Hlavní obsah

Mourinho hoří touhou po střetu s Chelsea, ale krotí euforii: Ještě jsme nic nevyhráli

Radek MalinaPrávo

Dvakrát Ligu mistrů vyhrál! Třikrát však skončil před branami finále. I přes mraky zkušeností cítí charismatický trenér Realu Madrid José Mourinho před odvetou semifinále Ligy mistrů s Bayernem Mnichov jisté chvění. „Dosud jsem neměl v této fázi soutěže mnoho štěstí,“ prohodil s vidinou večerní bitvy v hlavním španělském městě.

Foto: Reuters

José Mourinho takhle prožíval první utkání semifinále Ligy mistrů s Bayernem Mnichov.

Článek

Před osmi lety tehdy ještě jako zelenáč šokoval ve vyřazovací části postupem přes Manchester United, Lyon a La Coruňu do finále, kde s FC Porto pokořil Monako a slavil senzační triumf. Před dvěma lety pak nejslavnější klubovou soutěž Evropy ovládl s Interem Milán.

Ale pořád jej straší dvojí semifinálové vyřazení od Liverpoolu v dobách, kdy šéfoval lavičce Chelsea. Nejprve tým v brance s Petrem Čechem vyprovodil z osudí v součtu obou zápasů jediný gól. „Všichni viděli, že míč tehdy nepřekročil čáru,“ vzpomínal Mourinho na jarní semifinále roku 2005.

O dva roky později se pak musel znovu poklonit před klubem z města Beatles. „Prohráli jsme na penalty, při nichž nejde o umění fotbalu, ale o štěstí,“ komentoval další krach finálových nadějí a loňský nezdar před bránou zápasu o krále starého kontinentu s Barcelonou přešel s hodně ironickým úšklebkem. „Snad všichni si ještě pamatují, proč nám minulý rok nebylo umožněno bojovat o nejvýznamnější pohár. A i v prvním utkání nynější bitvy v Mnichově jsme dostali gól z ofsajdu,“ neodpustil si božský Mourinho rýpnutí do rozhodčích.

Bayern doma vyhrál před týdnem 2:1, a tak je blíž boji o „ušatý pohár“. „Máte plné právo snít o finále,“ culil se Mourinho tak, jakoby nedával klubu z Bavorska nejmenší šanci. Královská družina z Madridu přitom potřebuje k postupu vyhrát o dvě branky nebo 1:0. „Mají velmi dobré mužstvo, velmi dobrého trenéra. Ale nepochybuji o naší ofenzivní síle. Gól určitě dáme,“ vzkázal Mourinho fanouškům namlsaným sobotním vítězstvím nad Barcelonou v bitvě o vládce španělské ligy.

Trenér Realu přitom musel čelit i zvídavým dotazům, zda pro něj jde o poslední šanci vybojovat triumf v Lize mistrů pro nejúspěšnější klub její historie, který přitom naposledy ovládl soutěž před deseti lety.

Chelsea a Manchester City totiž údajně hodlají portugalského trenérského mága získat za každou cenu. „Nemyslím, že by moje budoucnost v tomto okamžiku byla nejdůležitějším tématem. Pořád mám smlouvu. Až na konci sezóny si promluvím s hráči, vedením a udělám krok nejlepší pro mě i mužstvo,“ prohlásil nejprve poněkud mnohoznačně devětačtyřicetiletý rodák ze Setúbalu, aby vzápětí všechny nažhavené uchazeče řádně zchladil. „Z hlediska vývoje je lepší zůstat v jednom klubu čtyři nebo pět let,“ naznačil Mourinho, že po dvou letech nehodlá madridský Real opouštět.

Tím spíše, že triumf s Bílým baletem ve finále Ligy mistrů je pro něj cosi jako muleta pro býka v aréně při zápasech koridy. „Finále Champions league je nejdůležitější věcí ve fotbale,“ naznačil, jak moc je pro něj úspěch s Bayernem Mnichov důležitý.

I proto krotí obecnou euforii panující kolem klubu v důsledku vítězství nad Barcelonou. „Ještě jsme nic nevyhráli,“ hřímal na tiskové konferenci před zápasem. „Nemám rád nedostatek emocí, ale ani jejich přebytek. Titul nemáme a Ligu mistrů jsme taky zatím nevyhráli, tudíž není co slavit,“ vysvětloval svůj zdrženlivý postoj, pro něhož představuje obrovskou motivaci i finálový sok.

V Chelsea, která v úterý v noci vyřadila po odvážném výkonu Barcelonu, tři roky působil. A klubu z Londýna před odvetou semifinále v Katalánsku radil, jak Guardiolův výběr pokořit. A evidentně jeho návod přinesl úspěch. „Kdyby soupeřem čekajícím na náš výběr byl kdokoliv jiný, neřešil bych to. Ale v případě Chelsea cítím vše jinak,“ netajil, že po vyřazení Bayernu by finálový střet s bývalými svěřenci považoval za věc víc než výjimečnou.

Reklama