Hlavní obsah

Liberec si v předkole Ligy mistrů zahraje s šampiónem Kazachstánu

Aktualizováno

Fotbalisté Liberce se ve 2. předkole Ligy mistrů utkají s exotickým a hlavně hodně vzdáleným protivníkem. Narazí totiž na kazašského šampióna Šachťor Karaganda. Rozhodl o tom pondělní los v Nyonu. Úvodní zápasy jsou na programu 17. a 18. července, odvety o týden později.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Fotbalisté Liberce už znají soupeře pro předkolo Ligy mistrů

Článek
Fotogalerie

Nepříjemné a dlouhé cestování, velké vedro a nevyzpytatelný soupeř. Tak hodnotí liberečtí fotbalisté los druhého předkola Ligy mistrů (k postupu do prestižní soutěže je nutné probít se následně ještě přes třetí a čtvrté předkolo), který jim přisoudil kazašského šampiona Šachťor Karaganda. Soupeře v žádném případě nepodceňují, na jejich cílech postoupit dál se ale nic nemění.

Velká dálka, vedro a málo informací

"Je to daleko, čeká nás tam velké vedro. Tyhle země dovedou překvapit, mají v kádru nejen Kazachy, ale i cizince, kteří tam přinesou kvalitu. V tuhle chvíli ale ještě nemáme moc informací," řekl liberecký kouč Jaroslav Šilhavý.

Nepříjemná podle něj bude hlavně dlouhá cesta. "Je to docela daleko a teď přesně nevím, jestli je tam vůbec letiště. Možná budeme muset jet autobusem," uvedl. "Ale nemůžeme si vybírat, bereme to tak, jak to přišlo. Samozřejmě nechceme skončit v druhém předkole, ale máme k soupeři pokoru a respekt, nota bene teď, když nemáme ty informace ucelené," řekl Šilhavý.

Nezmar by raději na Island

Zkušený Jan Nezmar soupeře rozhodně nepodceňuje, má ještě v živé paměti, jak Slovan před pěti lety nečekaně vypadl v Poháru Intertoto s kazašským Tobolem Kostanaj. "Myslím, že je to kvalitní soupeř v zemi, která je strašně daleko. Celkově jsem z losu naštvaný, nejvíc mi vadí to cestování a horko, co nás tam čeká. Radši bych jel někam na Island," podotkl s úsměvem.

"Osahali jsme si to s Kostanajem, jednoduché to nebude. Když jsme hráli s Kostanajem, tak nám jejich manažer říkal, že hráči berou deset patnáct tisíc dolarů za měsíc. Takže určitě jsou schopni sehnat dobré fotbalisty," prohlásil Nezmar.

Liberecký trenérský štáb plánuje v dalších dnech inspekční cestu za soupeřem. "Vím, že kazašská liga se momentálně hraje. Takže si hned seženeme informace, kdy hrajou utkání, a rozjedeme se na ně podívat," dodal liberecký kouč.

Brankář David Bičík věří, že Liberec postoupí. "Je to klasická ruská škola, nevyzpytatelný soupeř. Je to nejdál, kam jsme mohli jet, čeká nás tam veliké vedro. Ale asi tam mohli být i silnější soupeři, je v našich silách, abychom přes ně přešli," uvedl Bičík. Prý možná bude kontaktovat své bývalé spoluhráče z Kladna Karla Kratochvíla a Pavla Velebu, kteří v minulosti za Karagandu hráli.

Loni první titul v  historii

Mistrovský titul, který Šachťor Karaganda získal v  loňské sezóně, byl největším úspěchem v dosavadní historii klubu. V probíhajícím ročníku kazažské ligy figuruje mužstvo po čtrnácti odehraných kolech na druhé příčce, přičemž na vedoucí Tobol má dvoubodové manko. V posledním ligovém zápase, jenž se hrál v neděli, prohrál Šachťor 0:1 v Aktobe.

Trenérem mužstva je Viktor Kumykov, v kádru je hned několik zahraničních fotbalistů - kupř. Vasilevič, Dřžidič a Majkič z Bosny, Vičjus z Litvy, Dževič ze Srbska, ale také Kolumbijec Roger Kanjas.

Své zápasy hraje Šachťor na stejnojmenném stadiónu, který má kapacitu 19 tisíc diváků. Byl postaven už v roce 1958, poslední modernizace proběhla před šesti lety.

Los předkol fotbalové Ligy mistrů:
1. předkolo (3. a 4. července - odvety 10. a 11. července):
Linfield (Sev. Ir.) - B36 Tórshavn (Faer. ostr.), F91 Dudelange (Luc.) - Tre Penne (San Marino), Valletta (Malta) - FC Lusitans (And.).
2. předkolo (17. a 18. července - odvety 24. a 25. července):
Slovan Liberec (ČR) - Šachťor Karaganda (Kaz.), Flora Tallinn (Est.) - FC Basilej (Švýc.), BATE Borisov (Běl.) - Vardar Skopje (Mak.), F91 Dudelange/Tre Penne - Salcburk (Rak.), Ludogorec Razgrad (Bulh.) - Dinamo Záhřeb (Chorv.), MŠK Žilina (SR) - Hapoel Kirjat Šmona (Izr.), Valletta/FC Lusitans - Partizan Bělehrad (Srb.), The New Saints (Wales) - Helsingborg (Švéd.), Ulisses (Arm.) - Šeriff Tiraspol (Mold.), Maribor (Slovin.) - Željezničar Sarajevo (Bosna), Molde (Nor.) - Ventspils (Lot.), Budučnost Podgorica (Černá Hora) - Slask Vratislav (Pol.), AEL Limassol (Kypr) - Linfield/B36 Tórshavn, Neftči Baku (Ázer.) - Zestafoni (Gruz.), Shamrock Rovers (Ir.) - Ekranas (Lit.), HJK Helsinky (Fin.) - KR Reykjavík (Isl.), Skënderbeu (Alb.) - Debrecín (Maď.).
Vizitka kazašského klubu Šachťor Karaganda
Rok založení: 1958
Klubové barvy: oranžová, černá a bílá
Web: www.shahter.kz
Největší úspěchy: mistr ligy 2011
Stadión: Šachťor v Karagandě (kapacita 19.000 diváků)
Trenér: Viktor Kumykov (Rusko)
Zápasy proti českým (čs.) týmům v evropských pohárech: dosud nehrály
Ostatní: tradiční kazašský klub, v éře sovětského impéria hrál nejvýš druhou nejvyšší soutěž; největším úspěchem Šachťoru v samostatné lize byla až do loňského premiérového titulu tři třetí místa; loni na třetí pokus poprvé postoupil z prvního předkola Evropské ligy, ve druhém ho po výsledcích 1:2 a 2:0 vyřadil irský St Patrick's; v průběžné tabulce letošního ročníku (hraje se systémem jaro - podzim) je na druhém místě; klubu se přezdívá Horníci, v minulosti v něm působili i Češi Daniel Břežný, Karel Kratochvíl, Pavel Veleba či Milan Pacanda.
Optimální sestava: Mokin - Paryvajev, Tarasov, Vasiljevič, Kirov - Lunin, Bajžanov, Caňas, Vičius, Kukejev - Finončenko (Chižničenko).

Plzeň čeká soupeř z Albánie, nebo Gruzie

Soupeře pro 2. předkolo Evropské ligy se dozvěděla i Plzeň. Svěřenci kouče Vrby se utkají s vítězem utkání 1. předkola mezi albánským celkem Teuta a gruzínským Metalurgi Rustavi, za který hraje bývalý plzeňský hráč Dimitri Tananašvili. První utkání by se mělo hrát 19. července na západu Čech, odveta o týden později.

Favoritem na souboj s Plzní je gruzínský tým, který patří ke špičce tamní ligy. Ještě pod bývalým názvem Olimpi Rustavi získal dva tituly a další mu v minulé sezóně utekl jen vinou horší bilance ze vzájemných zápasů. O Evropskou ligu bude Rustavi bojovat potřetí za sebou. V minulé sezóně se klub probojoval až do 3. předkola, kde vypadl s francouzským Rennes. Celkem má v EL bilanci 10 zápasů a čtyři vítězství.

Naopak Teuta se do evropských pohárů vrací po čtyřleté přestávce. Dosud ze 14 zápasů vyhrála pouhé dva. V minulé sezóně však až do posledního kola bojovala o albánský titul se Skënderbeu, který nakonec o bod prohrála. I tak dosáhla na druhý největší úspěch týmu od roku 1994, kdy získala dosud jediný titul.

"Určitě nepříjemní soupeři, kteří musejí mít svoji kvalitu, jinak by se nemohli probojovat do poháru. Gruzie i Albánie jsou destinace, mezi kterými si nevyberete. Cestování se nevyhnete ať tak, nebo tak," komentoval los plzeňský obránce David Limberský. Plzeňští by rádi navázali na loňské úspěšné tažení Ligou mistrů, když se ze 2. předkola probojovali až do základních skupin.

Mladá Boleslav se utká s týmem z Irska, či Islandu

Fotbalisté Mladé Boleslavi se ve 2. předkole Evropské ligy utkají s vítězem duelu mezi irskými Bohemians Dublin a islandským Thór Akureyri. Mladá Boleslav se představí 19. července na půdě soupeře, odvetu sehraje o týden později doma.

Mladou Boleslav čekají teoreticky příjemnější destinace a především přijatelnější soupeři než Plzeň. Bohemians se v irské lize vůbec nedaří a aktuálně jsou až osmí. Thór Akureyri sestoupil do druhé islandské ligy a do evropských pohárů se dostal z pozice poraženého finalisty Islandského poháru.

Pro Mladou Boleslav je to již čtvrtý kvalifikační pokus o účast v základní skupině evropského poháru. Dvakrát uspěla, jednou ne. V sezónách 2006 a 2007 hrál boleslavský klub základní skupiny tehdejšího Poháru UEFA, předchůdce dnešní Evropské ligy.

V evropských pohárech se představí i Sparta, která se však zapojí až od 3. předkola Evropské ligy, které se losuje 20. července. Celkem se v Evropské lize hrají stejně jako v Lize mistrů čtyři předkola.

Los předkol fotbalové Evropské ligy:
1. předkolo (5. července - odvety 12. července):
Twente Enschede (Niz.) - Santa Coloma (And.), Lech Poznaň (Pol.) - Žetysu Taldykorgan (Kaz.), Rosenborg (Nor.) - Crusaders (Sev. Ir.), Elfsborg (Švéd.) - Floriana (Malta), Kalmar (Švéd.) - Cliftonville (Sev. Ir.), Torpedo Kutaisi (Gruz.) - FC Aktobe (Kaz.), Saint Patrick's Athletic (Ir.) - Vestmannaeyjar (Isl.), FK Sarajevo (Bosna) - Hibernians (Malta), Bohemian FC (Ir.) - Thór Akureyri (Isl.), Senica (SR) - MTK Budapešť (Maď.), Santa Coloma (And.) - Osijek (Chorv.), Hafnarfjördur (Isl.) - Eschen-Mauren (Licht.), Šiauliai (Lit.) - Levadia Tallinn (Est.), Zeta Golubovci (Černá Hora) - Pjunik Jerevan (Arm.), Dacia Kišiněv (Mold.) - Celje (Slovin.), Zimbru Kišiněv (Mold.) - Bangor City (Wales), Flamurtari (Alb.) - Honvéd Budapešť (Maď.), Suduva Marijampole (Lit.) - Daugava (Lot.), FK Tirana (Alb.) - Grevenmacher (Luc.), Olimpija Lublaň (Slovin.) - Jeunesse Esch (Luc.), Rudar Pljevlja (Černá Hora) - Širak (Arm.), Škendija 79 (Mak.) - Portadown (Sev. Ir.), Xäzär Länkäran (Ázer.) - Nomme Kalju (Est.), Birkirkara (Malta) - Metalurg Skopje (Mak.), Jyväskylä (Fin.) - Stabaek (Nor.), KuPS Kuopio (Fin.) - Llanelli (Wales), FK Baku (Ázer.) - NK Mura (Slovin.), Borac Banja Luka (Bosna) - Čelik Nikšič (Černá Hora), Inter Baku (Ázer.) - Trans Narva (Est.), Jagodina (Srb.) - Ordabasy Šimkent (Kaz.), Differdange (Luc.) - NSÍ Runavík (Faer. ostr.), EB/Streymur (Faer. ost.) - Gandzasar Kapan (Arm.), Metalurgi Rustavi (Gruz.) - Teuta (Alb.), Vikingur (Faer. ostr.) - FC Gomel (Běl.), Myllykosken Pallo-47 (Fin.) - Cefn Druids (Wales), Metalurg Liepaja (Lot.) - La Fiorita (San Marino), Renova (Mak.) - Libertas (San Marino).
2. předkolo (19. července - odvety 26. července):
Viktoria Plzeň (ČR) - Metalurgi Rustavi/Teuta, Bohemian FC/Thór Akureyri - Mladá Boleslav (ČR), APOEL Nikósie (Kypr) - Senica/MTK Budapešť, Šiauliai/Levadia Tallinn - Anorthosis Famagusta (Kypr), Young Boys Bern (Švýc.) - Zimbru Kišiněv/Bangor City, Lech Poznaň/Žetysu Taldykorgan - Xäzär Länkäran/Nomme Kalju, Hajduk Split (Chorv.) - Skonto Riga (Lot.), FK Tirana/Grevenmacher - Aalesund (Nor.), Maccabi Netanja (Izr.) - KuPS Kuopio/Llanelli, Servette Ženeva (Švýc.) - EB/Streymur/Gandzasar Kapan, Slaven Koprivnica (Chorv.) - Škendija 79/Portadown, Vojvodina (Srb.) - Suduva Marijampole/Daugava, Twente Enschede/Santa Coloma - Inter Turku (Fin.), Milsami Orhei (Mold.) - Torpedo Kutaisi/FC Aktobe, Žalgiris (Lit.) - Admira Wacker Mödling (Rak.), Naftan Novopolock (Běl.) - Crvena Zvezda Bělehrad (Srb.), Metalurg Doněck (Ukr.) - Borac Banja Luka/Čelik Nikšič, Lokomotiv Plovdiv (Bulh.) - Vitesse Arnhem (Niz.), Gent (Belg.) - Differdange/NSÍ Runavík, Metalurg Liepaja/La Fiorita - Legia Varšava (Pol.), Levski Sofia (Bulh.) - FK Sarajevo/Hibernians, FK Baku/Mura - CSKA Sofia (Bulh.), Anži Machačkala (Rus.) - Flamurtari/Honvéd Budapešť, Rapid Bukurešť (Rum.) - Myllykosken Pallo-47/Cefn Druids, Slovan Bratislava (SR) - Videoton (Maď.), Inter Baku/Trans Narva - Asteras Tripolis (Řec.), Bnei Jehuda Tel Aviv (Izr.) - Rudar Pljevlja/Širak, Eskisehirspor (Tur.) - Saint Johnstone (Skot.), Šachťor Soligorsk (Běl.) - Ried (Rak.), AIK Stockholm (Švéd.) - Hafnarfjördur/Eschen-Mauren, Aarhus (Dán.) - Dila Gori (Gruz.), Ruch Chorzów (Pol.) - Birkirkara/Metalurg Skopje, Spartak Trnava (SR) - Sligo Rovers (Ir.), Olimpija Lublaň/Jeunesse Esch - Tromsö (Nor.), Široki Brijeg (Bosna) - Saint Patrick's Athletic/Vestmannaeyjar, Dacia Kišiněv/Celje - Elfsborg/Floriana, Santa Coloma/Osijek - Kalmar/Cliftonville, Jyväskylä /Stabaek - Zeta Golubovci/Pjunik Jerevan, Rosenborg/Crusaders - Jagodina/Ordabasy Šimkent, Renova/Libertas - Vikingur/FC Gomel.

Reklama

Související témata: