Hlavní obsah

Kotrba: Pelta řekl, že jsem se zbláznil

PRAHA

Slastné pocity triumfálního vítězství a postupu do osmifinále Ligy mistrů si ve středu vychutnával trenér fotbalistů Sparty Jiří Kotrba. Přitom nedávno pod dojmem mizerných výsledků v lize navrhl sparťanskému vedení svůj odchod z funkce. Jak to všechno bylo a jaké má ve Spartě další plány, se Kotrba svěřil v rozhovoru pro deník Právo.

Foto: PRÁVO/Václav Jirsa

Sparťanský kouč Jiří Kotrba

Článek

Jak jste prožíval závěr zápasu s Laziem? Bylo to hrozné. O tom, že Chelsea vede, jsme se dozvěděli asi osm minut před koncem. Poborského, kterého jsem předtím nabádal, aby pomáhal v obraně Perglovi, protože jeho stranou šly nejnebezpečnější akce Lazia, jsem hnal dopředu. Pak si štěstí sedlo na hlavu Marka Kincla, a když jsme se dozvěděli, že postupujeme, bylo to něco fantastického. Najednou jsem se probral uprostřed hřiště, kde jsem viděl i jinak klidného Honzu Stejskala. To mě vrátilo na zem. Našel jsem si klidné místo na toaletě a tam jsem si to vychutnal. Potřeboval jsem být chvíli sám.

Kdy vám bylo v utkání nejhůře? Kolem dvacáté minuty druhé půle. Lazio mělo místy drtivou převahu. Klíčovým momentem byla tyč a Blažkův následný zákrok při dorážce. Věděli jsme na lavičce, že musíme něco změnit. Přemýšleli jsme, koho poslat na trávník i s ohledem na to, že budeme potřebovat v závěru útočit se snahou dát gól. Střídání změnu přinesla. Dostali jsme se z tlaku, Jun měl velkou šanci a Kincl rozhodl zápas. Měli jsme obrovské štěstí, ale ve Spartě všichni neochvějně věřili, že vyhrajeme a postoupíme do osmifinále. Tohle dělá Spartu Spartou, ta víra bez sebemenší pochybnosti. Tím bych se potřeboval nakazit, protože kolikrát mi takové sebevědomí chybí.

Berete postup jako svůj největší úspěch? On to není jen můj osobní veliký úspěch, ale i celé Sparty. Zatím nikdo pořádně nedocenil, že za pět let postoupila potřetí do osmifinále Ligy mistrů.

Přesto jste prý navrhl vedení klubu svůj odchod... Nic jsem nedal písemně. Jen jsem generálnímu řediteli Mirkovi Peltovi řekl, že v lize ztrácíme sedm bodů, to je moc, a že bych situaci řešil odchodem trenéra. Tuhle variantu jsem dal ke zvážení a přemýšlím o ní. Nikdo mě k tomu nenutil, je to můj osobní pocit.

Co vám na to Pelta řekl? Že jsem se zbláznil, jestli chci odejít.

Nemá tak trochu pravdu? Jak se to vezme, rozhodně si nijak netahám triko. V Příbrami jsem odešel po druhém kole, protože jsem to tak cítil. Postup je jedna věc, ale ztrátu sedmi bodů na Baník úterní vítězství nad Laziem nesmazalo. Sparta musí vést domácí soutěž, protože to je Sparta. A musí vždycky hrát na špici. Pokud chce myslet na obhajobu titulu, je těch sedm bodů za Ostravou opravdu hodně.

Které ligové prohry vás nejvíc štvou? Ve Zlíně a hlavně v Jablonci. Tam přeci nesmíme dostat čtyři góly, a to rozhodně Jablonec nepodceňuji. Tohle jsem ještě nezkousnul. Tam jsme nechali body, které jsme měli udělat, protože na konci jara mohou chybět.

Kdy bude jasno, zda zůstanete nebo odejdete? Zvažuje to vedení i já. Oni s tím souvisejí i další věci, například odchody hráčů a posílení kádru. Víme, kde máme problémy a ty je třeba řešit. Na to si musíme v klidu sednout. Mám pochopitelně z ligy vytipované hráče, ale to je jen jedna věc, napsat seznam hráčů, které bych chtěl. Podstatné je, kdo skutečně přijde. Když jde Sparta někoho kupovat, ceny letí nahoru. Chtěl jsem třeba Rozehnala, ale Olomouc si řekla moc a později ho za menší peníze prodala do Brugg. Určitě jsou v lize fotbalisté, kteří by byli posilou.

Třeba postup změní pohled vedení na uvažované odchody. Vy by jste hráče nepřemlouval? Jako trenér mám hráče hledat a vychovávat, ne přemlouvat nebo tlačit na vedení, aby neprodávalo . Třeba Jarda Blažek byl klíčovým mužem Sparty v Lize mistrů. Ale nemohu za ním jít, aby zůstal. Je mu třicet let a má šanci si zahrát v zahraničí a třeba zabezpečit rodinu po zbytek života. V tom nemám morální právo mu bránit. V lize jsou však velmi dobří brankáři, kteří by ho mohli nahradit. Do posil však bude potřeba investovat a to musí vedení zvážit.

Některé letní přestupy nebyly zcela vydařené... Na to se nebudu vymlouvat. Pravdou je, že jsem nemohl plně využít celý kádr, aby se prostřídalo víc hráčů. Pak docházelo k tomu, že třeba po reprezentačních přestávkách jsme nehráli dobře nebo před zápasy Ligy mistrů. S těmi přestupy to není jednoduché. Získali jsme Igora Gluščeviče a objevila se šance na Heinze. Dva takové hráče jsme nepotřebovali, tak jsme Marka Heinze pustili Baníku. Teď vede tabulku střelců, ale kde je psáno, že by ve Spartě pravidelně hrál a dával góly... Sháněli jsme středního obránce, vedle mladíků se nabízel Bolf a Johana, který to ale v Liberci nehrál. Dohodli jsme se a Liberec si vybral Pospíšila. To je útočník, jenž by se i mně hodil, ale museli jsme ho obětovat. Třeba se do Sparty ještě vrátí.

V čem vidíte příčiny, že hráči nedokázali v domácí soutěži přistupovat ke všem zápasům jako v Lize mistrů? V Lize mistrů se motivujete snadno. V domácí soutěži je to těžší. Nabádal jsem je k tomu neustále, ale nedokázal jsem je k většímu nasazení a odpovědnějšímu přístupu přimět. I to je důvod té sedmibodové ztráty. Beru to jako svoji osobní prohru, že jsem to nedokázal.

Sparta může dostat v pátečním losu věhlasné soupeře, jako je Real Madrid, AC Milán, Manchester United nebo Juventus Turín. To vás neláká? To by snad bylo lepší odejít, když slyším ta jména... Ne, samozřejmě to je lákavé, ale ono je těžké jet i s Příbramí do Soluně. Teď o soupeřích nepřemýšlím ani o žádném nesním, ale nepopírám, že by mi to pak asi bylo líto, že jsem nezůstal, až bych viděl Spartu hrát a byl jsem už pryč. Chtěl bych ale, aby se ve Spartě vzpomínalo na Kotrbu v dobrém.

Co budete dělat v nejbližších dnech? Poté, co se narodil postup, čekáme radostnou událost i v rodině. Moc bych si přál, aby se vnučka narodila zdravá. Má to přijít každým dnem. Už víme, že to bude holčička, ale pracovně jí říkáme Bohouš...

Reklama

Související témata: