Hlavní obsah

Baník se s Ligou mistrů rozloučil výhrou

OSTRAVA

Fotbalisté Baníku Ostrava opouštějí Ligu mistrů se vztyčenou hlavou. Sice se jim nepovedl zázrak a v odvetě 3. předkola nesmazali pětibrankovou ztrátu z Německa, ale šesti tisícům domácích fanoušků se alespoň odvděčili vítězstvím 2:1. O góly se postarali Papadopulos se střídajícím Žůrkem, Baník bude nyní hrát Pohár UEFA.

Článek

Leverkusen si užíval postup. Nikam se nehnal, hrál to, co mu stačilo a z pohodového rozpoložení ho nemohlo vyvést ani lopotné úsilí kombinovaného výběru Ostravy. Domácí marně bušili do plných. Jediná cesta ke gólmanu Buttovi se otvírala výhradně po brejcích do otevřené brejky, ale nejnadějnější z nich pohřbil ve 20. minutě Lička zbytečnou kličkou na úkor střely.

Bídná však byla také ofenzivní produkce Bayeru. Na Ličkův průnik v krátkém sledu dvakrát zareagoval střeleckým pokusem Ponte a hlavně druhá rána, která z hranice velkého vápna po Krzynówkově akci zasvištěla nad břevnem, vyděsila prořídlé ochozy.

Bohorovného klidu hosty zbavila osm minut před přestávkou chyba ve vlastní obraně. Lička využil rozpačitého vyběhnutí gólmana Butta, i na dlouhou nohu našel z brankové čáry Papadopulose, který zblízka a snadno napnul síť opuštěné branky.

Povzbuzený Baník zatoužil po dalších gólech. Začátek druhé půle přinesl domácí tlak i příležitost Pospěcha, před jehož hlavou musel zažehnat nebezpečí Ramelow. Vzápětí se po kontaktu s Roque Juniorem skácel ve velkém vápně na zem Lička, ale Španěl Mejuto González nechtěl o penaltě ani slyšet.

Hosté ani pak nepřidali na tempu a koledovali si o další újmu. Jenže nezkušený soupeř byl stejně jako v prvním duelu bezzubý. Hlavně střídající Žůrek se už za minutu po sérii narážeček hnal sám na Butta, ale jeho střela se mezi tyče nevešla.

Leverkusenu byl naopak znovu vzorem dokonalé produktivity. Jediný slabší moment v domácí obraně potrestal Berbatov, který z poměrně těžkého úhlu vyzrál na Rašku. Odvážný výkon Komňackého družiny byl však nakonec královsky odměněn, když Žůrek v pokutovém území zpracoval Čížkův centr a jeho dělovka s pomocí břevna zapadla za čáru.

Soupeř už na vyrovnání nedosáhl. I proto, že parádní souhra několika hráčů dopadla ofsajdovým zakončením Berbatova. Domácí do další fáze nepostoupili, ale za svůj výkon si vychutnali dlouhé ovace.

Baník Ostrava - Leverkusen 2:1 (1:0)
Branka: 38. Papadopulos, 83. Žůrek - 77. Berbatov. Rozhodčí: Mejuto González - Martínez Samaniego, Novoa Robles (všichni Šp.). ŽK: Žůrek (Ostrava). První zápas 0:5, postupuje Leverkusen. Diváci: 5396.
Ostrava: Raška - Pospěch, Velkoborský, Besta, Hoffmann - Zavadil (71. Žůrek), Bystroň, Slončík (46. Čížek), Matušovič - Lička, Papadopulos (78. Varadi). Trenér: Komňacký.
Leverkusen: Butt - Lucic, Juan, Roque Junior, Placente - Schneider, Ramelow (77. Balitsch), Ponte (60. Freier), Krzynówek - Franca (71. Voronin), Berbatov. Trenér: Augenthaler.

Reklama

Související témata: