Hlavní obsah

Bayern - Chelsea 1:2 po pen.VIDEO: Po penaltovém rozstřelu se tentokrát Čech se svou Chelsea triumfu v Lize mistrů dočkal

MinutaMin. Tým Hráč Akce
83. Müller 1 : 0
88. Drogba 1 : 1
- Drogba 1 : 2
Záznam online reportáže

Mnichov
Aktualizováno

Velký sen se českému gólmanovi Petru Čechovi a spolu s ním samozřejmě i všem hráčům Chelsea přece jen splnil. Čtyři roky po prvním finálovém pokusu totiž v mnichovské Allianz Areně v sobotní noci i bez čtyř hráčů základní sestavy finále Champions League vyhráli a na vysněný pohár dosáhli. V Moskvě po penaltovém rozstřelu prohráli, tentokrát v něm ale nad domácím Bayernem zvítězili a poslední velkou trofej, která v jejich síni slávy chyběla, tak získali. Však také euforie, kterou ostrované zažívali poté, co provizorní kapitán Lampard zvedl pohár nad hlavu, neměla hranic. Čech na ni měl obrovskou zásluhu, neboť v nastavení zlikvidoval Robbenovi penaltu a při penaltovém rozstřelu zlikvidoval pokus Oliče, aby mu poté ještě pomohla při střele Schweinsteigera tyč.

Penaltový rozstřel Bayernu s Chelsea

 
Článek
Fotogalerie

Dvacet minut dobře organizovaná obrana Chelsea i bez kapitána Terryho a tří dalších distancovaných hráčů Ramires, Ivanovič aMeirelese veškeré útočné choutky Bayernu s klidem a přehledem eliminovala, takže na Čechovu bránu mířily jen projektily zpoza šestnáctky. Sice od Schweinsteigera a hlavně Kroose tvrdé, ale buď zblokované, nebo nepřesné. Pak ovšem v rozpětí dvou minut stopeři Blues zazmatkovali, takže v partii vedené v úvodu hodně opatrně a poznamenané oboustrannou snahou nevyrobit chybu, málem udeřilo.

Čechův spásný rozštěp

Gomez byl ovšem míčem, který se k němu v přehuštěné šestnáctce dostal, tak překvapený, že mu utekl, Robbenovu ránu dvě minuty poté vykopával český gólman doslova hokejovým rozštěpem.

Tlak domácích narůstal, takže Chelsea se dlouhé minuty jen bránila a do útočení se pouštěla zcela výjimečně. Sílícímu tlaku Bayernu, jemuž scházeli Alaba, Luiz Gustavo a Badstuber, však odolala, neboť ani Ribéry, ba ani Müller ve víc než slibné šanci bránu netrefili. Goméz pak v 39. min. v další ze seriálů slibných příležitostí přihrávkou opětovně zaskočen, takže ji nezpracoval, a když se mu to pár minut přece jen povedlo, mířil vysoko nad břevno.

Ribéry se trefil, ale z ofsajdu

Devět minut po přestávce Allianz Arena přece jen explodovala, neboť tečovanou střelu Robena doklepl Ribéry do prázdné brány, jenže praporek pomezního letící vzhůru domácí radost uťal. Francouzský legionář procpal míč za Čechova záda z metrového ofsajdu, takže gól neplatil.

Bayern se však zbrzdit nenechal... Snažil se roztahovat hru k postranním čarám, odlákávat soupeřovy obránce a tím si v přehuštěné šestnáctce mezi šesti, ba mnohdy dokonce osmi bránícími hráči Chelsea přece jen vytvářet alespoň jakýsi prostor k finální přihrávce a střelbě.

Drogba spasitelem a málem i hrobařem

Celé dlouhé minuty se hrálo prakticky jen před pokutovým územím ostrovanů, ale jejich val byl neprostupný a prakticky každý střelecký pokus zblokoval. A když už se Müllerovi alespoň chvilkové volnosti a prostoru dostalo, bránu vytrvale míjel. Sedm minut před koncem však všechno napravil... Obránci Chelsea na něho u tyče zapomněli a on po centru Kroose hlavičkou mířící od země pod břevno Čecha překonal.

Radost Bayernu však trvala jen pět minut, neboť Drogba se stal pro Chelsea zase spasitelem. V 88. min. totiž po rohovém kopu skóre srovnal, čímž svůj vyburcoval k závěrečné ofenzívě, při níž bylo domácím moc a moc horko. Nakonec ji ale přestáli, takže finálová partie se prodlužovala.

V nastaveném čase ovšem Drogba svůj tým málem potopil. V šestnáctce nesmyslně zfauloval Ribéryho, jenž musel odstoupit, takže sudí nařídil penaltu. Čech však Robbenův úmysl vystihl a  ránu k levé tyči bravurně zlikvidoval.

Svou bránu pak za pomoci obránců a mnohdy i štěstí neprodyšně uzamkl po celé prodloužení, takže stejně jako před čtyřmi lety při moskevském finále mezi Chelsea a Manchesterem United musel rozhodnout penaltový rozstřel.

Po rozstřelu jásala Chelsea

V první sérii Lahm proměnil, i když Čech si na míč sáhl, Mata však proti Neuerovi selhal. Goméz svou penaltu zužitkoval,  stejně jako David Luiz. V souboji brankářů měl navrch Neuer, jež Čecha prostřelil, což mu Lampard oplatil. Ve čtvrté sérii vystihl Čech Oličův úmysl a jeho střelu vyrazil, takže Cole stav znovu srovnal. Schweinsteiger trefil poté jen tyč, takže když Drogba penaltu proměnil, explodovala radost Chelsea naplno.

Vysněné trofeje se po čtyřech letech po penaltovém rozstřelu dočkala.

Bayern Mnichov - Chelsea 1:1, na penalty 3:4
Branku: 83. Müller - 88. Drogba. Penaltu proměnili: Lahm, Gómez, Neuer - Luiz, Lampard, Cole, Drogba. Penaltu nedali: Olič, Schweinsteiger - Mata. Rozhodčí: Proenca - Miranda, Santos (všichni Portugalsko). ŽK: Schweinsteiger - Cole, David Luiz, Drogba. Poločas 0:0. V normální hrací době i po prodloužení 1:1. Diváci: 65 000.
Bayern: Neuer - Lahm, Boateng, Timoščuk, Contento - Robben, Schweinsteiger, Müller (86. Van Buyten), Kroos, Ribéry (97. Olič) - Gómez. Trenér Juup Heynckes.
Chelsea: Čech - Bosingwa, Cahill, Luiz, Cole - Lampard, Mikel - Kalou (85. Torres), Mata, Bertrand (73. Malouda) - Drogba. Trenér Roberto Di Matteo.

Reklama

Související témata: