Hlavní obsah

Ofenzívní koncert? To s AC Milán nehrozí

"Myslím si, že nic lepšího jsme si přát nemohli," usmíval se po osmifinálovém losu Ligy mistrů šéf fotbalové Sparty Vlastimil Košťál. Ano, na Letné si mohou mnout ruce. Přijede obhájce trofeje, hvězdami až po půdu našlapaný AC Milán. Fotbalové hody tak po hitu sezóny Chelsea Londýn a jiném italském celku Laziu Řím pokračují.

Foto: ČTK

Střelec a lodivod - Filippo Inzaghi a Carlo Ancelotti.

Článek

Milánský AC není třeba zvlášť představovat. Vitríny zaplněné trofejemi hovoří za všechno. Zejména devadesátá léta byla obdobím hojnosti. Červenočerní v nich zkompletovali 14 nejrůznějších titulů, včetně dvou vítězství v Lize mistrů.

A letos po čtyřletém půstu pokračovali ve vítězném tažení. V Manchesteru doplnili sbírku o další velkou trofej, ve finále je nezastavil ani ligový rival Juventus Turín. Pak přidali ještě domácí pohár a Superpohár. A výčet nemusí skončit, v neděli se v Jokohamě v souboji kontinentů s argentinským Boca Juniors střetnou o světový klubový trůn...

Ovšem nejsou neporazitelní. To v základní části Ligy mistrů dokázaly Bruggy, které šokovaly Milán vítězstvím na San Siru. Podobný kousek se zdařil i Celtě Vigo. Španělé navíc dokázali vsítit dva góly. Ostatně, také Liberec favorita notně potrápil v loňském předkole Ligy mistrů. Na San Siru podlehl 0:1, doma vyhrál 2:1 a postup byl na dosah.

Optimální sestava
Dida - Cafú, Nesta, Maldini, Pancaro - Ambrosini, Rui Costa (Kaká), Gattuso, Pirlo - Inzaghi, Ševčenko.

Tým pozvedl z prachu Carlo Ancelotti. Někdejší opora našla cestu ze stínu Juventusu. Zdánlivě jednoduchou a typicky italskou. Milánští se spoléhají na neprostupnou a tvrdou defenzívu s precizní organizací hry a dokonalou disciplínou.

I proto se nedá očekávat ofenzivní exploze. Těsné výsledky 1:0 patří ke koloritu AC. A na ten jediný gól má Ancelotti k dispozici několik solidních střelců. Pokud se neprosadí 'zabijáci' Inzaghi se Ševčenkem, může se ze standardky trefit Rui Costa nebo nový objev Kaká, autor poloviny gólů ve skupině Ligy mistrů.

Reklama

Související témata: