Hlavní obsah

Straka zvažuje před odvetou hráčské změny

PRAHA

Hrubé chyby, které předvedla sparťanská obrana ve středečním duelu v Nikósii, zřejmě budou mít následky v jejím složení pro pražskou odvetu. Trenér František Straka zvažuje změny, které by zvýšily neprostupnost defenzivní řady. Trenérovi však nevadily na Kypru jen chyby defenzivních hráčů, ale také slabší agresivita.

Článek

Sparťané dorazili do svých domovů až před rozbřeskem, ale už hodinu před polednem vyběhli ke společnému tréninku na svém stadionu. A po něm vyslechli z úst svého kouče tvrdou kritiku za výkon, který v Nikósii předvedli. Strakovi vadil přístup ke hře.

"Chyběla nám agresivita, důraz v soubojích a bez toho se dnes už nedá hrát. Fotbal se ubírá cestou ohromného nasazení a kdo v tom boji chce uspět, musí se přizpůsobit. Běžné je dnes štípání, škrcení i tahání za dres, které kolikrát rozhodčí přehlíží," upozornil kouč, že na trávníku se odehrává boj, který často není z hlediště vidět.

Za problémy si můžeme sami

Je podle něho chybou tuzemského fotbalu, a možná i rozhodčích v české lize, že na to nejsou hráči připraveni. "Tady se píská sebemenší kontakt hráčů, ale západoevropští rozhodčí vyznávají jiný trend: hru přeruší až ve chvíli, když přijde skutečně zákeřný zákrok," všiml si letenský trenér rozdílu v pojetí, na který bude své hráče prý připravovat.

Právě nepřipravenost některých hráčů na agresivní způsob boje podle něho přinesla Spartě potíže. "Do problémů jsme se dostali sami, na nic jiného se vymlouvat nelze a musíme hodně přemýšlet nad tím, co všechno bylo špatně," hodnotil dvanáct hodin po utkání výkon mužstva.

Chce to zkušeného stopera

Vedle nedostatečné agresivity ho zklamala hra obrany, kde snad jen Koubský s Čechem dokázali odehrát solidní zápas. I proto Straka zvažuje, že do složení čtyřčlenné řady sáhne. "Nabízí se nám možnost se zařazením Homoly, který je prototypem neústupnosti, v úvahu připadají i Petráš a Labant," vyjmenoval hráče, které může do obrany poslat.

A stále se prý nevzdal naděje, že přijde zkušený stoper. "Máme nadějné hráče, ale herní kvalitu a přehled bychom potřebovali," naznačil Straka nepřímo, že mu stále leží v hlavě možný příchod olomouckého Radima Kučery.

Morálka hráčů je v pořádku

Zklamáním pro něho nebyla jen defenziva, ale také málo průbojné počínání hráčů v přední linii. "Několikrát jsme měli možnost především při průnicích Poborského soupeře zaskočit, jenže hráči se do šestnáctky nehnali a to byla chyba. Jinak by třeba Michalík mohl střílet do opuštěné branky," poukázal na akci ze závěru první části hry - slovenský záložník se pustil na výpad vpřed až ve chvíli, kdy míč prošel napříč celým trestným územím.

Kouč ale našel na šťastné remíze i cenné poznatky, především pak důvěru ve vlastní síly. "Po příchodu Juna se podařilo soupeřovu obranu rozhýbat a dostat ji tím pod tlak. Z morálky hráčů mám radost, hráli do poslední minuty," našel Straka i pozitiva.

Nasadí Šimáka?

Samotná morálka však v pražské odvetě na postup stačit nemusí a kouč to dobře ví. "Musíme prokázat herní kvalitu, ale bude to ještě těžké - soupeř bude i v druhém utkání určitě zlobit. Má ohromné sebevědomí a my přes poměrně dobrou výchozí pozici musíme hrát útočně. Spoléhat se na výsledek 0:0 by bylo vražedné," upozornil Straka, že počítá s velkým bojem.

Není úplně vyloučeno, že na Letné vyběhne ve středu večer poprvé do soutěžního zápasu i Jan Šimák. "Včera hrál šedesát minut za rezervní tým a jeho připravenost se stále zlepšuje. Až v příštích dnech ale poznáme, zda Honzu už pošleme na trávník. Jeho zrychlení hry by totiž mohlo na APOEL platit," připustil trenér, že změnu možná nachystá i v ofenzivě.

Reklama

Související témata: