Hlavní obsah

Čech vychytal v úvodu Ligy mistrů nulu v Paříži

PRAHA

Kouč José Mourinho dál drží vítěznou šňůru ve fotbalové Lize mistrů, přestože už nesedí na lavičce portského šampióna. V evropské premiéře na postu trenéra Chelsea se radoval z vysokého vítězství 3:0 na hřišti Paris Saint Germain, kde jeho tým, jehož branku hájí Petr Čech, potvrdil roli velkého favorita.

Článek

S půlhodinovým zpožděním začal zápas Celtic - Barcelona, který organizátoři posunuli kvůli zmatkům s příchodem fanoušků na stadión. V Glasgowě tak museli zapomenout na možnost, že tam budou slavit první gól nového ročníku.

Ten sice mohl vstřelit už v šesté minutě kanonýr Interu Milán Christian Vieri, jenže penaltu na brémskou branku neproměnil. Na dálku tak nahrál Vicentemu z Valencie, který se trefil v šestnácté minutě do sítě chybujícího českého gólmana Daniela Zítky z Anderlechtu.

Čech vychytal pátou nulu

Mezi tyčemi se objevili v nových dresech poprvé i jeho kolegové Petr Čech z Chelsea a Jan Laštůvka ze Šachtaru Doněck. Oba si vedli o poznání lépe, jenže bývalý ostravský brankář prožil smolnou premiéru. Se slavným AC Milán držel nulu na svém kontě ještě šest minut před koncem, než ho překonal nizozemský záložník Clarence Seedorf.

Do sestavy Šachtaru se nedostal Tomáš Hübschman, ale příští zápas v soutěži ho zřejmě nemine, protože v 53. minutě byl vyloučen chorvatský fotbalista Darijo Srna.

Mnohem spokojenější mohl být český reprezentační gólman Čech, protože Chelsea potvrdila roli jednoho z největších favoritů Ligy mistrů a v Paříži vyhrála jasně 3:0. Gólman si v šestém podzimním soutěžním zápase svého klubu připsal už pátou vychytanou nulu.

Porto jen remizovalo s CSKA Moskva

Dlouho se zdálo, že na většině stadiónů jsou ještě kanonýři myšlenkami na letní dovolené, ale krátce před poločasem se jim střelecky začalo dařit a fanoušci viděli nádherné okamžiky.

Dvakrát se v premiéře trefili jak Argentinec Ezequiel González z Panathinikosu Atény, tak Čechův spoluhráč Didier Drogba, který na trávníku PSG potvrdil dobrou znalost Parku princů. Stejný počet branek přidal i Adriano z Interu Milán, který sám zařídil výhru 2:0 nad Brémami.

Jistě si počínal také Panathinaikos Atény, který porazil Rosenborg Trondheim sice pouze 2:1, ale soupeř snížil až v první minutě nastaveného času. V té době už Řekové jen kontrolovali průběh zápasu.

Největší překvapení se zrodilo v Portu, kde CSKA Moskva s Jiřím Jarošíkem v základní sestavě uhrálo bezbrankovou remízu. Potvrdilo tak předpoklady expertů i bookmakerů, že portugalského obhájce vítězství v Lize mistrů čeká po odchodu kouče Mourinha a některých opor těžká sezóna.

Larsson pečetil výhru Barcelony

Na stadión Celtiku se nedokázalo včas dostat všech šedesát tisíc fanoušků, a tak se zástupci UEFA rozhodli výkop utkání posunout, aby se tribuny dostatečně zaplnily. Lépe se s tím vyrovnali hráči Barcelony: Deco ve dvacáté minutě využil ideálně načasované přihrávky od Ronaldinha a kdyby před poločasem Giuly proměnil jasnou šanci, mohlo být rozhodnuto.

Hosté nastoupili překvapivě bez Larssona, který ještě před třemi měsíci oblékal dres domácího mužstva. Jenže v 56. minutě Marshall vychytal při penaltě Ronaldinha a o tři minuty později domácí Sutton vyrovnal. Dostalo se tak i na Larssona, který vběhl na trávník ve druhém poločase a osm minut před koncem do branky svého bývalého klubu přidal třetí gól vítězů. Již předtím svou chybu napravil Giuly, který strhnul vedení na stranu Barcelony.

Liga mistrů - 1. kolo
Skupina E
Panathinaikos Atény - Rosenborg Trondheim 2:1 (1:0)
Branky: 42. a 79. Gonzalez - 90. (+1) Johnsen. Rozhodčí: Allaerts (Belg.). Diváci: 13 204.
Arsenal Londýn - PSV Eindhoven 1:0 (1:0)
Branka: 42. vlastní Alex. Rozhodčí: Messina (It.). Diváci: 34 068.
Skupina F
Šachtar Doněck - AC Milán 0:1 (0:0)
Branka: 84. Seedorf. Rozhodčí: Fandel (Něm.). ČK: 53. Srna (Šachtar). Diváci: 25 500.
Celtic Glasgow - FC Barcelona 1:3 (0:1)
Branky: 59. Sutton - 20. Deco, 78. Giuly, 82. Larsson. Rozhodčí: Merk (Něm.). Diváci: 60 000.
Skupina G
FC Valencie - RSC Anderlecht 2:0 (2:0)
Branky: 17. Vicente, 45. (+1) Baraja. Rozhodčí: Layec (Fr.). Diváci: 33 000.
Inter Milán - Werder Brémy 2:0 (1:0)
Branky: 34. z pen. a 89. Adriano. Rozhodčí: Michel (SR). ČK: 6. Ismael (Brémy). Diváci: 30 000.
Skupina H
Paris St. Germain - FC Chelsea 0:3 (0:2)
Branky: 45. a 75. Drogba, 29. Terry. Rozhodčí: Mejuto González (Šp.). Diváci: 44 000.
FC Porto - CSKA Moskva 0:0
Rozhodčí: Nielsen (Dán.). Diváci: 39 309.

Reklama

Související témata: