Hlavní obsah

FC Barcelona - Bayer Leverkusen 7:1Messi nasázel Leverkusenu pět branek, senzačně postupuje i APOEL

PRAHA

Pořádný výprask si vezou fotbalisté Bayeru Leverkusen z Barcelony. S domácím týmem prohráli na Camp Nou v odvetném utkání osmifinále Ligy mistrů vysoko 1:7. Pět branek přitom sám vstřelil fenomenální Lionel Messi! Další zápas osmifinále mezi APOEL Nikósie a francouzským Lyonem rozhodly až penalty, při kterých byl úspěšnější kyperský klub.

Foto: Gustau Nacarino, Reuters

Lionel Messi slaví jednu z branek, kapitán Leverkusenu Simon Rolfes nemůže uvěřit

Článek

Obhájce titulu si cestu za postupem nenechal nijak zkomplikovat a jak je jeho zvykem, od úvodních minut diktoval tempo hry. Leverkusen se vůbec neodstával k ohrožení domácí branky, a když v polovině úvodní půle trochu otevřel obranu, podnikli Katalánci smrtící útočnou protiakci.

Xavi poslal v 25. minutě do úniku Messiho a držitel Zlatého míče FIFA pro nejlepšího hráče světa přeloboval hostujícího gólmana Lena. Argentinský útočník pak před pauzou potáhl míč vápnem a přesnou střelou k tyči definitivně zhatil naděje Leverkusenu na případný senzační obrat.

V tu chvíli už bylo takřka jisté, že přemožitel Plzně v základní skupině na domácím stadionu neprohraje čtrnáctý zápas v evropských pohárech po sobě a na šňůru neporazitelnosti na Camp Nou ve všech soutěžích navlékne jubilejní 50. korálek.

Přesto Barcelonští ani po pauze neubrali z tempa a v druhé půli si s chutí zastříleli. Nejprve v 50. minutě dalším obloučkem zvýšil Messi, pak si po dvou minutách na hřišti osladil debut v soutěži gólem dvacetiletý Tello a o tři minuty později zasadil Messi odevzdanému soupeři pátý úder. Černou dvanáctiminutovku pro Bayer pak uzavřel druhou trefou v zápase Tello.

Barcelona si závěr vychutnala v exhibičním duchu a pět minut před koncem přišla velká chvíle Messiho, který po Keitově přihrávce jako první hráč v historii soutěže dokázal dát pět gólů v jednom utkání. Svůj střelecký zápis v této sezoně Ligy mistrů navýšil na dvanáct tref a pojistil si vedení v tabulce kanonýrů.

Leverkusen dokázal v poslední minutě kosmeticky upravit skóre, přesto Katalánci výsledkem 7:1 vyrovnali nejvyšší výhru ve vyřazovací fázi Ligy mistrů. Větší debakly se zrodily jen v základní skupině, rekordem je triumf Liverpoolu 8:0 nad Besiktasem Istanbul ze sezony 2007/08.

Ve druhém středečním osmifinále nakonec slavili postup fotbalisté kyperského týmu APOEL Nikósie. Ti přivítali doma Olympique Lyon, jenž si přivezl vedení 1:0 z prvního utkání, ovšem tuto výhodu ztratil už po osmi minutách, kdy skóroval Manduca. V základní hrací době už další branka nepadla a nepomohlo ani prodloužení. V penaltovém rozstřelu domácí brankář Chiotis vystihl střely Lacazetta i Bastose a fanoušci APOELu mohli slavit.

Osmifinále Ligy mistrů, odvety:
FC Barcelona - Bayer Leverkusen 7:1ON-LINE
Branky: 25., 42., 50., 58., 85. Messi, 55. a 62. Tello - 90. Bellarabi. Rozhodčí: Moen (Nor.). První zápas: 3:1, postoupila Barcelona.
APOEL Nikósie - Olympique Lyon 1:0, na penalty 4:3ON-LINE
Branka: 9. Manduca. První zápas 0:1, postupuje APOEL.

Reklama