Hlavní obsah

Bayern je nažhavený na bílý balet, Real zase na černé bestie

Praha

Královský Real je na mnichovskou „černou bestii“ pořádně nažhavený. Kouč Bayernu Jupp Heynckes na madridský „bílý balet“ ale možná ještě víc. I proto je očekávána dnešní první semifinálová konfrontace Champions League v mnichovské Allianz areně s takovým napětím. Zvláště, když oběma klubům i jejich trenérům jde o všechno. Heynckes chce postupem do finále zachránit sezonu, neboť v bundeslize už těžko titul získá, Mourinho zase touží naplnit první ze svých snů a vyhrát Ligu mistrů s třetím klubem. Po Portu a milánském Interu i s Realem!

Foto: Andres Kudacki, ČTK/AP

Trenér Realu Madrid José Mourinho (uprostřed) se raduje s útočníkem Ronaldem z gólu.

Článek

Mnichov je pro „bílý balet" prokletý. Devětkrát už tam hrál, jen jednou ukopal remízu. A hlavně - styl Bayernu mu ani trochu nesedí, protože v pohárových konfrontacích s ním už třikrát vypadl a jen jednou postoupil dál. Teď je na Mourinhovi, aby statistiky korigoval.

„Musíme ovšem podat vrcholný výkon, protože tento souboj nemá favorita. Nedovolím si tvrdit, kdo z nás dvou se postaví ve finále Barceloně," zůstává tentokrát oběma nohama na pevné zemi jindy tolik naparovačný José Mourinho.

Lahm oplácel Mourinhovy komplimenty

„Myslím, že se potkají dva nejlepší týmy, ale Realu se nebojíme," oplatil Mourinhovi kompliment kapitán Bayernu Pihilipp Lahm, zatímco kouč Heynckes možná spřádal plány na pomstu. Před čtrnácti lety totiž „bílý balet" vedl. K triumfu v Lize mistrů s ním po finálové výhře nad Juventusem dokráčel, ale ve španělské lize s Realem totálně vyhořel. Skončil až čtvrtý čtrnáct bodů za mistrovskou Barcelonou, takže po sezóně dostal samozřejmě padáka.

„Znám Real stejně dobře jako svůj vlastní tým. Vím, že je v současnosti o něco před námi, nicméně vyřadit ho můžeme," tvrdil před dnešním prvním semifinálovým duelem.

„Musíme zastavit Cristiana Ronalda, protože v tom je základ. Nelze ho ale bránit osobně, neboť jednotlivec proti němu nemá šanci. Na jeho eliminování musí pracovat celý tým, prozrazoval kapitán Bayernu Lahm něco z nachystané taktiky a jedním dechem dodával, jak moc jeho tým spoléhá na probuzení Arjena Robbena. „V posledních dnech a týdnech se na něho snášela kritika, ale je hráčem schopným rozhodovat zápasy. Zvláště velká utkání, jaké nás s Realem čeká," připomínal, že motivace nizozemského legionáře, který v Realu skončil dost neslavně, je veliká.

Real už dvacet zápasů v řadě neprohrál

Jenže Real je rozjetý a i když se ve španělské lize jeho náskok na špici tabulky ztenčil na čtyři body, sérii má úctyhodnou. Vždyť od utkání s Barcelonou 18. ledna nepoznal, co to je porážka. A to odehrál dvacet soutěžních zápasů! A co víc - sobotní tříbrankovou výhrou nad Sportingem Gijón překonal 107 góly historický rekord La Ligy v počtu nastřílených branek v jedné sezóně. Až dosud ho držel Real z Toshackovy éry ze sezóny 1989/90.

„Našim cílem je pochopitelně vítězství, i když i remíza by byla pro odvetu ideální," plánoval Xabi Alonso, který se vrací do sestavy Realu v pravý čas. Na duel s Bayernem a sobotní El Clásico s Barcelonou ho bude trenér Mourinho moc a moc potřebovat.

„Na Barcelonu nemyslíme, teď nás čeká Bayern, proti němuž chceme uspět," naznačil Xabi Alonso, jak důležitý je pro něho, celý Real a trenéra Mourinha pochopitelně asi nejvíc výsledek, který by dával madridskému velkoklubu naději na postup do finále.

První semifinále Ligy mistrů mezi Bayernem a Realem začíná v mnichovské Allianz Areně ve 20:45, rozhoduje ho Angličan Webb, přímý přenos vysílá ČT4, on-line reportáž můžete sledovat na www.sport.cz.

Semifinále Bayernu a Realu v Lize mistrů
1975/76 Real - Bayern 1:1 a 0:2
1986/87 Bayern - Real 4:1 a 1:0
1999/00 Real - Bayern 2:0 a 1:2
2000/01 Bayern - Real 1:0 a 2:0
tučně vytištěný celek postoupil do finále

Reklama