Hlavní obsah

Sparta odletěla do kyperského pekla

PRAHA

Fotbalisté pražské Sparty se v úterý v poledne vydali na Kypr, kde se s tamním Apoelem Nikósie utkají ve středu o postup v kvalifikaci Ligy mistrů. Kouči Františku Strakovi bude v úvodním utkání chybět pět hráčů, mezi nimi i zraněný obránce Petr Johana a fyzičku dohánějící Jan Šimák.

Foto: PRÁVO/Petr Hloušek

Vzpomínka na nešťastné semifinále ME s Řeckem čeká Karla Poborského na Kypru.

Článek

Letenští dorazí na Kypr po třetí hodině odpoledne, ubytováni budou přímo v Nikósii. Dnes večer absolvují na Městském stadiónu pro 27 tisíc diváků trénink, o čtyřiadvacet hodin později, v 19:00 SELČ, se už střetnou s Apoelem.

Fotbalisté i fanoušci kyperského klubu podle ČTK doufají, že na ně při středečním boji o Ligu mistrů se Spartou dopadne alespoň záblesk řeckého triumfu na mistrovství Evropy. Není divu, vždyť na ostrově se téměř osmdesát procent obyvatel hlásí k řecké národnosti, a Apoel si dokonce v minulosti zahrál v řecké lize.

I v Nikósii se po semifinálové výhře nad Českou republikou před necelým měsícem bouřlivě oslavovalo a teď touží po úspěchu i sami kyperští Řekové. Však také klubový web přináší už na titulní stránce fotografii Karla Poborského s jasnou výzvou: "Vzpomínáš na Řeky? Čekáme na tebe" a sparťanský klubový znak ve střeleckém terči.

:. ANKETA
Jak dopadne Sparta v úvodním utkání kvalifikace Ligy mistrů na Kypru? Hlasujte na konci článku.

Nepříjemný soupeř

Co lze na Kypru čekat? Bouřlivou atmosféru a nepříjemného soupeře, tak hodnotil sparťanského rivala Miroslav Jirkal, který minulý týden sledoval souboj Apoelu s Paposem. Soupeři Pražanů v přípravném duelu jasně zvítězili 5:2, když už v poločase vedli o pět branek.

"Prostředí bude vzhledem k jižanské povaze Kypřanů velmi bouřlivé, přijít má okolo 20 tisíc fanoušků. Musíme se připravit, bude to hektické," prohlásil Jirkal.

Ke hře Apoelu sparťanský zvěd pro internetový server klubu dodal: "Všichni hráči jsou na tom dobře technicky, kombinačně je mužstvo na výši, je běhavé a laděno především ofenzívně. Ačkoliv Apoel měnil kádr, působí stmeleným a kompaktním dojmem. Slabina by mohla být v obraně, tam už si tak jistí nejsou, ovšem dohrávají všechny souboje až do konce."

Pozor na Vakuftsise a vedro

V kyperském týmu září robustní řecký forvard Jorgos Vakuftsis se zkušenostmi s Olympiakosu Pireus. Hráč, který ve zmiňovaném přípravném utkání vsítil dva góly, na sebe poutá pozornost od první minuty. "Stahuje většinu míčů, je ale dobrý i ve hře po zemi a dokáže svými finesami bavit i diváky. Je to nebezpečný střelec," upozornil Jirkal.

Sparta se na Kypru bude muset připravit nejen na soupeře, ale i na nepříjemné klima. Hlavním problémem je velké vedro. Teploty přesahují 40 stupňů. "Ale večer teplota prudce klesá, během utkání s Paposem, které mělo stejný začátek, ukazoval teploměr 24 stupňů," podotkl Jirkal, podle něhož se Sparta nemusí obávat trávníku, který je v ideálním stavu.

UEFA už oznámila jména sudích, kteří budou oba česko-kyperské duely rozhodovat. Ve středu se představí méně známý třicetiletý španělský rozhodčí Alberto Undiano Mallenco. Utkání nevysílá žádná z českých televizí, reportáž přináší pouze Radiožurnál. Odvetu v Praze (středa 4. srpna ve 20:00) bude řídit Angličan Michael Leslie Dean.

Reklama

Související témata: