Hlavní obsah

VIDEO: Monstrum, playstation, hráč z jiné galaxie. Superlativy se valí na Messiho poté, co přepsal historii

Barcelona

Němci mají vlastně výjimečné štěstí. V osmifinálové odvetě Ligy mistrů znectěni a potupeni historickou prohrou 1:7, na Nou Campu působící jako kompars ochotníků a nikoli jako momentálně pátý tým bundesligy, přesto bráni s až neskutečnou shovívavostí na milost. A to všechno proto, že je pěti góly vyřídil sám velký Lionel Messi. „Neexistují slova, jak ho popsat. Je z jiné galaxie,“ udiveně kroutil hlavou hned po zápase i dlouho po něm kouč Leverkusenu Robin Dutt.

5 gólů Messiho

 
Článek

Španělé si po výhře Barcelony nad Leverkusenem (7:1) pohráli a na internetu i sociálních sítích vybrali všechny superlativy, jež se po velké barcelonské noci na adresu Messiho snesly. Od fotbalových fanoušků i velkých a slavných playerů minulosti.

Messi? To je gólové monstrum!!

Šlo skutečně o Ligu mistrů, nebo o playstation s naprogramovaným partem Messiho?!

Pelé? Maradona? Platini? Moje představivost odmítá uvěřit, že by svět mohl mít někdy lepšího fotbalistu.

FIFA mu může už teď objednat Zlatý míč pro nejlepšího fotbalistu světa!!

Samo sebou, že by se ve výčtu superlativů dalo pokračovat. A donekonečna. I hlasy aktérů samotného zápasu by bylo možné přidat, ale vyznívaly by vlastně stejně.

Messi: Tým je důležitější. A trofej také

Messi dokázal, co nikdo před ním. Jako první hráč v historii vstřelil v jednom zápase Champions League pět branek.

„Jsem šťastný, že se mi to poprvé v profesionální kariéře povedlo. Důležitější však je, že jsme prošli kvalifikací a postoupili do dalšího kola," řekl s míčem v podpaží do kamer TV3, jako by se nic výjimečného nestalo. „Tým je důležitý. Naše vítězství v Champions League ještě víc," nemínil se nechat unášet tím, co se na Nou Campu událo a co přepisovalo fotbalovou historii.

Čtyři góly v jednom zápase Ligy mistrů už nastřílelo osm hráčů. Messi mezi nimi, když před dvěma lety pokořil 4:1 Arsenal. Jenže Leverkusenu jich nastřílel pět.

Guardiola: Klidně jich dá i šest

„Přijde den, kdy jich dá i šest. Tedy, když bude chtít, což on bude," je si jistý kouč Barcelony Pep Guardiola. „Byla to jedna z jeho obzvláště úžasných nocí.  Možná vůbec největších. Je to jedinečný hráč, přirozený talent a já budu vždy šťastný, že jsem ho mohl trénovat."

Dvanáctým gólem vstřeleným v letošním ročníku Ligy mistrů se přiblížil Messi i dalším rekordům. Vyrovnal Van Nistelrooye, který v jedné sezóně vstřelil rovněž dvanáct gólů, stejně jako se vyrovnal legendárnímu Di Stefanovi, jenž v evropských pohárech nasázel 49 branek.

„Jenže Messimu je teprve čtyřiadvacet," připomněl Guardiola, když mu předhazovali další statistické zápisy a rekordy, k nimž má Messi blízko. Třeba že s 49 góly předstihl Ševčenka (48) a Inzaghiho (46) a má na dohled snajpry kalibru Raúla (71), Van Nistelrooye (56) a Henryho (50). Třeba že mu chybí už jen sedm gólů, aby se vyrovnal nejlepšímu střelci Barcelony všech dob Cesarovi Rodriguezovi Alvarézovi, který v barvách Katalánců nasázel 235 branek.

„Jen ho sledovat, to už je samo o sobě dar. A vidět ho, jak dává pět gólů v jednom zápase Ligy mistrů, ještě větší. Což říká hráč Guardiola, který dal jedenáct branek za celou svou kariéru," skládal poklony svému svěřenci kouč Barcelony.

Dutt: S Messim jsou v jiné galaxii

I sportovní ředitel Bayernu a německá fotbalová legenda Rudi Völler se k nim přidal. „Už teď se pohybuje ve sférách Pelého a Maradony," vyzdvihoval fotbalový kumšt a střelecké schopnosti Messiho. „Samozřejmě že ho lze zastavit, pokud ho trefíte. Ale problém je v tom, že ho nejdříve musíte trefit," přiznával, že eliminovat Messiho je prakticky nemožné.

"Bez Messiho je Barcelona nejlepším týmem, s Messim jsou v jiné galaxii. Neměli jsme žádnou zbraň, jak ho ubránit," přitákával svému řediteli kouč Leverkusenu Robin Dutt.

Reklama

Související témata: