Hlavní obsah

Béreš už ví, jak důležití jsou v rallye diváci

PRAHA/KARLSTAD

Šestá rychlostní zkouška druhé etapy Švédské rallye byla osudnou pro slovensko-českou posádku Jozef Béreš, Petr Starý. Jejich Hyundai vyjel mimo trať a bez cizí pomoci se ze sněhové závěje už nedostali. "Škoda, na dalších rychlostních testech jsme mohli získat spoustu dalších zkušeností," říká Béreš. ŠVÉDSKÁ RALLYE OČIMA JOZEFA BÉREŠE

Foto: eWRC.cz/Petr Lusk

Slovák Jozef Béreš s vozem Hyundai Accent WRC při první etapě Švédské rallye.

Článek

Najet co nejvíce kilometrů ve specifických pomínkách, které činí Švédskou rallye v rámci seriálu mistrovství světa výjimečnou, bylo hlavním cílem posádky týmu Styllex Tuning Jozefa Béreše a Petra Starého. Slovenský jezdec, který má na kontě deváté místo z letošní Rallye Monte Carlo, se o dojmy ze Skandinávie podělil se serverem eWRC.cz.

"V pátek jsme nechtěli moc riskovat a soutěž jsme začali v našem tempu. V sobotu jsme přeci jenom chtěli trochu zrychlit. Jenže na šesté rychlostní zkoušce se náš Hyundai svezl do jedné sněhové závěje a nemohli jsme se dostat zpět na trať.

Nejhorší bylo, že v tom místě nebyli žádní diváci, kteří by nám mohli pomoci vyprostit vůz. Na pomoc nám běželi jen tři pořadatelé, ale auto, které zůstalo stát na podvozku a mělo kola ve vzduchu, jsme nevyprostili.

S podobným problémem se ale setkali i jezdci ze světové elity, třeba Duval, Hirvonen nebo Sainz. Tomu diváci dokonce pomáhali dvakrát

Příště asi budu již v seznamovacích jízdách přemýšlet, kde by diváci mohli stát a tam si výlet mimo trať budu moci dovolit. Samozřejmě nyní hovoříme v legraci, ale po odstoupení ze soutěže nám do smíchu není.

Švédská rallye je totiž hodně o zkušenostech a mohli jsme jich tady na dalších rychlostních testech ještě spoustu získat," uzavřel Béreš.

Reklama

Související témata: