Hlavní obsah

Podle Straky chybělo Spartě štěstí

ISTANBUL

Smolný zápas sehráli fotbalisté Sparty Praha na úvod Ligy mistrů proti Fenerbahce Istanbul. Tak to alespoň vidí trenér Pražanů František Straka, který po utkání nijak netajil hluboké zklamání. Na druhou stranu dokázal ocenit statečný výkon svého týmu a věří, že rovnocenná partie se zkušenějším mužstvem Spartu nakopne k vyšším výkonům.

Článek

"Nejsme nijak zdrcení, musíme si i z takové porážky vzít něco pozitivního. Dokázali jsme potrápit nesmírně silné Fenerbahce na jeho hřišti, sahali jsme po vytouženém bodu, ale v koncovce jsme neměli štěstíčko," hodnotil Straka smolnou porážku. "Škoda, od bodu jsme nebyli daleko. Z toho jsem hodně zklamaný. Ale tahle prohra nás nesrazí, ten výkon nás zvedne."

Kouče těšilo, že tým splnil stanovenou taktiku. "Chtěli jsme zaplňovat mezery ve středním pásmu a odtud vyrážet do brejků. Viděli jsme výborný fotbal, hráli vyrovnanou partii a i za stavu 0:1 byli pořád blízko vyrovnání. Mninimálně plichtu jsme si zasloužili," ohlížel se Straka.

Straka: Hooijdonk nás začíná strašit

Před rozhodující trefou, pod kterou se v 16. minutě podepsal Van Hooijdonk, však kouč viděl chyby. "Homola ztratil balón při rozehrávce, po standardce a centru se stopeři vytáhli ze svých prostorů a Van Hooijdonk dokázal v souboji s Čechem využít své výškové převahy," posteskl si Straka.

"Van Hooijdonk je každopádně výjimečný fotbalista a dnes to zase potvrdil. Bohužel se stává českým postrachem," hořce se pousmál při vzpomínce na minulou středu, kdy nizozemský útočník dvěma přesnými zásahy rozhodl úvodní zápas světové kvalifikace v Amsterodamu.

Hráči litovali šancí

Obránce Radoslav Kováč věřil, že sparťané mohou na dnešním výkonu stavět i v dalších zápasech. "Ověřili jsme si, že se dá hrát s každým. Nejméně na bod jsme tady měli. Je to smolná porážka," litoval stoper. "Škoda, že jsme nedokázali využít ani jednu ze čtyř gólovek. Oni neměli skoro nic, ale tu jedinou využít dokázali," přpomněl Kováč trefu Van Hooijdonka.

Tomáš Sivok věděl, že Sparta dnes mohla bodovat. "Měli jsme víc šancí. Hráli jsme horší zápasy a vyhrávali. Teď se stal opak a nikdo se asi nebude ptát, jak k tomu došlo," uvažoval záložník.

Kvality Sparty uznal i soupeř

Sebevědomí Turci asi nečekali, jaká je proti Spartě čeká dřina. A trenér Fenerbahce Christoph Daum si po zápase a těsné výhře mohl zhluboka vydechnout.

"Dvakrát jsme měli štěstí, Sparta měla hodně dobré šance. Češi tady ukázali, že mají v týmu právem několik reprezentantů a oprávněně hrají pravidelně Ligu mistrů," vysekl Pražanům poklonu německý kouč v tureckých službách. "Chtěli jsme zvítězit, to byl náš hlavní cíl. S hrou ale nemůžu být úplně spokojený. Těší mě však, jak hráči bojovali," dodal Daum.

Reklama

Související témata: