Hlavní obsah

Rozhodnou finále výkony gólmanů? Čech je světovou třídou, míní trenéři. Neuer ale také, dodávají

Mnichov

Komplimenty se na něho snášely za všech stran. Vychvaloval ho trenér Chelsea Roberto Di Matteo, pro kterého je český legionář v bráně Blues Petr Čech jedním z trumfů pro sobotní finále, superlativy ho zahrnoval i kouč domácího Bayernu Juup Heynckes, podle něhož největší síla londýnského protivníka spočívá v triu nejzkušenějších playerů - Čechovi, Lampardovi a Drogbovi. „Čech je gólmanem světové třídy,“ pravil uznale ještě předtím, než v pátečním odpoledni sebral svůj tým a odjel s ním do tréninkového centra na Säbener Strasse.

Foto: Wolfgang Rattay, Reuters

Gólman Chelsea Petr Čech při přípravě na finále Ligy mistrů.

Článek
Fotogalerie

Jasně, nejsledovanější a nejprestižnější klubovou partii mohou rozhodnout výkony gólmanů. Šestadvacetiletého brankáře německé reprezentace a pochopitelně mnichovského Bayernu Manuela Neuera a o čtyři roky staršího českého legionáře ve službách londýnské Chelsea Petra Čecha.

I těm dvěma půjde o trůn

Bude to i jich osobní souboj. Duel o to, komu patří pomyslný brankářský trůn. Kdo si stojí v brankářské hierarchii výš.

„Čech je světovou třídou," uznale tvrdil před sobotním finále Champions League kouč Bayernu Juup Heynckes. Nemystifikoval, Čecha si skutečně cení hodně vysoko, což ostatně neopomněl zdůraznit snad ani v jediném rozhovoru od chvíle, kdy bylo jasné, že se v zápase o ušatou trofej střetne jeho tým právě s Chelsea.

Jenže stejně vysoko si cení i Neuera. Vždyť ne nadarmo je odchovanec Schalke, který přišel do Allianz Areny za 22 miliónů eur před rokem, německou reprezentační jedničkou. Byl jí na světovém šampionátu v Jižní Africe, kde Němcům dopomohl k bronzu, bude jí i na nadcházejícím mistrovství Evropy v Polsku a na Ukrajině.

V čem je tedy rozdíl mezi těmi dvěma?

Pochopitelně ve věku, samozřejmě ve zkušenostech. „Čech toho má za sebou o poznání víc. Víc zápasů v Lize mistrů, řadu sezón a náročných utkání v Premier League," mínil někdejší německý reprezentační gólman Jens Lehmann, když ho vyzvali ke srovnání. Už nedodával, že Čech má odchytáno i daleko víc zápasů v reprezentačních barvách a i těmito zkušenostmi Neuera trumfuje.

Věk, zkušenosti a co dál?

Zatímco Čechovi chybí v národním mužstvu k devadesátce jediné utkání, Neuer jich v bráně Německa odchytal pouze pětadvacet. „Zkušenosti jsou pro brankáře strašně důležité, ale nejsou také všechno," korigoval svůj soud Lehmann, jenž býval pro Neuera velkým vzorem. „O Neuerových kvalitách svědčí, že v letošních třinácti zápasech Ligy mistrů inkasoval jen osm branek."

Prozatímní kouč Chelsea Roberto Di Matteo si však myslí něco jiného. Není divu, protože sázka na zkušenost se mu vyplatila, když mužstvo po odvolaném Villas Boasovi převzal.

Hlavně přičiněním rutinérů Čecha, Terryho, Lamparda, Drogby a spol. získal tolik ceněný FA Cup, jejich zásluhou se probojoval až do finále Ligy mistrů.

Teď mu zbývá poslední krok a je přesvědčen, že sázka na zkušené borce mu úspěch zase přinese. Proto  také patří Petr Čech mezi trojici, na níž v mnichovském duelu nejvíc spoléhá. Proto se na něho snáší tolik chvály a superlativů.

Reklama

Související témata: