Hlavní obsah

Sparta dostala v Miláně výprask a je ze hry

Karel FeltSport.czPrávo

Zázrak se na trávníku promrzlého stadiónu Giuseppe Meazzy v Miláně nakonec nekonal. Trval jen sedm minut. Domácí vedli v odvetě osmifinále fotbalové Ligy mistrů brankou Inzaghiho z poslední minuty první půle. Jun sice vyrovnal, ale Ševčenko dvěma a Gattuso jedním gólem definitivně naděje Sparty pohřbili. Obhájce trofeje si postup do čtvrtfinále vzít nenechal.

Článek

V bouřícím kotli stadiónu Giuseppe Meazzy v milánském San Siru nastoupila Sparta se zesílenou defenzívou a osamoceným Štajnerem na hrotu. Domácí postrádali Seedorfa, ale do obrany se vrátil Nesta.

Zápas byl po pár minutách přerušen, když z míst pro sparťanské fanoušky nalétaly na trávník dýmovnice a světlice. Bohužel nastavené minuty za tento nesmyslný výstřelek Sparta draze zaplatila gólem, podobně jako s Chelsea a Istanbulem v posledních minutách.

Začátek ubránili

Domácí se nastěhovali na polovinu Pražanů, ale ti zuby nehty bránili. Domácí kotel sice zaburácel v 9. min., ale sudí pro ofsajd Ševčenkův gól neuznal. Zatímco červenočerní trpělivě kombinací hledali skulinky v letenské až devítičlenné obraně, nakopávané míče neměly šanci najít osamoceného Štajnera, o něhož se dělili Nesta s Maldinim.

Didu nikdo neviděl z hostů blíž než na čtyřicet metrů. Na druhou stranu si za dvacet minut domácí kromě dalekonosné střely Gattusa a přízemní ráně Kaká, s nimiž si Blažek poradil, šanci nevytvořili. Při ojedinělém protiútoku poslal propagační pozdrav Didovi Sivok.

Zbytečná nervozita

Sparta se po necelé půlhodině opět přiblížila zásluhou narážeček Poborského se Štajnerem a Zelenkou k šestnáctce domácích, ale její kapitán vystřelit nestihl. Zato o chvilku později vyprášil Didovi rukacie z dálky Hübschman. To už neměl tlak domácích takovou intenzitu a nervozita jako by jim chvílemi brala přesnost v rozehrávce.

Pražané se dostávali k míči častěji, ale místo rychlé kombinace se ho snažili až zbytečně dlouho držet. Blíž ke gólu však měl ve 35. min. Milán, ale Blažek včasným vyběhnutím Inzaghimu nedovolil přesně zakončit.

Gól do šatny

Už to vypadalo, že Sparta udrží bezbrankový poločas.V posledních sekundách první půle po centru Pancara hlavičkoval v největší šanci domácích těsně mimo tyče Ambrosini. Krátce na to zacentroval Cafú, k němuž včas nepřistoupil Labant, Inzaghi přehlavičkoval Johanu a jeho oblouček zapadl přesně pod břevno.

Sparta věděla, že pokud chce pomýšlet na postup, musí dát gól. Trenér Kotrba proto v 57.min. poslal na hřiště dalšího útočníka Juna, který nahradil nevýrazného Zelenku. A ten se mu za důvěru bleskově odvděčil. Na hřišti nebyl ani dvě minuty a zařídil senzační vyrovnání - Michalík utekl po levé straně Nestovi, odcentroval do šestnáctky, Jun byl rychlejší než Maldini a skluzem poslal míč pod břevno - 1:1.

Naděje trvala sedm minut

Radost Pražanů však trvala jen sedm minut. Milán se znovu vzchopil a po centru Pancara mířil Ševčenko hlavou přesně k levé tyči Blažkovy branky. Hosté odpověděli neproměněnou šancí Pergla, který z dobré pozice mířil nad. To však bylo z jejich strany vše.

Milán zařadil pomyslný pátý rychlostní stupeň a na sparťanskou branku se začala valit jedna pohroma za druhou. V 79. minutě poslal Kaká do šance Ševčenka a ten ze sólového nájezdu prostřelil Blažka - 3:1. Definitivní podobu skóre stanovil Gattuso, jehož střele změnil směr Johana a gólman letenského týmu byl naprosto bezmocný. Dílo zkázy bylo dokonáno.

Hlasy trenérů:

Jiří Kotrba: "Blahopřeji Milánu k vítězství a přeji mu, aby se dostal co nejdál, protože o to méně nás bude prohra mrzet. V prvním poločase nám vycházela taktika, kterou jsme si stanovili a je škoda, že jsme v nastavení dostali hloupý gól. Do druhé půle jsme měli připravenu ofenzívnější taktiku, s ní jsme také začali a ještě několik minut po našem vyrovnávacím gólu to vypadalo, že se pro nás zápas bude vyvíjet dobře. Pak ale přišel Ševčenkův gól, který prakticky rozhodl a ten jeho druhý už jen potvrdil vítězství Milána."

Carlo Ancelotti: "Sparta byla nepříjemná a ještě za stavu 1:1 hrozilo, že budeme mít s postupem veliké starosti. Naštěstí dal Ševčenko dva rychlé góly, které rozhodly a já mu za to musím poděkovat. Výsledek sice vypadá jednoznačně, ale Sparta rozhodně nebyla tak lehkým soupeřem."

AC Milán - Sparta Praha 4:1 (1:0)
Branky: 66. a 79.Ševčenko, 45. Inzaghi, 85. Gattuso - 59. Jun. Rozhodčí Merk (Německo), žluté karty: Sivok, Pergl (oba S), 48 000 diváků.
Milán: Dida - Cafú (88. Costacurta), Nesta, Maldini, Pancaro - Gattuso, Pirlo, Ambrosini - Kaká - Inzaghi (76. Tomasson), Ševčenko (86. Rui Costa).
Sparta: Blažek - Pergl, Hübschman, Johana, Labant - Sivok, Kováč - Poborský, Zelenka (56. Jun), Michalík (71. V. Gluščevič) - Štajner (88. Poledica).
Výsledky ostatních osmifinále najdete zde

Reklama

Související témata: