Hlavní obsah

Arsenalu zbývá už jen zázrak, Wenger přesto pomýšlí na nemožné

Praha

Jedna jasná partie, jedna přetahovaná. Takový by měl být scénář úterních odvet osmifinále fotbalové Ligy mistrů. AC Milán doma vyhrál vysoko 4:0, a tak si chce na půdě londýnského Arsenalu pohlídat klidný postup. Kanonýři však přesto uvažují o zázraku! Benfica Lisabon naopak bude doma dohánět porážku 2:3 z Petrohradu a šance jsou v této dvojici vyrovnané. Oba zápasy můžete od 20:45 sledovat v on-line reportážích na Sport.cz.

Foto: ČTK/AP

Tomáš Rosický (vzadu) z Arsenalu sleduje souboj Mikela Artety (vlevo) s útočníkem AC Milán Zlatanem Ibrahimovičem v osmifinále Ligy mistrů.

Článek

Senzace je slabé slovo, Arsenalu pomůže už jen zázrak. Z Milána si Tomáš Rosický a spol. odvezli debakl 0:4 a pohled do statistik je neúprosný. Zatím jen třikrát v historii evropských pohárů dokázal postoupit klub, který v prvním zápase prohrál o čtyři góly. Naposledy se to v Poháru UEFA v sezóně 1985/86 povedlo Realu Madrid. Borussii Mönchengladbach podlehl 1:5, ale v domácí odvetě oslavil výhru 4:0 a tím i postup.

"Rossoneri" už jsou jednou nohou ve čtvrtfinále, nechtějí však podlehnout předčasnému sebeuspokojení. "Pozor, musím připomenout, že navzdory velkému vítězství 4:0 jsme ještě nepostoupili. Angličané se totiž nikdy nevzdávají," poukázal Massimiliano Allegro, trenér vedoucího týmu Serie A . "Musíme hrát ještě lépe než v prvním zápase, protože na Emirates Stadium to bude úplně jiný Arsenal," varuje své hráče.

Není těžké uhodnout, na co může spoléhat Arsenal. V poslední době dokázali v pohárové Evropě na domácím trávníku hned šestkrát vyhrát o čtyři a více gólů. V ráži je navíc kapitán Van Persie, který v sezóně ve všech soutěžích nasázel již 31 gólů. Také díky němu si tedy Kanonýři v posledních dvou kolech Premier League připsali důležité výhry 5:2 nad Tottenhamem a 2:1 v Liverpoolu.

"Po těchto výhrách máme velké sebevědomí. Opravdu ještě věříme, že se může stát i nemožné. Jsme ve vynikající formě a zvlášť to platí o Van Persiem. Když vidíte, že míč směřuje k němu, můžete si být jisti, že dá nějaký parádní gól. Soupeř musí být před ním vždy ve střehu, neboť v každém zápase předvede něco výjimečného," libuje si kouč Arséne Wenger.

Zenit má zatím navrch, Benfice však stačí i těsná výhra 1:0

Ve druhém úterním zápase se čeká vyrovnaná bitva o postup. Zenit doma vyhrál 3:2 a má zatím mírně navrch. Benfica ovšem spoléhá na to, že dva góly vstřelené venku mohou rozhodnout. K postupu jí stačí i výhra 1:0. Ruská liga se navíc rozběhla až minulý víkend, takže Petrohrad ladil formu hlavně v přípravných zápasech.

"To není naše nevýhoda, ale výhoda! Jsme čerstvější, zatímco soupeř má v nohou řadu těžkých zápasů," myslí si Nicolas Lombaerts, obránce Zenitu. "Dobře víme, jaký výsledek potřebujeme uhrát. Máme dost velké šance na postup," kontruje brazilský obránce portugalského týmu Luisao.

Úterní odvety osmifinále Ligy mistrů (od 20:45 SEČ):
Arsenal Londýn - AC Milán, rozhodčí Skomina (Slovin.) - první zápas 0:4, vysílá Nova Sport.
Benfica Lisabon - Zenit Petrohrad, rozhodčí Webb (Angl.) - první zápas 2:3, vysílá ČT 4.

Reklama

Související témata: