Hlavní obsah

Baník nechce v Leverkusenu přijít o naději

Igor Bruzl (Leverkusen)Právo

Po třináctileté přestávce se Baník Ostrava vrací na evropskou fotbalovou scénu. V Leverkusenu hodlá ve středu večer český šampión bojovat o to, aby nepřišel o naději na postup do Ligy mistrů a porval se o stomiliónový bonus v domácí odvetě třetího předkola za čtrnáct dnů na Bazalech.

Foto: FC Baník Ostrava

Budou fotbalisté Baníku po utkání v Leverkusenu slavit?

Článek

Ostravská výprava vyrazila do Německa v pondělí v poledne a na další dny se stal pro hráče přechodným domovem hotel Radisson Sas v Kolíně nad Rýnem nedaleko místní katedrály. "Je dobře, že jsme tady mohli být tak včas, alespoň jsme po domácí porážce s Teplicemi změnili prostředí," prohlásil trenér Baníku František Komňacký.

V pondělí večer došlo i na rozbor neúspěšného ligového vykročení. "Ale nekřičelo se, nechci mužstvo teď deptat. Jenom naivka mohl předpokládat, že s pěti novými hráči v sestavě to bude od začátku klapat jako v loni. Doufali jsme v to, jenže skutečnost je jiná. Potíže s obranou jsem čekal, ale v Leverkusenu nesmíme být tak jaloví vpředu," uvedl.

:. ANKETA
Jak dopadne Baník v Leverkusenu? Hlasujte na konci článku.

Přijdou změny

V úterý dopoledne přišlo na řadu lehké protažení v BayAreně a večer už pod umělým osvětlením Baník trénoval naostro. Byl čas i na to, aby kouč s hráči rozebral vystoupení soupeře v bundesligové premiéře s Hannoverem, který Bayer zdolal 2:1.

"Je to velmi silné mužstvo, nabité individualitami. Na mě udělali velký dojem Brazilec Franca a němečtí reprezentanti Nowotny a Schneider," prohlásil kouč českého mistra.

Komňacký nosil v hlavě možné změny v sestavě. Zdá se, že zvolí defenzivnější model a Ličku ve středu zálohy nahradí Bystroň. Také je pravděpodobné, že na lavičce zůstane Velkoborský, jeho post zaujme Dvorník.

"Opravdu dvě tři varianty nosím v hlavě," uvedl trenér Baníku a k ambicím mužstva dodal: "Procentuálně vidím postupové šance asi tak na šedesát ke čtyřiceti ve prospěch Bayeru, ale neradi bychom tady ztratili naději."

Do Německa vyrazili i fanoušci

Víc než tísicikilometrovou trasu do Leverkusenu hodlá urazit i asi tisícovka nejvěrnějších fanoušků Baníku. "Věřím, že náš sektor bude hodně plný. Na diváky spoléháme, protože loni nám fakt moc pomáhali. Doufám, že po jednom nezdaru na náš nezanevřou, jako to zpívají v naší hymně," doufal obránce Zdeněk Pospěch.

BayArena v Leverkusenu má kapacitu 22 500 míst a sektory německých fandů budou vyprodány.

Bayer bude praktikovat systém 3-5-2. V zápase s Hannoverem nebyl kouč Leverkusenu Klaus Augenthaler spokojen s krajními záložníky Freirem a Babičem, kteří tak asi ani v souboji s Baníkem nenastoupí.

Hrozbou útočníci

Ostravané si musejí dávat pozor na standardky, při nichž Schneider a Krzynowek umějí přivodit soupeři problémy, ovšem jasně největší hrozbou je útočné duo, Brazilec Franca s Bulharem Berbatovem.

Augenthaler uvedl, že vždy jsou šance na postup vyrovnané, ovšem přijal i roli favorita. "Bundesliga je silnější než soutěž v Česku, ale nevím, zda by nebyl Baník tady na čtvrtém či pátém místě," řekl pamětník souboje Ostravy s Bayernem Mnichov ve čtvrtfinále PMEZ v roce 1981.

Před soubojem
Leverkusen: Butt - Juan, J. Nowotny, Roque Junior - Krzynowek, B. Schneider, Ramelow, Ponte, Bierofka - Berbatov, Franca.
Baník: König - Zd. Pospěch, Dvorník, Besta, Kotrys - Látal, Zúbek, Bystroň, M. Čížek - Matušovič, Heinz.
Utkání začíná v BayAreně v Leverkusenu ve 20:30, řídí jej Skot Dougal a na českých televizních stanicích se neobjeví.

Reklama

Související témata: