Hlavní obsah

Sparta postupuje, čeká ji Ferencváros

PRAHA

Fotbalisté Sparty Praha se až do posledních vteřin odvetného utkání s týmem APOEL Nikósie museli obávat o postup do 3. předkola Ligy mistrů. Nakonec si cestu dál vybojovali po výhře 2:1. První gól si vstřelili Kypřané sami, rozhodující druhý přidal Pacanda. V dalším kole čeká Spartu maďarský tým Ferencváros Budapešť.

Článek

Na první soutěžní zápas sezóny dorazila na Letnou slušná divácká návštěva, ale dlouho její povzbuzování sparťanům mnoho pohody nepřinášelo. Hra domácích byla strnulá, hráči se na sebe báli vzít zodpovědnost za výsledek a velký tlak si nevytvořili. Ale ani střelecké trápení první půlhodiny fanoušky neodradilo a jediný pískot se snesl na hlavu premiéra Stanislava Grosse, který si i v den jmenování vlády udělal čas a vyrazil do hlediště na oblíbený sport.

Poborský jezdil jak autodráha

Sparťanské ofenzivě sice zpočátku chybělo gólové koření, ale šance si přece jen začala vytvářet. Kouč Straka do základní sestavy proti minulému utkání poslal čtyři nováčky a jeho tah mu vycházel. Zvláště Sivok překypoval sebevědomím a dělal kyperskému týmu hodně starostí.

První větší příležitost aktivnějších domácích se zrodila v 19. minutě, kdy Homola hlavou mířil nad Morfisovu branku a naznačil, že Sparta bude tentokrát ve vzduchu nebezpečnější než před týdnem. To už se dostával do tempa Poborský, který obdržel od sponzorů klubu před zápasem jako poděkování za výkony na Euru dárek v podobě autodráhy.

Znovu špatný začátek druhé půle

Letenský kapitán brzy ukázal, proč si ho klub pojistil lukrativní smlouvou. V 28. minutě sice ještě jeho dorážka mířila mimo, ale o tři minuty později se už ochozy mohly radovat: Poborský sice po průniku do šestnáctky nemířil přesně, jenže dezorientovaný Satsias si srazil míč do vlastní sítě.

V závěru poločasu sice domácí měli i další možnosti, ale druhý gól nepřidali a po pauze toho rychle litovali. Srbský kouč Jovanovič totiž poslal na hřiště dva nové hráče a ofenziva se tím hodně zvedla. Sparťané se v té chvíli nepochopitelně stáhli a výsledkem bylo nedorozumění v 52. minutě, po němž si sami srazili míč na vlastní tyč a nabíhající Charalambidis se podruhé během týdne trefil za Blažkova záda.

Rozhodl Pacanda

Český tým ale brzy znovu získal náskok zpět po nenápadné akci, kterou začal přesným centrem v 55. minutě z levé strany obránce Čech. Jeho úmysl totiž vystihl Pacanda a ekvilibristická teč na zadní tyč přinesla vedení.

Sparťané hráli i nadále aktivně, snažili se co nejdříve rozhodnout o postupu, ale občas jim neklapala souhra v obraně, které dnes příliš nepomáhal ani nervózní záložník Kováč. A tak devatenáct minut před koncem hodně všem na Letné zatrnulo, když Charalambidis vypálil z dvaceti metrů, ale jeho přesný pokus stáhl Blažek do náruče a definitivně tak zajistil Spartě postup. Hostům totiž nebyl už nic platný ani závěrečný zoufalý tlak.

Sparta Praha - APOEL Nikósie 2:1 (1:0)
Branky: 31. vlastní Satsias, 55. Pacanda - 52. Charalambidis. Rozhodčí: Dean - Pike, Kirkup (všichni Angl.). ŽK: Kováč, Homola - Stojanovski, Daskalakis, Okkarides, Makrides. Diváci: 14.408. První zápas 2:2, postupuje Sparta.
Sparta: Blažek - Petráš, Homola, Koubský, Čech - Poborský, Sivok, Kováč, Michalík (64. Voříšek) - Jun (72. Rezek), Pacanda (87. Meduna). Trenér: Straka.
APOEL: Morfis - Georgiu, Okkarides, Stojanovski, Daskalakis - Charalambidis, Satsias, Michael (46. Makrides), Elia (46. Neofytu) - Vakuftsis, Alexandru. Trenér: Jovanovič.
Výsledky dalších utkání 2. předkola LM:
Šachtar Doněck - Pjunik Jerevan (Arm.) 1:0 (1:0)
Branka: 31. Hübschman. Diváci: 20.000. První zápas 3:1, postupuje Šachtar.
CSKA Moskva - Něftči Baku (Ázerb.) 2:0 (0:0)
Branky: 68. Gusev, 72. Vágner. Diváci: 15.000. První zápas 0:0, postupuje CSKA.
Maccabi Tel Aviv - HJK Helsinky 1:0 (0:0)
Branka: 88. Cohen. Diváci: 7000. První zápas 0:0, postupuje Maccabi.
Trabzonspor - Skonto Riga 3:0 (0:0)
Branky: 57. Yattara, 65. Mehmet, 85. Fatih. Diváci: 20.000. První zápas 1:1, postupuje Trabzonspor.
Šerif Tiraspol (Mold.) - Rosenborg Trondheim 0:2 (0:2)
Branky: 36. Berg, 40. Brattbak. ČK: 86. Gumenjuk (Šerif). Diváci: 8000. První zápas 1:2, postupuje Rosenborg.
FC Kodaň - Nova Gorica (Slovin.) 0:5 (0:3)
Branky: 27. a 52. Rodič, 42. a 78. Šturm, 45. Srebrnič. Diváci: 30.601. První zápas 2:1, postupuje Nova Gorica
Shelbourne (Ir.) - Hajduk Split (Chorv.) 2:0 (0:0)
Branky: 78. Rogers, 90. Moore. Diváci: 9000. První zápas 2:3, postupuje Shelbourne
Wisla Krakow - WIT Tbilisi (Gruz.) 3:0 (2:0)
Branky: 23. Kužba, 36. Omeonu, 63. Gorawski. Diváci: 5500. První zápas 8:2, postupuje Wisla
Lokomotiv Plovdiv (Bul.) - FC Bruggy 0:4 (0:2)
Branky: 14. a 44. Balaban, 75. Saeternes, 84. N. Čeh. ČK: 83. Tunčev (Lokomotiv). Diváci: 4000. První zápas 0:2, postupují Bruggy

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články