Hlavní obsah

Podobné zklamání jako v Moskvě si podruhé prožít nechci, vzývá před finále Petr Čech štěstí i osud

Mnichov

Čeká ho druhý pokus. Doufá, že tentokrát úspěšný... Před čtyřmi lety jeho Chelsea v Moskvě po penaltovém rozstřelu v Moskvě padla, takže gólman Blues Petr Čech se jen závistivě díval, jak ušatý pohár zvedají nad hlavu fotbalisté Manchesteru United. V sobotní noci si chce v mnichovské Allianz Areně ve finále letošního ročníku Champions League proti domácímu Bayernu zklamání vynahradit. „Druhou šanci už nesmíme pustit, podobné zklamání jako v Moskvě nechci prožít,“ přiznával český legionář před sobotní partií.

Foto: Sport.cz

Petr Čech sní o tom, že na druhý pokus už pozvedne slavný pohár za triumf v Lize mistrů nad hlavu

Článek

Říkáte, že podobné zklamání zažít nechcete, ale do duelu s Bayernem půjdete oslabeni. A citelně, protože vám budou scházet distancovaní Terry, Ivanovič, Ramires, Meireles. Bude to pro vás větší handicap, než absence tria hráčů v barvách Bayernu?

Ztráta to pochopitelně je, ale jde o realitu, s níž nic nenaděláme a se kterou se prostě musíme vypořádat.

Není to ale až příliš kruté přijít kvůli žlutým kartám o finále Ligy mistrů?

Pro všechny distancované je to po dlouhém tažení za účastí ve finále hodně hořká sága. Však třeba Pavel Nedvěd by o ní mohl moc a moc vyprávět, neboť o vysněné finále Champions League kvůli kartám také přišel. Musíme se proto vydat ze všeho a trofej vybojovat, aby ji Terry, Ivanovič, Ramires a Meireles mohli zvednout po finále nad hlavu spolu s námi.

Myslíte, že by bylo spravedlivější, kdyby pro finále dostávali distancovaní hráči milost?

Určitě, protože finále by mělo být soubojem dvou nejlepších celků Evropy, které k němu vyrukují v plné síle. Právě podobné konfrontace jsou lační diváci po celém starém kontinentu...  Proto bych pro finále tresty pro žluté karty promíjel, neboť jde přece o vyvrcholení dlouhé cesty, kterou museli oba finalisté urazit.

A co třeba distanc za předchozí vyloučení? Také byste se přemlouval za milost?

To jsou tresty jiné sorty, které bych v platnosti ponechal.

Handicapem je pro vás nejen absence zmiňovaných opor, ale do jisté míry i skutečnost, že se finále hraje v Allianz Areně, kde je doma váš soupeř...

Pochopitelně že to pro domácí Bayern představuje výhodu. Asi stejnou, jako kdyby se o trofej bojovalo u nás na Stamford Bridge. Bayern je v tom však nevinně, protože dějiště finále bylo určeno dávno dopředu a on musel urazit stejně dlouhou a těžkou cestu jako my, aby se do něho probojoval.

Takže i ve vašich očích je Bayern favoritem?

Mírným určitě. Hraje doma, předpokládám, že vsadí na ofenzívu, která je jeho silnou zbraní, že bude chtít těžit z formy Robbena s Ribérym a střeleckých dispozic Gomeze, jenž operuje před nimi. Bude na nás, abychom si s nimi poradili. Vypořádali jsme se v letošní sezóně se spoustou překážek, teď nás čeká poslední. Samo sebou že i trochu štěstí k tomu budeme potřebovat.

Mluvíte o ofenzivní síle Bayernu. Znamená to, že čekáte divoký zápas se spoustou gólů?

To se uvidí až na hřišti. Může jít o taktickou partii, v níž ani jedno mužstvo nebude chtít udělat chybu, ale je také dost dobře možné, že padne rychlý gól a k přestřelce dojde.

Připouštíte si, že vzhledem k tomu, co všechno nahrává domácímu Bayernu, by ani druhý finálový pokus nemusel vyjít?

Tuhle šanci už nesmíme pustit, protože obrovské zklamání, jako před čtyřmi lety v Moskvě, už nechci zažít. Do každé sezóny jsem vstupoval s tím, že si chci finále Ligy mistrů ještě jednou zopakovat. Teď se má touha naplnila a my všichni chceme nabízející se příležitost využít.

Budete mít v hledišti i své blízké, kteří budou držet palce, aby se vaše touha naplnila?

Přijede manželka, rodiče, sestry, rodina od Martiny. Sehnal jsem lístek i tenistovi Radkovi Štěpánkovi, který mi taky přijede fandit. Jen děti na tribuně nebudou, protože jsou ještě malé a takhle pozdě by na fotbale nevydržely.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články