Hlavní obsah

Po pádu gigantů je boj o fotbalový trůn zcela otevřený

PRAHA

Fotbalový svět se tento týden obrátil vzhůru nohama. Stačily dva dny, během nichž padli v lukrativní Lize mistrů dva giganti. V úterý si trpaslík z Monaka vyšlápl na 'nepotopitelný' Real Madrid, o den později neuhájil v La Coruni ještě lepší výchozí pozici obhájce trofeje AC Milán.

Článek

Do Ligy mistrů se jmény netradičních semifinalistů, které doplňuje Porto a Chelsea, vtrhl nový vítr. Jediným ze čtyř mužstev, které v minulosti pozvedlo trofej pro nejlepší tým Evropy, je Porto (1987). Zbylé tři celky mohou vystoupit na klubový Mt. Everest starého kontinentu poprvé.

Opravdu nezvyklý obrázek, je těžké si vzpomenout, kdy se mezi nejlepšími čtyřmi neocitl vedoucí tým španělské, anglické či italské ligy... I proto je nyní soupeření naprosto otevřené. Prakticky kterýkoli z týmů si může sáhnout na vysněnou trofej.

Podobně se vyjádřil i trenér Porta José Mourinho. "My věříme, že porazíme La Coruňu. La Coruňa porazila AC Milán a proto věří, že zdolá nás. Chelsea vyřadila Arsenal a proto se domnívá, že bude stačit i na Monako a Monako si zase po Realu Madrid samozřejmě věří na Chelsea," usmál se kouč.

:. ANKETA
Sázkové kanceláře favorizují na vítězství v Lize mistrů Chelsea. Kdo vyhraje podle vás? Hlasujte na konci článku.

Lepší než sen

Ale soupeř, který jeho svěřence čeká, nyní žije v dokonalé euforii. Ve středu se Deportivo velkolepě zapsalo do historie fotbalu. Porážku 1:4 ze San Sira vrátilo červenočernému Milánu i s úroky. "Snít o něčem podobném bylo troufalé, přesto se to stalo. Ale to, co La Coruňa předvedla, nebyl sen, bylo to něco mnohem lepšího," opěvoval vítězství španělského celku v poměru 4:0 deník El Correo Gallego.

Milán naprosto selhal, neprobudil ho ani poločasový stav 0:3, který také stačil k tomu, aby definitivně zamával Lize mistrů. Neukázal prostě srdce šampióna, s nímž vybojoval prestižní titul loni. Žádná z hvězd se neujala role vojevůdce, místo toho obhájce jen strnule čekal, až spadne do propasti.

Italové tedy truchlí, přesto ale v Lize mistrů stále mohou držet palce svému zástupci. Tím je trenér Claudio Ranieri, který přivedl do semifinále anglickou Chelsea. Právě londýnskému klubu nyní bookmakeři nejvíce věří, ale opakování gólové nadílky mezi Monakem a La Coruňou, která si z Riviéry odvezla debakl 3:8, by také nebylo ve finále k zahození...

Reklama

Související témata: