Hlavní obsah

Kotrba Prahu nezbořil, úsměv ale nezmizel

PRAHA

Bezbranková remíza Sparty na hřišti londýnské Chelsea, to byl dost nečekaný výsledek. Největší překvapení středečního programu Ligy mistrů. Letenští fotbalisté se oklepali z ligových nezdarů a díky dobré defenzívě i štěstí neinkasovali. Aby měl bod z Londýna skutečnou cenu, musejí ho potvrdit v posledním zápase doma proti Laziu Řím.

Foto: REUTERS

Jiří Homola ze Sparty Praha (vlevo) stíhá Adriana Mutu z Chelsea v utkání 5. kola Ligy mistrů

Článek
Fotogalerie

"Budeme hrát na vítězství a nepřemýšlet o druhém utkání," řekl trenér Sparty Jiří Kotrba. "Podařil se nám dílčí úspěch, ale k tomu, aby byl celkový, potřebujeme zvládnout další zápas. Jsem rád, že se o ten postup budeme prát ještě v posledním kole."

Vsadili na defenzívu

Remíza na Stamford Bridge byla i pro něj velkou vzpruhou, spokojenost nijak neskrýval. "Spousta lidí nás odepisovala, říkalo se, že dostaneme šestku, a já nevím, co ještě. Museli jsme vsadit na co nejlepší defenzívu, otevřít to na hřišti Chelsea by byla vražda," uvědomoval si kouč.

Přizpůsobil tomu taktiku. Nasadil dva defenzívní záložníky, vpředu operoval osamocený Sionko a zadáky Chelsea příliš nezaměstnal. "Je pravda, že jsme si nějaké vyložené příležitosti nevytvořili," přiznal Kotrba. Podle britského listu Daily Telegraph se Sparta opevnila na vlastní půlce a brankář Chelsea Cudicini potřeboval dalekohled, aby soupeře občas aspoň zahlédl...

Domácí Spartě zatápěli, ale branku nedali. O převaze Chelsea hovoří i čísla: střely na branku 3:1, pokusy mimo 14:4, rohy 7:0 a procentuální poměr držení míče 63:37. Jenže fotbal se hraje na góly, a i když svěřenci trenéra Ranieriho jeden dali, rozhodčí ho neuznal. Na ukazateli skóre svítilo po závěrečném hvizdu 0:0 a před Spartou musel každý smeknout. Spíš před výsledkem než předvedenou hrou.

Homolovi vyšel křest

Kotrba si pochvaloval výkon obrany, v níž prošel úspěšným křtem ohněm stoper Jiří Homola. Hrál poprvé v Lize mistrů. "Nebál jsem se, že by to nezvládl. Až na jednu chybu obstál. Kladl jsem mu na srdce, že musí hrát účelně a hlavně pro mužstvo. Ne, aby se zviditelnil a dokázal, že patří do základu," vysvětlil trenér.

S Homolou zahrál velmi dobře také Hübschman, své si odvedl brankář Blažek, jenž se zřejmě ještě více přiblížil angažmá v Anglii. Trenér pochválil trochu překvapivě i defenzivní činnost kapitána Poborského, který už odehrál spoustu lepších zápasů. Ve středu kolem něj Duff nebo Cole kolikrát chodili, jak chtěli. Ale asi to souvisí s problémem, který tahouny Sparty trápí.

Na bourání Prahy nedošlo

"Klukům, co hrají v nároďáku a jsou nepostradatelnými i ve Spartě, ke konci podzimu trochu dochází dech. To je normální jev. Trenér Chelsea Ranieri nechá třeba Argentince Veróna s Crespem po reprezentační akci odpočívat a není to skoro znát. Jenže já těžko můžu nechat sedět Poborského, Blažka, Hübschmana a další. To je prostě realita," dodal Kotrba.

Když se ho den před zápasem ptali angličtí novináři, jaká by byla reakce, kdyby Sparta na Stamford Bridge vyhrála, odpověděl jim bez váhání s úsměvem na rtech: "Asi bysme zbořili Prahu..." Bourání se nekonalo, ale úsměv z tváře Kotrbovi nezmizel ani po přetěžkém zápase.

KLÍČ K POSTUPU
Sparta má stále šanci postoupit z 2. místa do osmifinále Ligy mistrů. Musí ale porazit v posledním utkání doma 9. prosince jakýmkoliv rozdílem Lazio Řím. Zároveň však musí doufat, že postupující Chelsea, vyhraje nad Besiktasem. Utkání se kvůli bombovým útokům nebude hrát v Turecku, ale na neutrální půdě, vypadá to na Německo. Jiná postupová varianta nepřichází v úvahu.
Více možností je v případě postupu do 3. kola Poháru UEFA, kam jdou z osmi skupin všechny týmy ze třetích míst. Pokud sparťané porazí Lazio a turecký celek uhraje s Chelsea remízu, měly by Sparta i Besiktas osm bodů a do Ligy mistrů by proklouzl díky lepším vzájemným zápasům Besiktas.
K účasti v Poháru UEFA stačí Spartě i remíza bez ohledu na druhý zápas. Může však být jen do výše 2:2. Stejný výsledek se zrodil i v duelu Lazio-Sparta. Pro mistra ČR by hovořilo lepší skóre, které je při shodných vzájemných zápasech dalším kritériem. Remíza 3:3 a vyšší se z pohledu Sparty rovná prohře, do Poháru UEFA by šlo Lazio a Sparta skončila čtvrtá.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články