Hlavní obsah

Na Liberec čeká třetí pokus o postup do milionářské Ligy mistrů. Složitější, než předchozí

zp, ešSport.cz

Dvakrát už se o postup do Ligy mistrů liberečtí fotbalisté pokoušeli, pokaždé ztroskotali. Před deseti lety na slavném italském AC Milán, před šesti na Spartaku Moskva. Na rozdíl od předchozích dvou pokusů mají letos cestu do Champions League hodně komplikovanou, neboť by museli zdárně zvládnout tři předkola, aby se do hlavní soutěže dostali. I tak svému snu věří... „Plzeň nám v loňské sezóně dokázala, že není nic nemožné,“ připomněl před úterním vstupem na evropskou pohárovou scénu kapitán Severočechů Jan Nezmar.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Na jaře se Jan Nezmar radoval s Libercem s titulu, který s ním podruhé získal, v úterý na něj čeká druhý pokus dostat se do Ligy mistrů.

Článek

Plzeň loni vykročila na cestu do základní skupiny milionářské Ligy mistrů v Arménii a na Liberec rovněž čeká soupeř ze střední Asie. Kazašský Šachťor Karaganda by přitom neměl být soupeřem, jenž bude Severočechům ve druhém předkole Ligy mistrů příliš komplikovat život.

Breznaník a Rabušic absentují

„Postrádat sice budeme Breznaníka, jenž byl vyloučen v zápase Evropské ligy ještě v dobách, kdy hrál za bratislavský Slovan a trest si pochopitelně přenesl i k nám, zdravotní problémy má i Rabušic, ale jsme připraveni dobře a konfrontaci zvládneme," ujišťuje liberecký kouč Jaroslav Šilhavý před prvním zápasem, jenž se hraje na severu Čech v úterý od 19 h za asistence kamer ČT4.

Před vstupem na evropskou pohárovou scénu neponechal nic náhodě a vypravil se i do Kazachstánu, aby viděl soupeře na vlastní oči. „Hrají za něj reprezentanti Běloruska, Litvy, Bosny a Hercegoviny a samozřejmě i Kazachstánu, takže nejde o žádné nazdárky," varoval své svěřence poté, co shlédl vítězný duel Karagandy s týmem Kostanaj (3:0). „Profitují z výškové převahy, sází na silové pojetí, spoléhají na rychlé protiútoky," shrnoval poznatky, které přivezl.

Plzeň slouží jako inspiromat

I tak je přesvědčen, že první krok na cestě do milionářské Ligy mistrů jeho tým zvládne. „Doma chceme samozřejmě vyhrát a nedostat gól, což by byla ideální výchozí pozice před odvetou za týden v Kazachstánu," přiznával i trenér Šilhavý, že rovněž jeho loňské tažení Plzně inspiruje. „Je to motivace nejen pro mě a hráče, ale i pro celý fotbalový Liberec," nezastíral touhu na třetí pokus konečně do hlavní soutěže Champions League postoupit.

Dva zmiňované předchozí Severočechům nevyšly, i když jim stál v cestě jen jeden soupeř. Poprvé ztroskotali na AC Milán, podruhé je vyřadil Spartak Moskva. Navíc je straší i vzpomínka na letní Intertoto, v němž před pěti lety nečekaně vypadli s jiným kazašským celkem Tobol Kostanaj

„Tehdy jsme byli také favority a měli jsme natolik kvalitní celek, abychom postoupili. V Kazachstánu jsme dokonce uhráli remízu 1:1, doma jsme však 0:2 prohráli a vypadli," vzpomíná s neskrývanou hořkostí na konfrontaci s Kazachy liberecký veterán Jan Nezmar. „Tentokrát věřím, že se nám něco podobného nepřihodí. Rozhodně Karagandy nepodceníme," promptně dodával.

Zápas Slovan Liberec - Šachťor Karaganda se hraje v úterý od 19 hodin, rozhoduje ho Rus Jeskov, přímý přenos vysílá ČT 4 a on-line budete moci sledovat na Sport.cz.

Reklama

Související témata: