Hlavní obsah

V Portu bez branek i nápadů

PORTO

Druhé semifinále fotbalové Ligy mistrů v Portu mezi tamním FC a La Coruňou příliš vzruchu nepřineslo. Hostující celek se zaměřil především na defenzívu a fanoušek naladěný úterním galapředstavením Monaka v souboji s Chelsea musel být zklamán. V druhé půli bylo Porto přece jen blíže gólu, rozhodnout však nedokázalo. Hosté utkání dohrávali v deseti.

Článek

Španělé vyrukovali s precizní defenzívou, již domácí fotbalisté jen ztěží zdolávali. Deportivo svou hrou demonstrovalo spokojenost s bodem a tak se diváci spíše 'bavili' ostrými zákroky.

Téměř likvidačním skluzem na hostujícího Pabla se představil Carvalho. Nejenže si vysloužil žlutou kartu, ale k několika nelichotivým slovům směrem k sudímu vyprovokoval i kapitána La Coruni Silvu. Jeho slovní výpad byl oceněn dalším žlutým napomenutím, což pro Silvu znamenalo zapomenout na odvetu.

Mírný tlak a náznaky šancí domácí družiny přišly až v samotném závěru poločasu, ale bez efektu. Nejvýraznější příležitost ke změně skóre nesla podpis hostujícího Naybeta, který málem trefil vlastní branku. Tvář kouče španělského celku Irurety ovšem nejvíce rozesmutnilo zranění útočníka Luqueho, jehož v posledních minutách prvního dějství vystřídal Fran.

Třáslo se břevno

Nespokojený trenér Porta Mourinho poslal v druhé půli na trávník dvě nové tváře. Costinhu vyměnil Mendes, místo nenápadného Aleničeva zase přišel Jankauskas. Vysoký Litevec měl být zbraní na neprostupnou obranu hostů a centry často mířily právě na jeho hlavu.

Jenže domácí hráči v modrobílých dresech naráželi stále na stejný problém - dobře zformovanou obranu La Coruni, která neváhala cenný výsledek bránit třeba v osmi mužích. I přesto zničehonic nenápadnou, ale chytrou ranou vylekal gólmana Molinu Maniche. Zpoza šestnáctky vyslal jedovatý oblouček, který se zastavil o břevno Molinovy svatyně.

Podobných momentů však bylo v ostře sledovaném utkání ještě méně než šafránu. I proto Mourinho znovu sáhl do své jedenáctky a místo McCarthyho vsadil na Ferreiru. Mourinhův protějšek Irureta svým střídáním jen potvrdil defenzivní úmysly, za Sergia přišel na hřiště řízný bek Duscher.

Nakopl přítele

Pár minut před koncem se na chvíli od Andradeho odpoutal Jankauskas a hned se to před brankou La Coruni vařilo. Litevský forvard si výtečně naskočil na další z centrů a poslal míč jen těsně vedle tyče.

Také o chvíli později byl v jedné z hlavních rolí Andrade, když s úsměvem v náznaku nakopl ležícího Deca a marně vysvětloval, že šlo jen o laškování s přítelem. Rozhodčí Merk to tak neviděl a okamžitě sáhl po červené kartě...

Ale to už bylo vše, co druhý poločas divákům nabídl. V součtu s nevýrazným prvním dějstvím to vyšlo na bezbrankovou a na semifinále Ligy mistrů povýtce nudnou plichtu. S tou musí být nutně více spokojeno Deportivo, které se v domácím prostředí může opřít o ničivou sílu.

FC Porto - Deportivo La Coruňa 0:0
Rozhodčí: Merk (Něm.). ŽK: Carlos Alberto, Ricardo Carvalho, Marco Ferreira - Mauro Silva. ČK: 87. Andrade (La Coruňa). Diváci: 50.000.
Porto: Vítor Baía - Paulo Ferreira, Ricardo Carvalho, Jorge Costa, Nuňo Valente - Aleničev (46. Jankauskas), Costinha (46. Mendes), Maniche, Deco - Carlos Alberto, McCarthy (70. Marco Ferreira). Trenér: Mourinho.
La Coruňa: Molina - Manuel Pablo, Najbet, Andrade, Romero - Víctor (89. César), Sergio (79. Duscher), Mauro Silva, Luque (45. Fran) - Valerón - Pandiani. Trenér: Irureta.

Reklama

Související témata: