Hlavní obsah

Boxer Ribéry burcuje: Slzy v Madridu ronit nebudeme

Praha

Vyděsili je, když skolili slavnou Barcelonu. Nejen výsledkem, ale hlavně suverénním výkonem, jímž Real Madrid pod taktovkou stratéga Mourinha katalánského giganta vymazal a stejně nyní hodlá v odvetě semifinále Ligy mistrů vygumovat Bayern Mnichov. Borci bavorského klubu však věří po domácím vítězství 2:1, že ve středeční večerní odvetě cestu do finále na vlastním stadiónu přeci jen prorazí.

Foto: ČTK/AP

Mario Gomez a Franck Ribery se radují z gólu v úvodním čtvrtfinále Ligy mistrů v Marseille

Článek

Bayernu dává naději i historická statistika. Už čtyřikrát v minulosti nejprestižnější klubové evropské soutěže narazili na Real Madrid, jen jednou přitom vypadli a pouze jedinkrát na slavném San Bernabeu prohráli.

Záložník německého velkoklubu Bastian Schweinsteiger pevně věří, že pokud se podaří bavorskému mužstvu udržet soka na uzdě a nedovolit mu rychle skórovat, bude finále hrané 19. května na domovském stadionu Bayernu na dosah.

Sedm hráčů Bayernu v ohrožení

„Fanoušci mají na hru Realu v jejich domácím prostředí obrovský vliv. Pokud přežijeme dvacet minut v úvodu, získáme klid a umlčíme bouřící stadión. Navíc madridští budou určitě netrpěliví,“ míní záložník mnichovské družiny, z níž sedm borců půjde do odvety s hrozbou, že žlutá karta je v případě postupu vyřadí z finálového duelu na vlastním stadionu.

„Samozřejmě nás trenéři nabádali, abychom se vyvarovali jakýchkoliv strkanic a zbytečných zákroků, ale na prvním místě je postup do finále,“ naznačuje Schweinsteiger, že kdokoliv ze sedmičky Alaba, Lahm, Müller, Kroos, Luiz Gustavo, Boateng a Badstuber si v bitvě s Realem nebude brát v žádném ze soubojů servítky, jen aby pomohl k postupu Bayernu.

„Zápas, který by nás za necelý měsíc čekal, je skutečným vrcholem sezóny. Kvůli takovému pracujete celou sezónu. Proto se pokusíme zarazit řádění domácích borců. I pro mě bylo během léčení zraněné nohy motivací právě mnichovské finále,“ netajil Schweinsteiger, že vidina finálového zápasu ve vlastní aréně je nepředstavitelným hnacím motorem.

Předčasné finále?

Podle všech indicií bude středeční bitva v Madridu možná předčasným finále. Všichni aktéři se totiž dušují, že nehodlají preferovat obranu. „Real vstřelil v sezóně téměř sto padesát gólů. Jejich potenciál je úžasný. Ale nebudeme znenadání kvůli jednomu zápasu měnit styl. Zůstaneme věrní ofenzivě, která je nám vlastní,“ ujišťuje Jupp Heynckes, trenér Bayernu, v narážce na skutečnost, že madridský gigant vstřelil ve španělské lize 109 gólů a v Lize mistrů do dnešního večera třiatřicet.

I proto Heynckes tuší, že pouhá destrukce by byla cestou do pekel. „Nepochybuji, že v Madridu jsme schopni skórovat, což naše naděje na postup výrazně posílí,“ naznačuje strategii pro večerní duel.

Domácí však srší optimismem ve stejné míře. „Bayern jistě dobře ví, že pokud dáme gól, je s nimi konec,“ culí se odhodlaně José Mourinho, trenér Bílého baletu. „Chceme získat pro Real desátý triumf v Lize mistrů. Jistě, přivezli jsme z Mnichova nepříznivý výsledek, ale gól jsme vstřelili, což je důležité a máme slušnou výchozí pozici,“ míní Cristiano Ronaldo a nechává nepatrně nahlédnout i do kuchyně, v níž se má uvařit plán pro vyřazení Bayernu.

„Gomez, Ribéry a Robben jsou ohromně nebezpeční. Jejich pokrytí je klíčem k úspěchu,“ hledá cestu do semifinále Cristiano Ronaldo, jenž v sobotu zařídil triumf Bílého baletu nad Barcelonou.

Právě triumf Realu nad již vyřazeným obhájcem vítězství v Lize mistrů nahnal borcům z Mnichova jisté obavy. „Přiznávám, že způsobem, jakým porazili Barcelonu, mě nadchli,“ skládá sokovi hold Franck Ribéry, který ujišťuje, že kontroverze z přestávky domácí bitvy s Realem, při níž natáhl pěstí Robbenovi, už je zapomenuta. „Musíme hrát jako tým. A nesmíme se bát. Jinak budeme zase ronit hořké slzy jako před dvěma lety,“ připomínal Ribéry, že před dvěma lety na stadiónu San Bernabeu Bayern ve finále podlehl Interu Milán. Italský velkoklub tehdy vedl José Mourinho, nynější boss Realu Madrid...

Zápas začne ve středu ve 20.45 hodin, hlavním rozhodčím je Maďar Viktor Kassai. Přímý přenos vysílá ČT4.

Předpokládané sestavy:
Real: Casillas - Arbeloa, Pepe, Ramos, Coentrao (Marcelo) - Khedira, Xabi Alonso - Di María, Özil, Ronaldo - Benzema.
Bayern: Neuer - Lahm, Boateng, Badstuber, Alaba - Schweinsteiger, Luiz Gustavo - Robben, Kroos, Ribéry - Gomez.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články