Hlavní obsah

Do Ligy mistrů vede cesta přes triumf v Champions League, myslí si Čech

Londýn/ Lisabon

Docela vážně hrozí, že by londýnská Chelsea podesáté v řadě Ligu mistrů hrát nemusela. Z anglické ligy do ní má totiž po remíze s Tottenhamem v posledním kole Premier League hodně daleko, neboť na Kohouty má stále pětibodové manko. „Ale nic ztraceno není, protože se bude hrát ještě o čtyřiadvacet bodů. A navíc je zde další cesta - přes vítězství v Champions League,“ nepodléhá skepsi a neztrácí naději český gólman ve službách Chelsea Petr Čech.

Foto: Darren Staples, Reuters

Petr Čech řeší atak útočníka Sergia Agüera v zápase s Manchesterem City.

Článek

Za osm let, co na Stamford Bridge chytá, se ani jednou nestalo, že by jeho Chelsea v Champions League absentovala. A Čech pořád doufá, že nebude chybět ani v příštím ročníku. Cesty k tomu vedou dvě - buď Ligu mistrů vyhrát a jako obhájce trofeje v ní automaticky startovat, anebo skončit v Premier League do čtvrtého místa znamenajícího alespoň účast v kvalifikaci.

Po bezgólové remíze s Tottenhamem však má Chelsea k zmiňovanému čtvrtému místu pořád hodně daleko.

S kým ještě hraje Chelsea v Premier League?
Doma: Wigan, Newcastle,Queens Park Rangers, Blackburn
Venku: Aston Villa, Fulham, Arsenal, Liverpool

Nulu by raději vyměnil za přestřelku a výhru

„Potřebovali jsme vyhrát, protože bychom ztrátu na Tottenham stáhli na dva body. Jenže v první půli se nám soupeře nepodařilo dostat pod tlak, neboť na něm bylo patrné, že mu remíza postačuje. Nikam se nehnal a čekal na brejky," glosoval důležitý duel Čech, jenž se v průběhu zápasu hned několikrát zaskvěl. Nejprve na konci první půle, když zlikvidoval vyloženou šanci Van der Vaarta, poté v samém závěru, kdy vytahoval střelu Balea tečovanou Gallasem. A navíc mu pomohlo břevno a jednou i Cahill, který vykopl míč mířící do brány.

„Chtěli jsme zápas zlomit a rozhodnout, proto jsme hráli vzadu na riziko a do šancí se tudíž dostával Tottenham. I my však Matou nastřelili tyč," připomínal Čech chytající 250 zápas v Premier League. A sto dvacátý sedmý s nulou!

„Nula je pěkná, ale čisté konto bych raději vyměnil za výhru 6:4," povídal po zápase Čech a přidával, že se Chelsea naděje na účast v Lize mistrů nevzdává. „Pět bodů nepředstavuje nedostižné manko, ale ve svých rukách už to nemáme. Musíme doufat, že Tottenham nějaké body ztratí a my budeme naopak vyhrávat," připouštěl tvrdou realitu, se kterou se bude muset jeho tým vyrovnávat.

Druhá cesta a velká výzva zároveň

Samo sebou že pro Chelsea existuje ještě jedna cesta, jak se do Ligy mistrů dostat - vyhrát letošní ročník. „Je to pro nás obrovská výzva. Zvláště, kdy se nám nepodařilo kvalifikovat se do příštího ročníku z Premier League. Je to samozřejmě ještě daleko, bude to moc těžké, ale dokud jsme ve hře, existuje i tahle možnost," přiznal Čech před prvním čtvrtfinálovým zápasem Champions League, k němuž jeho Chelsea nastoupí dnes večer v Lisabonu proti Benfice.

„Nečeká nás nic jednoduchého. Papírově jsme sice favoritem, ale Benfica ukázala, že se s ní musí počítat. Daří se jí i v portugalské lize, kde bojuje o titul, takže je na tom v tomto směru o něco líp než my. Můžeme však udělat první velký krok k tomu, jak v téhle soutěži uspět. Chce to si vytvořit co nejlepší pozici do odvety a určitě dát nějaký gól," plánoval Čech.

Paralely s Liverpoolem Čech odmítá

I kdyby se však nakonec jeho Chelsea podesáté v řadě na scénu Ligy mistrů nedostala, žádný katastrofický scénář se konat nebude.  A pohroma teprve ne.

„Jedna sezóna, v níž bychom Ligu mistrů nehráli, by trochu zpomalila klubový progres, ale konec Chelsea by rozhodně nepředstavovala. Jsem přesvědčen, že bychom se hned v následující sezóně do Champions League vrátili," meditoval Čech v rozhovoru s anglickými novináři.

„Velkému klubu se může přihodit, že nevyhraje titul, protože právě prožívá přerod, ale nemůže si dovolit absentovat v Lize mistrů," dodával a odmítal paralely s Liverpoolem, s nimiž žurnalisté vyrukovali. Ten v roce 2005 Ligu mistrů vyhrál, ale roku 2009 do ní ani jednou nenakoukl a ani letos se do ní nedostane.

„Měl své problémy v klubu i na hřišti, což je důvod, proč ztratil nějaký čas," citují na ostrovech Petra Čecha.

Reklama

Související témata: