Hlavní obsah

Blažek: Chtěl jsem Italům dokázat, že nejsem dřevák

PRAHA

Před týdnem po přátelském utkání české a italské fotbalové reprezentace do něj žurnalisté z Apeninského poloostrova pořádně šili. "Nepatří do základní sestavy," znělo ze stránek italských novin. Gólman Sparty Jaromír Blažek si ale v úterním osmifinálovém souboji Ligy mistrů s AC Milán připravil pádnou odpověď - nepustil gól a stal se hrdinou duelu.

Článek

Vychytal jste slavný milánský útok Ševčenko-Inzaghi. Která z jejich šancí byla z vašeho pohledu největší?

Těžko říct, každá ta situace pro mne byla něčím obtížná.

Který z nich je lepší?

Každý je jiný. Inzaghi vyloženě čeká na míč a šanci, kterou pak většinou promění. Ševčenko je víc do kombinace, tím je nepříjemnější, ale je to také žrout, několikrát mohl přihrát a místo toho sám zakončoval.

Kdy vám tedy bylo nejhůř?

V závěru po trestném kopu Pirla a hlavičce Pancara. To jsem měl opravdu pořádné štěstí, že míč šel proti mně. A pak znovu, když Ševčenko dorážel míč zblízka vedle branky.

Nepřekvapilo vás, že se k žádné střele nedostal obávaný Kaká?

Ani ne, protože jsem byl připravený na jejich střelbu z větší vzdálenosti. Byl jsem ve střehu, ale kluci jim nenechali na zakončení klid.

Vychytal jste útočníky Lazia, teď Milána, uspěl jste i před týdnem proti italské reprezentaci. Nestává se z vás specialista na italský fotbal?

To si myslíte vy. Před týdnem po utkání v Palermu o mně Italové v novinách psali, že jsem nějaký dřevák. Mne to neurazilo, spíš vyhecovalo. Možná to teď vidí jinak.

Zima vám asi nebyla...

Ke konci trochu ano, na kolena. Ale většinou se soupeř snažil, aby mi zima nebyla.

Jak vidíte šance pro odvetu?

Bezbranková remíza je určitě dobrý výsledek, ale to horší nás teprve čeká. Už ve druhé půli ukázali, co dovedou. Strašně nás válcovali, ale vydrželi jsme. Já jsem byl spokojený, protože mám rád, když si pořádně zachytám. Tam to bude asi mnohem horší. Vyřazeni však ještě nejsme. Musíme mít ale pořádnou kliku, minimálně jako na Letné.

Byl úterní duel vaším nejlepším zápasem kariéry?

To snad ještě ne, ještě přece nekončím!

Vadil vám nový míč Nike?

Nevadil. Je rychlejší, víc skáče, hůř se chytá. Na to si ale musíme jako gólmani zvyknout, že výrobci míčů dělají všechno pro to, aby situaci ulehčili střelcům a nám ji ztížili. Všichni chtějí vidět víc branek. Kromě nás, gólmanů.

Reklama

Související témata: