Hlavní obsah

Bayern trénoval v přímém přenosu. S Drogbou si poradíme, ujišťoval Lahm

Mnichov

Fotbalisté Bayernu do Allianz Areny v pátek vůbec nedorazili. Zůstali ve svém tréninkovém centru na Säbener Strasse a do dějiště sobotního finále Ligy mistrů vyslali hodinu po poledni jen trenéra Juppa Heynckese, kapitána týmu, obránce Philippa Lahma a záložníka Bastiana Schweinsteigera na oficiální tiskovou konferenci.

Foto: ČTK/AP

Trénink Bayernu v předvečer ginále Ligy mistrů, zleva Philipp Lahm, Thomas Müller a Daniel Pranjić.

Článek

Narvaný sál pro tiskové konference je zpovídal více než hodinu. „Bude to veliký zápas. My máme velikou výhodu, že hrajeme na svém stadiónu, budeme ve své šatně a před svými fanoušky, tedy v prostředí, které dobře známe, a kde jsme doma. Nic lepšího nás nemohlo potkat. To se poštěstí jednou za život, i když každý start ve finále Ligy mistrů je pro hráče výjimečnou událostí,“ liboval si kapitán Bayernu a německé reprezentace Philipp Lahm.

S Drogbou si poradímeBayernu budou kvůli žlutým kartám chybět obránci Holger Badstuber a David Aalaba i záložník Luiz Gustavo. Prvně jmenovaný se měl věnovat jako hlídací pes nejnebezpečnějšímu hráči soupeře Drogbovi. „Samozřejmě nám ti tři budou chybět, ale Chelsea je na tom podobně, také má vykartované hráče. My si ale s Drogbou poradíme. Musíme si však uvědomit, že Chelsea není jen o Drogbovi, má v mužstvu spoustu výborných fotbalistů, hraje týmově. Musíme eliminovat její sílu jako takovou,“ dodal Lahm.

Bastian Schweinsteiger se na tiskové konferenci bavil, zejména když si nechal překládat otázky některých mimoevropských novinářů, hovořících angličtinou se španělským přízvukem. „Těšíme se na zápas, ale jak bude vypadat, to se dá těžko předpovědět. Může mít opatrný začátek a postupně se rozjede. Podle mne bude hodně o prvním gólu. Bylo by proto ideální, abychom ho dali my a Chelsea musela hru otevřít,“ naznačil svoji představu.

„My jsme nevyhráli bundesligu ani Německý pohár, v obou soutěžích nás předčil Dortmund. Ale máme šanci sezónu zakončit vítězstvím v nejvýznamnější klubové soutěži. Tu šanci musíme využít. Máme hodně silný tým, který to dokáže. Chelsea je na tom v letošní sezóně možná ještě hůř, i když vyhrála FA Cup,“ dodal Schweinsteiger.

Čech je supergólman, řekl HenyckesKouč Bayernu Jupp Heynckes hovořil velmi diplomaticky. Nechtěl se ani pouštět do srovnání s rokem 1998, kdy vyhrál Ligu mistrů s Realem Madrid. „To budou dva zcela rozdílné zápasy, ale cíl a odpovědnost jsou samozřejmě stejné,“ odpověděl rozvážně.

Když mu položil ukrajinský novinář otázku, zda vzhledem k situaci nastoupí Anatolij Tymoščuk, jen se pousmál... „Má stejnou šanci nastoupit jako ostatní hráči. Náš kádr je velmi silný a kvalitní. Vždyť v něm je osm německých reprezentantů a hráči národních týmů dalších zemí, Francie, Nizozemska, Ukrajiny...“ O sestavě však dál hovořit nechtěl.

Také on vidí domácí prostředí jako výhodu, ale varoval: „Hráči jsou na tlak zvyklí, nesmějí mu však podlehnout, jako se to stalo Realu doma v odvetě s námi. Jsem přesvědčený, že to zvládnou. V mužstvu vládne velmi dobrá atmosféra. A co budeme hrát? Svůj fotbal, jaký umíme. Využijeme maximálně svoji ofenzivní sílu.“

Pro soupeře měl jen slova chvály. „Chelsea je velmi silný tým. Svoji kvalitu dokázala mnohokrát. Neočekávám, že bude hrát tak defenzivně, jako proti Barceloně, ale tam jí to přineslo úspěch a postup. Má velmi dobře propracovaný herní systém s perfektní obranou a rychlými brejky. To si musíme umět pohlídat. Její hra je založená na týmovém pojetí, ale disponuje skvělými fotbalisty. Petr Čech je supergólman světových kvalit, Lampard excelentní záložník a Drogba vynikající útočník s vynikajícím zakončením. Vysokou kvalitu mají i další hráči,“ zdůraznil Heynckes.

Místo ticha řvoucí fanoušciPo tiskové konferenci ihned trio Bayernu odjelo do klubového centra, kde po třetí hodině odpoledne začal poslední předzápasový trénink. Na hřiště vyběhl kompletní kádr a v ten okamžik se strhlo peklo. „Bayern je vítěz! Bayern je nejlepší! Bayern to dokáže!“ skandovaná hesla burácela z hrdel dobré tisícovky fanoušků, kteří se shromáždili kolem hřiště. Hráči se jen usmívali, občas některý zamával směrem k nim, když zrovna vyvolávali jeho jméno.

Nikde žádné kordóny pořadatelů. Trénink dokonce přenášela přímo televize a zůstala na místě, i když kouč Heynckes začal zkoušet standardní situace. Inu, v Německu je fotbal opravdu pro lidi. Možná ho v Praze sledoval i trenér české reprezentace Michal Bílek, když se rozhodl první, tedy vyklusávací trénink na soustředění v Rakousku, také otevřít a možná fanoušci uvidí i ten poslední před přípravným zápasem s Maďarskem...

Reklama