Hlavní obsah

Chelsea za Ligu mistrů brala 60 miliónů eur

Ženeva

Majitel fotbalové Chelsea Roman Abramovič může být spokojen. Klub si za učinkování v Lize mistrů, včetně bonusu za vítězství, vydělal 59,9 miliónu eur, tedy asi 1,52 miliardy korun. Celkově si 32 týmů v základních skupinách rozdělilo 754 miliónů eur (19,1 miliardy).

Foto: Archiv

Roman Abramovič s rodinou může být spokojen.

Článek

Druhou největší částku vydělal poražený finalista Bayern Mnichov, kterému přijde na účet 41,7 miliónu eur za účast v základní skupině a navíc ještě 2,1 miliónu za předkolo.

Barcelona proměnila semifinálovou účast ve 40,6 miliónu eur. V žebříčku za Katalánci následuje jejich čtvrtfinálový sok AC Milán, který si vydělal 39,9 miliónu.

I přes vyřazení v základní skupině je na šestém místě Manchester United, kterému podobně jako dalším anglickým klubům přináší peníze navíc lukrativní prodej domácích vysílacích práv. "Rudí ďáblové" dostali 35,2 miliónu za účast v LM a 1,25 miliónu za následné neúspěšné působení v Evropské lize.

Nejméně dostalo Dinamo Záhřeb

Nejméně peněz si v Lize mistrů vysloužilo Dinamo Záhřeb s 8,2 milióny. O přibližně tři milióny eur víc (celkově 280 miliónů korun) si za třetí místo ve skupině LM a účast ve vyřazovací části EL vybojovala Plzeň.

Celkem 56 účastníků skupinové a vyřazovací části Evropské ligy si rozdělilo dohromady přibližně tolik, co tři nejúspěšnější kluby LM. Nepoměr chce UEFA alespoň částečně korigovat a účastníkům EL v příštích třech ročnících rozdělí o 40 miliónů eur víc, celkově 225 miliónů (5,7 miliardy korun).

Reklama

Související témata: