Hlavní obsah

Arsenal nakročil do čtvrtfinále Ligy mistrů

PRAHA

Fotbalisté londýnského Arsenalu zvítězili v úterním utkání Ligy mistrů na hřišti Celty Vigo 3:2 a mají blízko do čtvrtfinále. Utkání gigantů mezi Bayernem Mnichov a Realem Madrid skončilo remízou 1:1 a Lokomotiv Moskva jako jediný v dnešním programu využil výhody domácího prostředí k výhře nad AS Monako 2:1.

Článek

Olympijský stadion v Mnichově čekal na gól 75 minut, ale rozhodně se nenudil. Bayernu se podařilo agresivní hrou otupit obávanou ofenzivu Realu a byli to svěřenci trenéra Hitzfelda, kdo udával tón. Nejzaměstnanějším mužem byl madridský brankář Casillas, ohrožovali ho nejen domácí útočníci, ale i jeho nepříliš jistí kolegové v obraně Roberto Carlos a Helguera, jejichž "střely" jen těsně míjely tyče.

Majitel Zlaté kopačky Makaay znovu dokázal, že je střelcem k pohledání. Jen jednou na něj zadáci Realu zapomněli a Nizozemec dokonale zužitkoval Pizarrův centr. Šestým gólem v Lize mistrů se posunul do čela střelecké tabulky. "Bílý balet" všech sedm předchozích zápasů v Mnichově prohrál a už se zdálo, že jeho prokletí bude pokračovat. Ale sedm minut před koncem se postavil k přímému kopu Roberto Carlos a přestože to nebyla zrovna nejvydařenější střela, míč proklouzl za Kahnova záda.

Arsenal jistil Pires

Arsenalu už delší chybí zraněný Wiltord a protože Bergkamp se bojí létání, odbyl si v útoku premiéru Španěl Reyes. Recept na své krajany nenašel, přesto hosté vstřelili tři góly. Soupeř dvakrát vyrovnal, ale potřetí už to nedokázal. Hosté začali lépe a po Piresově přímém kopu dal Brazilec Edu v 18. minutě první gól. Už o devět minut později však jeho jmenovec ve službách Celty vyrovnal.

Hned v úvodu druhého poločasu otřásl domácí Mostovoj břevnem branky Arsenalu. Ale pak znovu zaúřadoval londýnský Edu, obešel dva protihráče a svou relativně slabší pravou nohou poslal míč neomylně do sítě. I podruhé Celta rychle vyrovnala, tentokrát v tom měl prsty Ignácio, ale poslední slovo měl Arsenal. Pires si narazil míč se svým francouzským krajanem Henrym a zařídil výhru 3:2.

Moskvané další šance nevyužili

Na moskevském Lokomotivu nebylo znát, že v Rusku ještě zdaleka neskončila zimní přestávka, a vedoucí tým francouzské ligy mohl odjet s vyšší prohrou. Hosté z Monaka měli sice častěji míč na svých kopačkách, ale na šance byl na tom jasně lépe Lokomotiv. Už v prvním poločase přesně zakončil ukázkovou akci Izmailov, jehož start byl do poslední chvíle nejistý kvůli zranění. Po změně stran přidal druhý gól Maminov, ale další šance zůstaly nevyužity.

Trenér Monaka Didier Deschamps nechal českého záložníka Jaroslava Plašila jen na lavičce náhradníků, ale znovu se mohl spolehnout na střelecky skvěle disponovaného Morientese. Španělský útočník, vypůjčený z Realu Madrid, dal už pátý gól v Lize mistrů a vytvořil Monaku solidní pozici pro odvetu.

Osmifinále Ligy mistrů, úvodní utkání
Lokomotiv Moskva - AS Monako 2:1
Poločas: 1:0. Branky: 32. Izmailov, 59. Maminov - 69. Morientes. Rozhodčí: Mejuto González (Šp.). Diváci: 29 000.
Celta Vigo - Arsenal 2:3
Poločas: 1:1. Branky: 27. Edu, 64. Ignácio - 18. a 58. Edu, 80. Pires. Rozhodčí: Frisk (Švéd.). Diváci: 35 000.
Bayern Mnichov - Real Madrid 1:1
Poločas: 0:0. Branky: 75. Makaay - 83. Roberto Carlos. Rozhodčí: Hauge (Nor.). Diváci: 59 000.
Odvety jsou na programu 9. a 10. března.

Reklama

Související témata: