Hlavní obsah

Čech varuje Bayern: Do Mnichova nejedeme na výlet, ale pro pohár

Finále fotbalové Ligy mistrů si už jednou zachytal, „ušatý“ pohár ovšem nezískal. Před čtyřmi lety prožil brankář Petr Čech trpké zklamání, když se v Moskvě po penaltách radoval Manchester United. V sobotu má gólman české reprezentace s londýnskou Chelsea druhý pokus. Blues v Mnichově vyzvou domácí Bayern. „Pro klub to může být nejlepší sezóna v historii, i když v lize byla nejhorší za posledních osm let,“ usmívá se nedávný vítěz FA Cupu.

Foto: Dylan Martinez, Reuters

Petr Čech ždímá brankářské rukavice, Chelsea trénuje v Cobhamu na Bayern i v dešti.

Článek

Máte druhou šanci získat nejcennější klubovou trofej. Jenže Bayern bude hrát doma, ve finále je favoritem on.

Je to finále Ligy mistrů, člověk by tedy řekl, že šance jsou 50 na 50. Ale vzhledem k tomu, že Bayern nastoupí doma, pochopitelně favoritem je. Mít vlastní šatnu a prostředí je velká výhoda. My se budeme snažit favorita přelstít. Chceme vyhrát, nejedeme do Mnichova na výlet!

Role favorita bývá v takových zápasech ošidná. Je pro vás výhoda, že očekávání tíží hlavně soupeře?

Ve finále jde vždycky o to, jak zvládnout tlak – na ně může být větší, ale taky nemusí. To se ukáže až v samotném zápase. Takhle dopředu výhodu mají, favority jsou. Ale jak říkám, chceme vyhrát.

Češi s pohárem
Zatím jen tři čeští fotbalisté dokázali vyhrát Ligu mistrů:
2005Milan Baroš a Vladimír Šmicer (Liverpool)
2007Marek Jankulovski (AC Milán)

Hrát nebude potrestaný Terry. Nenavléknete si místo něj kapitánskou pásku?

Zatím nevím, kdo bude kapitán. Jsme tři zástupci a podle týmové hierarchie by měl s páskou vyběhnout asi Lampard.

Terry byl v semifinále vyloučen, po třech hráčích na každé straně však přijde o finále kvůli žlutým kartám. Myslíte, že UEFA měla tuto šestici omilostnit?

O finále bojujete celý rok a všichni by chtěli vidět finalisty v co nejlepším složení. Je určitě škoda, že bude chybět po třech hráčích na každé straně. Pravidla jsou na druhé straně takhle nastavena už dlouhou dobu. Všichni pamatujeme příběh Pavla Nedvěda, který v semifinále velkou měrou vyřadil Real Madrid, ale finále hrát nesměl. To je pak malá sportovní tragédie. Zrovna tak jako náš Meireles, který dostal osudovou kartu minutu před koncem. Liga mistrů je dlouhá, takže bych žluté karty před finále mazal. Červené ne, vyloučení je jiný přestupek.

Po finále vás ještě čeká evropský šampionát. Máte na těžký závěr sezóny dost sil?

Cítím se dobře. Dva poslední ligové zápasy mě trenér nezapojil. Potrénoval jsem, měl jsem možnost připravit se, což se mi bude i pro EURO hodit. Odchytal jsem přes šedesát soutěžních zápasů v sezóně, přesto bych měl být na šampionátu ve formě.

Den po finále máte 30. narozeniny. Jaká bude oslava?

Ani jsem o nich nepřemýšlel. Věřím, že si dárek udělím den dopředu. Slavil bych vítězství s pohárem, to bych chtěl. Když prohrajeme, žádná velká oslava narozenin asi nebude.

Reklama

Související témata: