Hlavní obsah

Sparta prohrála i s Lyonem

PRAHA

Fotbalisté Sparty Praha chtěli v úterním utkání druhého dějství letošního ročníku fotbalové Ligy mistrů proti Olympique Lyon uhrát alespoň bod. Nepovedlo se Sparta prohrála 1:2 a ve skupině D po prohře 0:1 s Fenerbahce dosud nevyhrála. Naděje na postup do další fáze milionářské soutěže je tak minimální. V tabulce je bez bodu poslední a 19. 10. přivítá slavný Manchester United.

Foto: PRÁVO/Michaela Říhová

Sparťan Radoslav Kováč v souboji s hráčem Lyonu Sylvainem Wiltordem, který gólem v 58. minutě rozhodl o porážce Sparty.

Článek

I když během úterý přišla zpráva, že Kováč má zraněný kotník, nakonec se opora zadních řad Sparty na trávníku objevila. [celá zpráva] Zápasu chyběla tradiční pohárová atmosféra. Nesmyslně předražené "balíčky" vstupenek na všechna tři utkání odradily spoustu fanoušků. A tak do hlediště přišli spíš ti, kteří na ně měli, než ti, kteří dokáží domácí povzbudit hlavně ve chvílích, kdy se mu nedaří.

Junova hlavička

Domácí začali bez respektu a po nepovedeném trestném kopu přišel náznak první slibné akce, když Zelenka prostrčil míč na Juna, ale toho odzbrojil Réveillére. Vzápětí pálil na druhé straně do boční sítě obávaný Wiltord. Po necelých sedmi minutách udeřilo na druhé straně. Pergl se zasekávačkou zbavil Berthoda, načechral míč před branku, ten se snesl mezi stopery na hlavu Juna a proti jeho trknutí míče do země neměl Coupet šanci. O chvilku později protáhl gólmana hostí ránou zpoza šestnáctky Pacanda.

.: ANKETA
Oznámkujte výkon Sparty Praha v utkání Ligy mistrů proti Olympique Lyon.
Hlasovat můžete v anketě na konci článku.

Hosty rychlý gól viditelně zaskočil. Proti srdnatě bojujícím domácím nemohli najít účinnou protizbraň. Středem se přes obrannou hráz na dostřel k Blažkovi nedostali a ten jim v pohodě sbíral vysoké centry ze stran. Velmi pečlivě a důrazně Pražané pokryli i míčového kouzelníka Juninha. Přesto právě on mohl vyrovnat. Po dvaceti minutách ho našel před brankou Wiltord, ale Brazilec míč dobře netrefil. O minutu později si Zelenka narazil míč s Junem, ale pálil nad břevno. Na druhé straně pak Blažek geniálně vychytal Maloudovu šanci.

Dva údery hostí

Francouzi se postupně otřepali a postupně zatlačili domácí na jejich polovinu. Sparťanskou radost pak po pětadvaceti minutách zadusil Essien. Těsně před šestnáctkou pravačkou napálil míč, ten prolétl jako projektil napříč pokutovým územím a zapadl přesně k tyči. Blažek ho uviděl až v síti. Z kopaček domácích se najednou vytratily jistota a přesnost. Soupeř vysunul obranu až k půlící čáře a přes tu Pražany dlouhé minuty nepustili. Jejich ojedinělé pokusy o brejky končily nepřesnou finální přihrávkou. Sparta nevytěžila nic ani ze tří standardních situací.

Po změně stran začala aktivněji Sparta, ale první slibnou akci zazdil nepovedenou střelou střídající Voříšek. Další akce domácích pak zastavila vlastní nepřesnost. Až Jun prošel obranou soupeře, ale trefil jen boční síť. Když už se zdálo, že Sparta převezme iniciativu, přišla série chyb na pravé straně, k míči se dostal Maloudov přihrál Wiltordovi, kolem toho projel Urbánek po zadku, francouzský reprezentant si elegantně obhodil i Blažka a skóroval do prázdné branky. Akce hostí však zaváněla ofsajdem. Vzápětí Blažek znovu vychytal Essiena.

Soupeř hlídal body

Sparta dřela, ale její snaha se s každou minutou měnila v křeč. Střela Juna, s níž si Coupet poradil, byla dlouho jediným pokusem o ohrožení branky soupeře, přesná přihrávka najednou byla problémem i pro Poborského. Deset minut před koncem trefil Urbánek z trestného kopu spojnici teče s břevnem, Pergl pálil z úhlu nad, ale Sparta i přes obrovskou snahu už nevydřela ani bod, soupeř si vítězství a tři body pohlídal.

Sparta Praha - Olympique Lyon 1:2 (1:1)
Branky: 7. Jun - 25. Essien, 58. Wiltord, Rozhodčí: Ibaňez - Plou, Sáez (všichni Šp.). ŽK: Sivok. Diváci: 12.050
SESTAVY
Sparta: Blažek - Pergl, Homola, Kováč, Čech  (46. Voříšek) - Poborský, Zelenka (82. Baranek), Sivok, Urbánek - Pacanda (61. Střihavka), Jun
Lyon: Coupet - Réveillere, Cris, Cacapa, Berthod - Diarra, Juninho (83. Diatta), Essien, Malouda - Govou (86. Nilmar), Wiltord (73. Frau)
Tabulka skupiny D:
1.Manchester21108:44
2.Lyon21104:34
3.Fenerbahce21013:63
4.Sparta20021:30

Reklama

Související témata: