Hlavní obsah

VIDEO: Tři roky stará křivda nepřebolela. Proto Chelsea tolik touží po odplatě

Londýn

Někteří brečeli a bezmocně se váleli po trávníku, jiní soptili hněvem a nadávali. Jedno však hráče Chelsea po semifinálovém duelu Champions League s Barcelonou před třemi lety spojovalo - hněv a nenávist k norskému sudímu Övrebovi, který je v odvetě na Stamford Bridge zařízl jak podsvinčata. Podle jejich přesvědčení totiž odpustil Kataláncům minimálně čtyři penalty. I proto záběry Drogby vulgárně urážejícího přímo před televizními kamerami holohlavého arbitra obletěly svět, i proto v hráčích Chelsea přetrvává pocit křivdy a i po třech letech touží po odplatě. Opět v Lize mistrů, zase v semifinále proti Kataláncům...

Zápas Chelsea - Barcelona z roku 2009

 
Článek

Na ten zápas se zapomenout nedá. Na podraz, který sudí Henning Övrebo na fotbalistech Chelsea spáchal, tuplem ne. Však je také svými verdikty rozlítil do nepříčetnosti, že mu dokonce na trávníku slovy i gesty vyhrožovali. Fanoušky ještě víc, takže po semifinálové partii mezi Chelsea a Barcelonou opouštěl Londýn s policejním doprovodem.

Övrebovi chodí výhrůžky dodnes

Hned po zápase mu totiž začaly přicházet výhrůžky smrtí. Přímo v Londýně, doma v Norsku pak také.  „Ani po třech letech to neutichlo. Ještě teď mně vyhrožují," přiznal Övrebo před pár týdny, i když soudcovskou kariéru dávno ukončil.  Jakmile se nedostal mezi rozhodčí nominované pro světový šampionát v Jižní Africe v roce 2010, oznámil, že končí a slovo skutečně dodržel.

Nikdo jeho odchodu ze scény nelitoval. V Chelsea rozhodně ne. A v italské Florencii rovněž ne, protože rok po skandálních verdiktech na Stamford Bridge zaúřadoval obdobně i v prvním osmifinále Champions League mezi Florencií a mnichovským Bayernem, v němž uznal gól Kloseho, který padl z několikametrového ofsajdu.

Na Stamford Bridge však tloukly chyby vystudovaného norského psychologa Övreba do očí pochopitelně daleko víc. Nešlo totiž jen o jednu....

Penalty, které Övrebo neodpískal
Penalta číslo jedna - Maloudova
Malouda pronikl kličkou do šestnáctky, kde ho Alves viditelně fauloval. Píšťalka sudího však zůstala němá, i když všichni experti se po zápase shodli, že pokutový kop odpískat měl, neboť Malouda by se dostal k zakončení nebo přihrávce na volného spoluhráče.
Penalta číslo dvě - Drogbova
Abidal vytrvale okopával a fauloval Drogbu, až kanonýra Chelsea poslal k zemi. I v tomto případě byl penaltový zákrok evidentní, ale protože Drogba byl a je dobře známý tím, že se v šestnáctce poroučí k zemi rád a ochotně, rozhodčí nechal ve hře pokračovat.
Penalta číslo tři - Anelkova
Anelka si v šestnáctce obhazoval Piquého, míč trefil ruku barcelonského hráče a změnil směr. Ani v tomto případě ale Övrebo nepískal, i když Piqué měl ruku evidentně od těla.
Penalta číslo čtyři - Ballackova
Po třech neodpískaných penaltách si norský sudí zřejmě chyby uvědomil, takže se je pokusil kompenzovat vyloučením Abidala za údajný faul na Anelku, i když ke kontaktu de facto nedošlo. Barceloně se ovšem zásluhou Iniesty podařilo i v deseti vyrovnat a tudíž postupovala. V šesté minutě nastavení střílel ovšem Ballack, trefil ruku protihráče, míč opět změnil směr, ale ani v tomto případě Nor nepískal a do finále tudíž postoupila Barcelona.

To, co se po závěrečném hvizdu na Stamford Bridge dělo, překročilo všechny meze. Drogba se na sudího sápal a vulgárně ho urážel slovy i gesty, za což si ex post vysloužil distanc na čtyři zápasy. Rozzuřený Ballack také nebyl k udržení. Övrebo musel v noci tajně změnit hotel, protože policie měla strach, že ho fanatičtí fanoušci Chelsea objeví a vyhrožování smrtí skutečně naplní.

Mohli si za to sami, tvrdil Alves

„Zavinili si všechno sami. My hráli jen v deseti a oni se přesto v početní převaze stáhli a bránili vedení. A to přesto, že byli doma. Měli strach, za který zaplatili, protože jsme je potrestali," nemínil Dani Alves přiznat, že norský rozhodčí jeho týmu pomohl.

Dnes večer se Brazilec ve službách Barcelony představí na Stamford Bridge zase. Opět proti Chelsea, zase v semifinále Ligy mistrů, v němž londýnský klub touží po pomstě za tři roky starou křivdu. A nic na tom nemění, že Didier Drogba před utkáním tvrdil: „Rok 2009 je minulostí, budeme myslet jen na zápas, který nás čeká."

Těžko totiž věřit, že by touha po odplatě v hráčích Chelsea nezůstala.

Reklama

Související témata: