Hlavní obsah

Kotrbu nejvíce zaujaly milánské penalty

Karel FeltPrávo

Zápas AC Milán s Bokou Juniors sledoval pozorně u televize také trenér Sparty Jiří Kotrba. Osmifinálový soupeř v Lize mistrů ho zajímal především z hlediska pokutových kopů. Obhájce nejcennější evropské klubové trofeje totiž určil Spartě páteční los. "Přál jsem si, aby k nim došlo. Zajímalo mě, kam a jak je kdo kope," poznamenal Kotrba.

Článek

Důvod byl nasnadě. "Vždyť i v našem dvojzápase na ně může dojít, protože se hraje vyřazovacím způsobem," dodal kouč pro Právo.

Samotný zápas ho příliš nenadchl. "Měl jsem z utkání dojem, že Milánští nedali do utkání tolik, jako v jiných finálových zápasech. Zřejmě si věřili, že dají ještě jeden gól po nějaké chybě soupeře nebo stejně jako ve finále Ligy mistrů budou úspěšní na penalty. Ty ale pokazili," podotkl.

Našel také důvody nižšího nasazení evropského klubového šampióna. "Tenhle zápas jasně potvrdil, jak jsou hráči vzhledem k nabité sezóně přetížení. Herní nasazení u fotbalu je jiné než třeba u hokeje. Odpočinek proto hraje velikou roli. Zápas se hrál v Japonsku, takže určitě svoji úlohu sehrálo i dlouhé cestování a velký časový posun. S tím se nelze vyrovnat během pár dní. Nejedná se však jen o fyzickou únavu, ale i psychickou, protože hráči se musejí v podstatě každé čtyři dny koncentrovat na nějaký zápasový vrchol. Takové kluby si prostě nemohou dovolit něco vypustit," uvedl.

Obrana je dokonalá

I když výkon AC Milán podle jeho slov nebyl ideální, přeci jenom mu nedělní zápas ledacos o soupeři napověděl či potvrdil to, co o něm už věděl. "Milán má vynikající obranu. I když Maldini, Cafú či Costacurta dávno překročili třicítku, nikdo jim v přímém běžeckém souboji neutekl. Navíc obranu posílí i vynikající Nesta, který chyběl kvůli zranění. Skvěle však brání i další hráči. Okamžitě po ztrátě míče se stáhnou do svých prostor, aniž by o tom někdo přemýšlel. Obranný systém má AC dokonale propracovaný," zdůraznil trenér Sparty.

"Velmi kvalitní je i středová řada. Třem milánským útočníkům se v neděli tolik nedařilo, ale umějí zakončovat. Navíc Ševčenko naznačil, že jakmile dostane minimum prostoru, dokáže ohromně zrychlit, umí si šanci připravit a zakončit. Je to velice nebezpečný hráč. Určitě budeme mít do vzájemného dvojzápasu ještě dost příležitostí si Milán prohlédnout i na vlastní oči," uzavřel naše povídání Kotrba.

Reklama

Související témata: