Hlavní obsah

Plašil nechce promarnit životní šanci

PRAHA

Dvaadvacetiletý fotbalový reprezentant Jaroslav Plašil může být prvním Čechem, který nastoupí ve finále Ligy mistrů, nejprestižnější evropské klubové soutěže. Jeho Monako ve středu večer čeká na stadiónu německého Schalke souboj s FC Porto. Francouzský tým absolvoval soustředění poblíž Gelsenkirchenu už od sobotního odpoledne, protože v Monaku se jel závod formule 1.

Článek

"Už jsem to několikrát zažil na vlastní kůži, takže mě to ani nijak nemrzelo. Podíval jsem se na formuli v televizi," líčil včera odpoledne odchovanec Hradce Králové. "Nudou rozhodně netrpíme. V sobotu a v neděli jsme měli regenerační tréninky. Teprve v pondělí jsme se začali ostře chystat na Porto," vykládal Plašil.

Soustředění od soboty

V úterý absolvovali Deschampsovy svěřenci trénink v půl sedmé večer, dopoledne měli hráči rozbor u videa stejně jako v pondělí. "Trenér nám pouštěl zápasy soupeře s La Coruňou a s Manchesterem United," přibližíl Plašil. Působil velmi klidně.

.:ANKETA:
Kdo vyhraje finále Ligy mistrů? Hlasujte na konci článku

"Na hotelu máme šipky, stolní fotbal a billiárd. Kluci přivezli i playstation a DVD filmy, o zábavu máme postaráno. Ven moc nevyrážíme, abychom měli klid. Já jsem nejčastěji u billiárdu. Baví mě to a hlavně zabírá moře času."

Jeho tým si poslední ligové utkání předehrál v Bordeaux už v pátek, Plašil nastoupil na posledních patnáct minut. Ani vítězství však jeho týmu nestačilo ve francouzské lize na lepší než třetí místo. Pokud si chce Monako zajistit přímou účast v příštím ročníku LM, musí dnes vyhrát.

Plašil vidí slabiny Porta ve hře po stranách

"Největší síla Porta je v rychlý kontrech, během několika málo vteřin po odebrání míče jsou u branky soupeře, žádné průtahy. A pokud volí dlouhý křížný pas na útočníky, bleskově je doplňují záložníci. Naopak trošku slabší jsou ve hře po stranách, tam by mohla být cesta k úspěchu," odkrýval přednosti a slabiny soupeře Plašil.

Nepatří k základním stavebním kamenům sestavy Monaka, a tak bude s napětím očekávat, zda ho trenér Deschamps zařadí mezi jedenáct vyvolených či na něj zůstane jen místo na lavičce náhradníků. "Z dosavadních tréninků to vytušit nešlo. Budu muset počkat až na poradu před zápasem," říkal Plašil. "Když nastoupím, byť jen na pár minut, budu mít pochopitelně radost."

Čeká ho večeře s princem

V případě, že by neodehrál ani minutu, napodobnil by osud Pavla Nedvěda z Juventusu Turín, který v minulém roce nemohl do finálové bitvy s AC Milán nastoupit kvůli karetnímu trestu a jeho tým pak po penaltovém rozstřelu prohrál.

"Mrzelo by mě, kdybych měl zápas prosedět jen na lavičce. Jde o životní šanci, kterou bych nerad promarnil," dumal o středečním večerním duelu, při němž mu budou v kotli vyprodaného stadiónu držet palce i rodiče. "Na druhou stranu nerad bych po zápase sledoval radostné oslavy soupeře. Prostě hlavní je, aby po utkání smutnilo Porto, bez ohledu na mé vystoupení."

Plašila čeká po zápase perný program. "Ve čtvrtek ráno se vracíme do Monaka, kde je naplánovaná večeře s princem Albertem," přiznal. V pátek pak bude spěchat do Seefeldu na soustředění českého národního týmu před ME. "Nesmírně mě těší, že jsem se do výběru dostal, vždyť to je absolutní vrchol," rozplýval se Plašil.

Bookmakeři věří více Portu

Monako je s 28 góly suverénně nejlépe střílejícím týmem soutěže. Na zápas má parádní průměr více než dvou gólů, Morientes je s devíti zásahy nejlepším střelcem. Porto může vyhrát ve dvou letech Pohár UEFA a Ligu mistrů. Letos už navíc poslalo ze soutěže Marseille i Lyon a doufá, že to proti francouzskému klubu vyjde i do třetice.

Popáté v historii a poprvé od roku 1991 nebude ve finále LM zástupce Anglie, Itálie, Španělska nebo Německa. Před začátkem soutěže byl u londýnských bookmakerů kurz na triumf Porta 40:1, u Monaka dokonce dvojnásobný.

Pravděpodobné sestavy:
FC Porto:
Vítor Baía - Paulo Ferreira, Jorge Costa, Carvalho, Valente - Costinha, Maniche, Mendés, Deco - Derlei, McCarthy.
AS Monako:
Roma - Ibarra, Rodriguez, Squillaci, Evra - Givet, Bernardi, Cissé, Rothen - Giuly - Morientes.
Zápas začíná ve 20.45 h, přímým přenosem ho vysílá ČT2. Zápas řídí jako hlavní rozhodčí Dán Nielsen.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články