Hlavní obsah

Velká zátěž i podcenění, to stálo za výpadky favoritů

PRAHA

Fotbalové zemětřesení, které zažila Evropa v odvetách Ligy mistrů, zamávalo i s koučem Sparty Františkem Strakou. Wernera Ličku, lodivoda polského Górniku Zabrze, senzační obraty zase příliš nepřekvapily, považuje je za odraz současného dění v evropském fotbale. "Pro mě to není šok, éra nepřemožitelného Realu ze 60. let je prostě pryč," podotkl Lička.

Článek

"O vítězích a poražených dnes rozhodují drobnosti a rozdíly mezi nejlepšími týmy, kterých je minimálně třicet, jsou velmi malé. A ani nejlepší nejsou neomylní," dodal pro ČTK bývalý trenér reprezentační jednadvacítky.

To, že se vyvrcholení prestižní klubové soutěže starého kontinentu letos obejde bez vyložených favoritů, překvapilo Straku. "Tohle čekal málokdo, favorité prostě zklamali. Nebyli v pravý čas v optimální formě. Jenže právě tohle dělá fotbal fotbalem, lidi překvapení milují," poznamenal sparťanský kouč poté, co fotbalová Evropa zažila povstání podceňovaných týmů.

Straka nyní nejvíce věří La Coruni. "Ta hraje absolutní fotbal nového tisíciletí. Dívat se na ni, to je lahůdka," rozplýval se.

Milán se už viděl v semifinále

Úspěch Monaka a La Coruni, které úžasně otočily nepříznivě se vyvíjející série s evropskými giganty, žádný z oslovených odborníků nezpochybňoval. "Kdo sleduje delší dobu systematickou práci La Coruni s Monakem, tak se jejich současným úspěchům vůbec nemůže divit," přidal další postřeh Lička.

Oba velkokluby, AC Milán i Real Madrid, nyní čelí kritice, že odvety vzaly na lehkou váhu. To připouští i kouč druholigového Hradce Králové Martin Pulpit, odborník na italský fotbal. "Milánu by pomohlo, kdyby v prvním zápase vyhrál třeba jen 1:0. Takhle mohla povolit obezřetnost a koncentrace už nemusela být tak vysoká. Už se viděli v semifinále," upozornil Pulpit. "Nezapomínejme, že fotbalisté ve špičkových klubech jsou pořád jenom lidé. I oni můžou chybovat," poznamenal.

Straka zase upozornil na extrémní zátěž špičkových fotbalistů. I ta se prý zásadní měrou podepsala pod ortel letos neúspěšných klubů. "Stačilo mi teď vidět strhaný obličej milánského Ševčenka. Nebo Arsenal, sehrát čtyři zápasy v deseti dnech je neúnosné," poukázal Straka na nadměrné vytížení fotbalových hvězd.

Senzace? Až na vrchol pronikne Východ

Experti ale odmítli, že by tradiční velkokluby na evropské scéně vyklízely dobyté pozice. "Příští rok klidně můžou být zase zpátky. Stejně tak je ale možné, že v závěrečné fázi Ligy mistrů budou úplně jiné týmy," přemýšlel Lička.

"Jedno je ale jisté: evropskému fotbalu budou dál vévodit kluby z italské, španělské, francouzské, anglické a německé ligy. Ty mají stále největší předpoklady k úspěchu a kdyby se mezi ně vklínil někdo z východní Evropy, tak by to teprve byla senzace," zakončil Lička.

Reklama