Povedlo se mu to s notnou dávkou štěstí i při hlavičce Terryho, kterou na brankové čáře o fous minul Gallas. Geremi pak pálil z trestného kopu nad.

Sparta drtivý nápor v závěru s klikou přežila, Mutu největší šanci utkání spálil: šel sám na Blažka, ale míč minul pravou tyč. Poslední utkání skupiny hraje český mistr doma s Laziem, Besiktas hostí Chelsea kvůli bezpečnostní situaci na neutrální půdě.

Chelsea Londýn - Sparta Praha 0:0 (0:0)
Rozhodčí: Larsen - Hansen, Rasmussen (Dán.). Diváci: 40.152.
Chelsea: Cudicini - Melchiot, Gallas, Terry, Bridge - Lampard, Makelele, Duff, Cole (73. Geremi) - Mutu, Crespo (73. Gudjohnsen). Trenér: Ranieri.
Sparta: Blažek - Pergl, Homola, Hübschman, Labant - Kováč, Krmaš - Poborský, Zelenka (87. Flachbart), Michalík (73. I. Gluščevič) - Sionko (90. Ježek). Trenér: Kotrba.
Tabulka skupiny G:
1. Chelsea Londýn53117:310
2. Besiktas52125:57
3. Sparta Praha51224:55
4. Lazio Řím51226:95

Reklama

Související témata: