Hlavní obsah

Straka: Třeba teď dvakrát porazíme Manchester

PRAHA

Po dvou zápasech v Lize mistrů je na kontě Sparty nula. "Je třeba si uvědomit, kde jsou hranice mančaftu. Mnozí kluci hrají takovou soutěž vůbec poprvé. Přesto nás nikdo nepřeválcoval," hledal vysvětlení kouč týmu z Letné František Straka. V rozhovoru pro Právo si zároveň postěžoval na rozhodčího a bídnou návštěvu.

Foto: PRÁVO/Michaela Říhová

Trenér Sparty František Straka (vlevo) s Karlem Poborským.

Článek

Na kontě Sparty je po dvou utkáních v Lize mistrů velká nula. Teď už můžete říct: s kolika body jste ze zápasů s Fenerbahce a Lyonem počítal?

Byl bych bláhový, kdybych tvrdil, že se šesti. Myslel jsem, že v Turecku bodík urveme a doma s Lyonem minimálně totéž. Tak by byla skupina dobře rozehraná. Jenže situace se zkomplikovala. Takové porážky nás ale zpátky nehodí, naopak v budoucnu nám pomůžou. Je třeba si uvědomit, kde jsou hranice mančaftu. To je tvrdá realita. Mnozí kluci Ligu mistrů hrají vůbec poprvé, ale nemáme za sebou špatná utkání. Nikdo nás nepřeválcoval.

S Lyonem jste ovšem vedli. Proč se tým od 20. minuty tolik stáhl ke své šestnáctce?

Projevila se síla soupeře. Mají rozpočet sto miliónů euro, třikrát vyhráli titul, nepřijeli sem prostě žádní nazdárkové. My měli z brzkého vedení asi strach, nekombinovali jsme, jen jsme míče nakopávali. A začala nás zlobit levá strana, přes Marka Čecha soupeř hodně chodil.

Přesně tak. A vy jste v poločase Čecha ze hry stáhl, do zálohy šel Voříšek a bránit ofenzivní Urbánek. Jste si jist, že se vám střídání povedlo? Útočná síla Sparty z levé strany od té chvíle úplně zmizela...

Chtěl jsem levou stranu stabilizovat. Prostě jsem se tak rozhodl. Bavme se o zápase! Čecha i přes herní pokles podržím, bude hrát dál.

Nepostrádal jste u většiny hráčů větší snahu a touhu po úspěchu?

To je otázka hlavy. Nevím, možná byl pro kluky gól vstřelený v sedmé minutě šokující. Přestali být v pohybu, zbytečně se stáhli a Lyon měl spoustu prostoru. Koledovali jsme si o gól a ten padl. Náhodný, takto to Essien trefí jednou ze sta pokusů. To jsme ale celí my...

A co situace před druhým gólem, pod kterým se výrazně podepsal špatnou rozehrávkou Poborský?

Vždyť to byl ofsajd jako hrom. My si pořád stěžujeme na české rozhodčí, ale jak tenhle pískálek může rozhodovat mezinárodní fotbal? Lyonu toleroval držení rukama, zatímco nám odpískal úplně vše. Ale tím se nevymlouvám, Jarda Blažek chytil další dva góly. Báli jsme se hrát dopředu, přitom víme, že vedení 1:0 s takovými soupeři nebude stačit. Musíme se prostě rvát dál. Teď třeba dvakrát porazíme Manchester a budeme zpátky ve hře. V úterý večer jsem je viděl v televizi, Fenerbahce dali šestku, takže se nemáme čeho bát. (smích)

Co říkáte výkonu Poborského? Do hry se takřka nezapojoval...

Lyon hrál jen na jednoho útočníka a střed pole byl velmi zhuštěný. Karel neměl prostor, a když už se k něčemu dostal, byla jejich obrana kompaktní. A nakonec si zranil lýtko. Může být tři týdny ze hry, čili velká rána v boji o to, co je pro Spartu prioritou: vrátit titul na Letnou.

Cílem Sparty je zřejmě už jen třetí místo ve skupině a tím postup do Poháru UEFA.

Přesně tak. Musíme to nějak urvat.

Co jste říkal bídné návštěvě a komornímu prostředí?

Se závistí sleduji, co se děje na jiných stadiónech, jaké peklo hostům připraví. Já na začátku myslel, že hrajeme s Blšany! Nenaplnit Letnou na Ligu mistrů je ostuda, ale je mi jasné, že lidé mají problém si lístky pořídit. Ta otázka by měla být pro někoho jiného...

Reklama

Související témata: