Hlavní obsah

Tu šanci si nenecháme vzít, přísahá před finále LM Čech a jeho spoluhráči z Chelsea

Zdeněk Pavlis, MnichovSport.cz

Už čtyři roky spřádají veteráni Chelsea, a celé mužstvo samozřejmě s nimi, plány, jak druhý pokus využijí a Ligu mistrů vyhrají. S Manchesterem United padli v roce 2008 v Moskvě po penaltovém rozstřelu, dnes večer se jim v mnichovské Allianz Areně v konfrontaci s domácím Bayernem nabízí druhá možnost, aby vysněnou trofej získali. „Nechci podobné zklamání, jako před čtyřmi lety, zažít podruhé,“ prohlašoval před finálovou partií český gólman ve službách Blues Petr Čech a spoluhráči ho uklidňovali, že tuto šanci už nepustí.

Foto: ČTK/AP

Zadumaní Frank Lampard a kouč Chelsea Roberto Di Matteo vpředvečer finále Ligy mistrů.

Článek

Kádry obou finalistů jsou před finálovým duelem notně zdevastované. Domácí Bayern se musí obejít bez distancovaných obránců Badstubera, Alabu a záložníka Luize Gustava, Chelsea o Chelsea o kapitána Terryho, dalšího beka Ivanoviče a záložníky Meirelese a Ramirese.

Opravdu poslední zápas Di Mattea?

„Je to pro ně hořká sága. O to víc se budeme snažit, aby po finále mohli spolu s námi zvednout trofej nad hlavu," litoval absence klíčových postav Chelsea Petr Čech. „Naštěstí se uzdravili stopeři Cahill a Luiz, takže ztráty zacelíme," věří v sílu svého mužstva Frank Lampard, který povede mužstvo s kapitánskou páskou.

Čeští vítězové Ligy mistrů
2005Vladimír Šmicer, Milan BarošLiverpool
2007Marek JankulovskiAC Milán

„Bude to dobrý kapitán, který udělá pro vítězství všechno," ujišťuje sebe, hráče i všechny fanoušky provizorní trenér anglického celku Roberto Di Matteo, pro něhož může být finále s Bayernem posledním zápasem na lavičce Chelsea. Mnichov se totiž šíří zaručené informace, že ruský majitel klubu Roman Abramovič už je domluvený s extrenérem reprezentace Albionu Fabiem Capellem, jenž jeho mužstvo hned po finále převezme. Di Matteovi tak k angažmá zřejmě nepomůže ani vítězství v FA Cupu, ba ani případný triumf v Lize mistrů, na který Abramovič už léta toužebně čeká.

Spekulace kolem angažování Capella pochopitelně Di Mattea zasáhly, ale na jeho odhodlání vyhrát s Chelsea vůbec poprvé v historii Champions League nic nezměnily. „Od osmifinálové odvety s Neapolí jsme ušli dlouhou a náročnou cestu, kterou teď musíme v těžkém finále s Bayernem završit," připomněl obrat, jenž se už pod jeho vedením podařil v duelu na Stamford Bridge s Hamšíkovou Neapolí a který vlastně zachránil zpackanou sezónu. Triumfem v FA Cupu, postupem do finále Ligy mistrů.

I Bayern má co napravovat

Ani Bayernu se ovšem sezóna nepovedla, neboť v bundeslize skončil druhý a Německý pohár také nevyhrál, neboť ve finále podlehl 2:5 Dortmundu. „Z jednoho zápasu nelze vyvozovat závěry. Němci mají fantastický tým s vynikajícími hráči," krotí optimismus v anglických řadách kouč Chelsea Di Matteo.

„Chelsea je skvělá, což dokázala už tím, že vyřadila Barcelonu. Navíc má obrovskou motivaci, protože hned několik starších hráčů si uvědomuje, že mají možná poslední šanci, jak Ligu mistrů vyhrát," vrací kompliment trenér Bayernu Juup Heynckes, jenž spoléhá i na výhodu domácího prostředí. Vždyť jeho Bayern je prvním celkem historie, který si finále zahraje na svém stadionu, na němž vyhrál v Lize mistrů 14 z posledních 15 zápasů.

Doma jsou Němci k neporažení

„Pochopitelně že to pro Bayern výhoda je," přiznává Čech. „Ale relativní, která se navíc může obrátit proti němu, neboť je pod velkým tlakem. Ostatně, hráči Barcelony nebo třeba Realu Madrid to v semifinálových odvetách poznali," připomíná Di Matteo selhání španělských velkoklubů.

Mírným favoritem je ale přesto Bayern, který si zahraje finále Ligy mistrů, resp. někdejšího Poháru mistrů evropských zemí již podeváté, přičemž čtyřikrát nejcennější evropskou klubovou trofej získal.

„Bayern hraje pořád stejně. Má dobrou ofenzívu, kde na krajích vyčnívají Robben s Ribérym vpředu Gomez. Právě sázkou na útok bude chtít finále rozhodnout," myslí si Petr Čech, ale hned dodává:  „ My ale fungujeme jako tým, máme velké zkušenosti a výborné hráče. Když to sečteme všechno dohromady, můžeme jít do finále pozitivně naladěni."

Bayern Mnichov - Chelsea
finále Ligy mistrů - dnes 20.45, Allianz Arena Mnichov
Předpokládané sestavy:
Bayern: Neuer - Rafinha, Boateng, Van Buyten, Lahm - Robben, Schweinsteiger, Timoščuk, Kroos, Ribéry - Gómez. Trenér Juup Heynckes.
Chelsea: Čech - Bosingwa, Cahill, Luiz, Cole - Lampard, Essien, Mikel - Kalou, Drogba, Mata. Trenér Roberto Di Matteo.
Rozhodčí: Proenca - Miranda, Santos (všichni Portug.).
Přímý přenos vysílá ČT4, on-line reportáž můžete sledovat na www. sport.cz.

Reklama

Související témata: