Hlavní obsah

Senzace! Kincl v nastavení trefil postup

PRAHA

Drama do posledních vteřin viděli diváci na pražské Letné v úterním závěrečném duelu základní části Ligy mistrů. Sparta bojovala s římským Laziem o bytí a nebytí v soutěži a bitvu nervů nakonec vyhrála. Ve třetí - poslední - minutě nastavení vystřelil hlavou šťastně postup střídající Marek Kincl.

Článek

Pouhé vítězství Spartě nestačilo a fanoušci tak museli čekat na výsledek z Gelsenkirchenu, kde hrála londýnská Chelsea s Besiktasem Istanbul. Angličané výhrou 2:0 poslali turecký klub do jarní části Poháru UEFA a na Letné mohly vypuknout oslavy postupu. Lazio se s pohárovou Evropou loučí, los osmifinále Ligy mistrů proběhne v pátek.

"V závěru jsme věděli, že Chelsea dala branku, vrhli jsme se do útoku, ale po zastavení naší velké šance jsem přestával věřit ve vítězství. Štěstí si však sedlo na hlavu Marka Kincla...," oddechl si kouč Sparty Jiří Kotrba.

Zelenkova taktovka máchala do prázdna

V mrazivém večeru začaly oba celky opatrně. Lazio bez kanonýra Inzaghiho se sice dostávalo blíž k domácí šestnáctce, ale obrana Sparty stihla všechny akce včas zastavit. Zaplněná Letná hnala domácí stále více do ofenzívy.

Pražané si na pár minut vytvořili i územní převahu, ale po centru Poborského a hlavičce Gluščeviče skončil míč v zámezí. Peruzzi pak likvidoval střelu Sionka. Hra nabírala obrátky. Domácí dirigentské taktovky se chopil Zelenka, ale spoluhráči z jeho chytrých přihrávek nedokázali nic vytěžit.

Lazio čekalo marně

Také Lazio o sobě dávalo vědět rychlými narážečkami. Po jedné z nich Johana vypichoval míč Gottardimu v hodině dvanácté. Stam mířil hlavou nad. Ve 25. min. Sparta vytvořila kolem šestnáctky Lazia zámek, ale žádná ze střel do branky neprošla.

Vzápětí rozběhl další bleskovou akci Sparty Zelenka, našel Poborského, ale jeho střelu Peruzzi nohama vyrazil. Hostům najednou hořel trávník pod nohama a horko těžko zastavili pronikajícího Zelenku. To už měla Sparta převahu, ale Lazio čekalo jako dřímající obr na příležitost.

Ve 39. min. se ocitl Stankovič sám před Blažkem, ale ten jeho střelu k tyči vystihl. Při druhém pokusu téhož hráče Blažek míč neudržel, ale Hübschman vše vyřešil odkopem. Do třetice po rohu Stankovičova hlavička jen olízla břevno.

Excelentní Blažek

Po změně stran si přihrávku Poborského zpracoval Zelenka, ale jeho technická střela minula levou tyč. V dobré pozici mířil nad Gluščevič, jemuž v 55. min. sebral z hlavy gól Peruzzi. Zlobit začalo i Lazio. Když se do šestnáctky vřítil Fiore, Blažek jeho střelu vytlačil na roh a vyznamenal se i při pokusu Stankoviče.

Albertini pak orazítkoval tyč a Corradiho dorážku Blažek zázračně vyrazil. V té době měli Římané chvílemi drtivý tlak. "Nedali jsme snad devět šancí, proto se zrodil takový výsledek. Přitom Sparta byla ve druhé půli mrtvá, ale my jsme ji nedorazili," hodnotil trenér hostů Roberto Mancini.

Kotrba se nezachraňoval

Sparta se vzpamatovala a Kováčova střela orazítkovala břevno nad bezmocným Peruzzim. Když portugalský sudí antifotbalově sebral Junovi šanci jít na brankáře, vypadalo to s domácími zle.

Čertili se, ale Poborského centr z přímého kopu Peruzzi podběhl a Kincl hlavičkou rozpoutal oslavy na Letné, v nichž se Kotrba nechtěl zaobírat svojí budoucností po nezdarech v domácí soutěži." Já si tímhle vítězstvím pozici nezachraňoval, těch sedm bodů ztráty na Baník z ligy jsem tím nesmazal."

Reklama

Související témata: