Hlavní obsah

Real dostal výprask v Leverkusenu

PRAHA

Fotbalisté Leverkusenu znovu doma v zápase Ligy mistrů zazářili. Poté, co v předkole smetli ostravský Baník pěti brankami, se ve svém úvodním zápase nového ročníku podobně vypořádali se slavným Realem Madrid. Ten v Bay Areně dopadl jen o trochu lépe a prohrál 0:3.

Článek

Manchester United byl v Lyonu v podobné situaci, v poločase prohrával 0:2, ale zásluhou Van Nistelrooije brzy vyrovnal. Dvěma týmům pomohly k výhře góly českých fotbalistů. Pavel Nedvěd vystřelil tři body Juventusu, Milan Baroš zpečetil výhru Liverpoolu. Zápas v Římě se kvůli zranění rozhodčího Friska předmětem hozeným z hlediště nedohrál.

Jeden z fanoušků jej trefil na začátku přestávky zapalovačem a roztrhl mu kůži na čele. Incident měl banální příčinu: Frisk nesprávně vyloučil domácího stopera Mexese. Francouz se ve snaze získat míč nevědomky srazil s Lotyšem Verpakovskisem, ale rozhodčí už viděl jen padajícího hráče a usoudil, že to byl Mexesův záměr.

V Leverkusenu létaly v tribun maximálně konfety. Bayer tam vrátil Realu dva roky starou porážku z finále i s úroky. V útoku znovu řádili Brazilec Franca s Bulharem Berbatovem. Prvnímu z nich nejdřív dal příliš prostoru Beckham a Franca z hranice šestnáctky zvýšil už na 2:0. Třetí gól připravil pro svého parťáka, když jeho centr Pavón pouze ztlumil a Berbatov zblízka dokonal senzaci. Ještě předtím otřásl břevnem stejně jako na druhé straně Morientes. Real přišel o čest i o zraněného Zidana.

S Manchesterem to v Lyonu vypadalo podobně. Brazilský kanonýr domácích Nilmar zůstal jen mezi náhradníky, ale střelecky jej zastoupil jeho krajan Cris. Brankář Howard si ve druhém zápase po sobě vybral slabou chvilku, neudržel míč a obránce Cris si věděl rady. Těsně před pauzou se trefil také Frau, ale hosté se bleskově zvedli. Cristiano Ronaldo nahrával a Van Nistelrooij střílel. Poprvé hlavou, podruhé nohou.

Ve skvělé formě hraje Pavel Nedvěd. Den poté, co požádal stavitele národního týmu kvůli ne úplně stoprocentnímu zdraví o klid, rozhodl svou trefou do sítě Ajaxu o výhře Juventusu v Amsterodamu. Branka přišla jen tři dny po ligové trefě do sítě Brescie. A byl to zároveň nejhezčí moment zápasu. Del Piero našel šajtlí v šestnáctce Camoranesiho a jeho zpětnou přihrávku napálil Nedvěd do horního rohu. V 66. minutě ovšem po Sneijderově faulu odkulhal ze hřiště.

Další hvězdě evropského šampionátu Milanu Barošovi nepomohlo do základní sestavy ani pět branek na Euru. Přednost vedle Cissého dostal v zápase s Monakem García a s nejdražší posilou v klubové historii si zatím rozumí lépe než český rychlík. Ve 22. minutě si vyměnili míč s Gerrardem, domácí kapitán poslal Cissého samotného na branku a ten nezaváhal.

Baroš přišel na hřiště až dvacet minut před koncem místo střelce a převzal jeho úlohu se vším všudy. Lehce si zpracoval Josemiho pas, obtočil se kolem svého strážce, a když už to vypadalo, že jej gólman Roma vytlačil z úhlu, udělal mu kličku a zblízka levačkou skóroval.

V La Coruni se vrátil na stadion Riazor Rivaldo, ovšem v dresu Olympiakosu. Diváky pobavil svými typickými nůžkami a po zápase měl z bezbrankové remízy určitě větší radost než domácí. V Tel Avivu zkazil hráčům oslavy židovského Nového roku Makaay, který z penalty zařídil výhru Bayernu Mnichov. Domácí pak měli velkou šanci na vyrovnání, ale pohotovým skokem na zem ji zmařil gólman Kahn.

Skupina A:
La Coruňa - Olympiakos Pireus 0:0
Rozhodčí: De Bleeckere (Belg.). Diváci: 24.000.
Liverpool - AS Monako 2:0 (1:0)
Branky: 22. Cissé, 84. Baroš. Rozhodčí: Hauge (Nor.). Diváci: 33.517.
Skupina B:
Leverkusen - Real Madrid 3:0 (1:0)
Branky: 39. Krzynówek, 50. Franca, 55. Berbatov. Rozhodčí: Poll (Angl.). Diváci: 22.500.
AS Řím - Dynamo Kyjev 0:1 - nedohráno
Branka: 29. Gavrančič. Rozhodčí: Frisk (Švéd.). ČK: 45. (+3) Mexes (Řím).
Skupina C:
Ajax Amsterodam - Juventus Turín 0:1 (0:1)
Branka: 42. Nedvěd. Rozhodčí: Meier (Švýc.). Diváci: 49.375.
Maccabi Tel Aviv - Bayern Mnichov 0:1 (0:0)
Branka: 64. Makaay z pen. Rozhodčí: Bennett (Angl.). Diváci: 22.000.
Skupina D:
Lyon - Manchester United 2:2 (2:0)
Branka: 35. Cris, 45. Frau - 55. a 61. Van Nistelrooij. Rozhodčí: Stark (Něm.). Diváci: 40.000.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články